Neošetrené stromy

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Kedy bude pravidelný orez?

25. február 2016

Katka

Len aby sa nezvrhol na pravidelný výrub...
25. február 2016

Flego

Toto vyjadrenie som našiel pri podobnej otázke v Česku:
Podle vyjádření dendroložky z AOPK se stromy mají ořezávat na jaře a v létě v době vegetační aktivity, aby byly připraveny zahájit hojivé procesy. Takhle je větší pravděpodobnost, že chytí plíseň nebo lépe řečeno houbovou infekci.
25. február 2016

kolombo

Hlavná vec,že v týždenníku Bez Rešpektu navodil slavný novinár Kopúnek dramatickú situáciu.......
25. február 2016

Flego

Už dávnejšie som sa stretol s názorom, že v dobe vegetačného pokoja sa stromom nemajú spôsobovať otvorené rany, pretože sú vstupnou bránou infekcií, proti ktorým sa strom v tomto období nevie brániť.
Napriek tomu zástupca odbornej firmy hovoril u Kopúnka niečo iné: Bročka vraj nedovolil stromy v zime ostrihať a teraz to vraj nestihne. Teraz neviem, či odborník nezdieľa tento názor, alebo vedome klame, alebo každý jednotlivý rez ošetruje, čo by bolo dosť pracné.
25. február 2016

kolombo

Prečo šíria takéto bludy?Kopúnek to je jasné a zástupca odbornej firmy,to už neviem........
01. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
rez stromov na hlavu sa začal realizovať koncom februára. Postupne v termíne do 15.3.2016 budú všetky stromy, na ktorých sa tento druh rezu vykonáva, orezané. Termín rezu je stanovený v zmysle dokumentu vydaného spoločnosťou ISA Slovensko – „ ARBORISTICKÝ ŠTANDARD - REZ STROMOV“, v ktorom je tento rez definovaný ako pravidelný, cyklický, udržiavací rez spravidla jednoročných výhonkov na primárne založené „hlavy“ stromu. Hrúbka odstraňovaných výhonkov by nemala presiahnuť 30 mm. Optimálne sa vykonáva v predjarí.
Vzhľadom na skutočnosť, že pri tomto reze redukujeme celú sekundárnu korunu s cieľom založenia novej, môže strom využiť väčšiu zásobu asimilátov v koreňovom systéme na tvorbu novej sekundárnej koruny v priebehu nasledujúcej vegetácie.


Odbor dopravy a komunálnych služieb
06. marec 2016

Micro

Nezabudnite aj na tieto na Kopánke...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania