Obytná zóna

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Gaul Vercingetorix 24. októbra 2017

Zákon hovorí, že v obytnej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, a hry detí na ceste sú dovolené. Vodiči tu smú jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h a pritom sú povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmú ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané. (Ak to dopravnou značkou/značením nie je určené inak.)

Realita je však taká, že každý jeden vodič prekračuje 20 km/h a hrajúce sa deti veselo ignoruje. Autá kľudne stoja na chodníku a ceste (mimo vyhradených parkovacích miest) a strpčujú život mamičkám s kočíkmi a iným občanom.

Viem, že agresívne autá a autá blokujúce chodcov sú problémov v celej Trnave. V obytnej zóne je však zákon veľmi jasný a tu by sme aj mohli začať vychovávať ľudí.

25. október 2017

Micro

...skúste s výchovou Na hlinách - tam je rovnaká tabuľa
25. október 2017

Gaul Vercingetorix

Ja to tak. Na Hlinách je to rovnaké. Značku "Obytná zóna" nikto nerešpektuje. Autá parkujú mimo vyznačených parkovacích miest ... A 20 km/h? To je tiež za 0 bodov.

Policajti by tu kľudne našli robotu na celý deň.
25. október 2017

Micro

...chodci smú používať cestu v celej jej šírke, a hry detí na ceste sú dovolené?
25. október 2017

Gaul Vercingetorix

Prečítaj si zákon.

Napríklad tu:
http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zakon-o-cestnej-premavke/

"V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, pričom sa na nich nevzťahuje § 52. Hry detí na ceste sú dovolené len v obytnej zóne."
25. október 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
meranie rýchlosti a vyvodzovanie zodpovednosti za jej nedodržanie nie je v kompetencii mestskej polície. Predtým, ako mestská polícia pristúpi k vyvodzovaniu zodpovednosti za zakázané státie v tejto obytnej zóne, navrhneme príslušnému útvaru mestského úradu prehodnotenie dopravnej značky „Obytná zóna“. Je potrebné uviesť, že v predmetnej zóne nie sú dopravnou značkou určené žiadne miesta pre státie vozidiel a nie sú k tomu vytvorené ani zodpovedajúce priestorové podmienky (napr. parkovacie „zálivy“). Preto zákaz státia v tejto zóne platí všade a pre všetkých, teda aj pre domácich, pre ich návštevy, remeselníkov, ktorí prídu niečo opravovať a pod. Vzhľadom k uvedenému si myslíme, že zakázané státie vyplývajúce z osadenej dopravnej značky nie je možné dosiahnuť a represívne opatrenia zo strany mestