Dodávky a nákladné autá na parkoviskách pred obytnými blokmi

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Roman Kotásek 19. októbra 2016

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či má mesto Trnava v pláne nejako upraviť parkovanie veľkých dodávok či nákladných vozidiel (evidentne určených na podnikateľskú činnosť), na parkoviskách na sídliskách, ktoré by mali byť prioritne určené pre obyvateľov týchto sídlisk.
Ďakujem.

19. október 2016

Eduard

Podnet je vecne nesprávny. Na parkoviskách smú parkovať aj služobné, resp. firemné autá slúžiace na podnikateľskú činnosť, keďže ich majitelia, či prevádzkovatelia sú zároveň obyvateľmi daného sídliska.
19. október 2016

Roman Kotásek

Eduard, takže ak si teoreticky založím živnosť trebárs na kuriérske služby, kúpim 10 dodávok, tak ich kludne môžem parkovať v mieste bydliska....a bude to v poriadku.
No neviem...
Netreba totiž zabúdať, že väčšina parkovísk na našich sídliskách bola navrhnutá a postavená s ohľadom na rozmery osobných vozidiel. A rozmery dodávok a nákladných vozidiel tieto v každom smere značne presahujú. Takže ak dodávka zaparkuje na takomto mieste tak, čo sa týka šírky zaberie dve parkovacie miesta, čo by až taký problém nebol ale na dĺžku značne presahuje dané parkovacie miesto a potom časť dodávky buď je na zelenom páse alebo na chodníku alebo prečnieva do prístupovej cesty k danému parkovisku čím prirodzene značne zužuje prejazdnú širku komunikácie. Druhá možnosť je taká, že uvedené vozidlá parkujú pozdĺžne na príjazdových komunikáciách a to rovnako podstatne zužujú šírku prejazdu. A tak sa nie zriedka stáva, že osobáky len s problémami prechádzajú okolo takto odstavených vozidiel a to už vôbec nepíšem o sanitkách či veľkých vozidlách hasičov.
Eduard, ja nechcem brať a nikomu neberiem právo parkovať v mieste svojho bydliska ale tento problém tu je a myslím si, že by ho mesto malo skutočne riešiť. Malo by buď vyčleniť rozmerovo vhodné parkovacie miesta pre veľké vozidlá alebo také zriadiť alebo pokiaľ také existujú tak urobiť nejakú osvetu a informovať majiteľov, vodičov takýchto vozidiel o tom, kde majú možnosť komfortne zaparkovať svoje vozidlo.
21. október 2016

Peto

Rovnaka situacia s dodavkou sa deje aj na Spacinskej ceste https://goo.gl/maps/t5v1XhrMRQp
Nastastie v tejto casti nie je az taky problem s parkovanim, no ak su vsetky "velke" miesta obsadene (tam, kde stoji dodavka odfotena na google street maps), tak si to postavi na parking oproti a krizom cez 3 parkovacie miesta a to uz je teda vacsia prekazka. Neviem ako stare su tie obrazky z google maps, ale parkovisko je tu samozrejme zrekonstruovane.
24. október 2016

Adrián Mních

Zdravím, bývam nedeľeko T. Tekela a keď chodím ráno do práce tak v tejto tažko prehladnej zákrute parkujú nákladné autá na ktoré je potrebný už preukaz C: https://www.google.sk/maps/@48.3799909,17.6024458,3a,75y,268.2h,63.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1se-8vMdYIrMEUSaQ3ww1C9A!2e0!7i13312!8i6656 Pritom kúsok odtial je Kaufland kde to možu zaparkovať. V tomto prípade to ohrozuje premávku, zvýšené riziko kolízií.
Viem že sa sa vylúčenie dodávok (parkovanie) z Trnavy sa už riešilo. Problém by sa mal znovu otvoriť.
ďakujem
24. október 2016

Kajo

Roman - prekáža Vám zlé parkovanie vozidiel alebo sused podnikateľ?
Pretože nesprávne parkovanie vozidla Vám vyrieši mestská polícia. Stačí ich zavolať, vždy keď bude niektoré vozidlo nesprávne parkovať. A časom dodávka "zmizne".
Parkoviská na sídliskách sú verejné, takže sú bežne obsadené návštevníkmi úradov, polikliniky, športových udalostí, ... a obyvatelia s trvalým pobytom nemajú kde parkovať.
24. október 2016

Roman Kotásek

Konkrétne v našom v činžiaku býva viac podnikateľov a aj zamestnancov, ktorí majú možnosť využívať služobné autá na súkromné účely. Jedná sa však o osobné autá a pokiaľ normálne parkujú tak to nikomu nevadí. Nájdu sa tu však aj dodávky, na ktorých jazdia zamestnanci nejakého podnikateľa, ktorý tu trvalé bydlisko nemá a práve tie svojimi rozmermi zaberajú veľa miesta a znemožňujú vjazd i výjazd. A policajti? Len raz sme volali štátnych a ti viac menej len pomykali plecami. Mali sme z nich dojem akoby o zákone 8/2009 ani nevedeli a už vôbec nie o tom kde a ako sa smie s autom stáť. Ja si myslím, že by sa to malo upraviť nejako systémovo. Volať vždy policajtov nemá zmysel. Zbytočne sa budú vyvolávať roztržky a hádky.
28. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
parkovanie takýchto vozidiel, pokiaľ im to nezakazuje dopravné značenie a zákon o cestnej premávke, je legálne a možné. Všetky parkoviská budované z verejných financií sú verejné a všetkým prístupné.
Riešenie problému s množením sa vozidiel určených na podnikateľské účely na verejných parkoviskách budovaných mestom Trnava je zahrnuté v obsahu pripravovaného dokumentu Koncepcia rozvoja statickej dopravy v meste Trnava. Filozofiou navrhovanej koncepcie je priradenie jedného parkovacieho miesta na byt - následne budú ďalšie parkovacie miesta regulované. To znamená, že aj bývajúci, ktorý využíva vozidlo na podnikateľské účely, bude toto môcť parkovať pred bytovým domom, avšak za každé ďalšie bude musieť znášať náklady spojené s takýmto parkovaním. Výšky poplatkov za každé ďalšie vozidlá budú odstupňované v samostatnom VZN o parkovaní, ktoré bude spracované až po schválení Koncepcie statickej dopravy zastupiteľstvom mesta.
Prijatie celej navhovanej Koncepcie a jej uplatnenie (aj výška poplatkov) záleží od schválenia mestským zastupiteľstvom (poslancami mesta).

Odbor územného rozvoja a koncepcií
31. október 2016

spartak

ja by som bol za to-jeden byt jedno osobne auto a za ostatne platit, .aj u nas na salezianskej ma vela ludi viacej aut a potom ked niekto pride unaveny z prace tak nema kdezaparkovat...
31. október 2016

Roman Kotásek

Podnet vyriešený.... pekne napísané. Len ktovie či sa môj syn alebo jeho deti dočkajú doby keď bude v Trnave na sídliskách toľko parkovacích miest koľko je tam bytov. A zaujímalo by ma ako to chce mesto zrealizovať v praxi. To budú každé parkovacie miesto označovať dopravnou značkou, parkovisko vyhradené pre byt číslo XY ???
Keby ste si radšej nerobili z ľudí srandu...
02. november 2016

Matúš G

http://www.trnava.sk/sk/aktualita/koncepcia-rozvoja-statickej-dopravy-v-meste-trnave
Roman pozri si prezentáciu v tomto článku a zistíš ze mesto si s ľudí srandu nerobí. Ono to zatiaľ znie ako sci-fi, ale realita z ostatných miest - hlavne Košice, teraz Prešov, začína aj Bratislava, ukazuje že to bude časom bežná vec. Otázka znie v akom časovom horizonte to bude realizované aj v Trnave. Dúfam že tak skoro nie (odhadujem 3-5 rokov). Potom bude aj u nás "revolúcia v parkovaní".
02. november 2016

Peto

Matus, praveze to spoplatnenie je podla mna uz za dverami.. davam tomu max. dva roky, pretoze poslednu dobu to bolo pocut az moc casto z ust predstavitelov, resp. zastupcov mesta.
30. december 2016

Matúš G

http://www.trnavskyhlas.sk/c/20479-v-trnave-pripravuju-zasadne-zmeny-v-parkovacej-politike.htm
5ulo tak to vyzerá, že si mal pravdu, ono to je fakt za dverami.
30. december 2016

Peto

Matus, dalo sa to cakat. Teraz si uz len pockat na predstavenie sposobu realizacie.. to este len bude kolotoc - kazdemu bude vyhovovat iny model, resp. ziaden.
31. december 2016

spartak

Ako to bude fungovať? Kto má trvalý pobyt kúpi si miesto za symbolickú cenu? A ak si niekto z bytu kúpi tri miesta tak nebude to znova tak ako je to teraz? Zase nebudú parkovacie miesta?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania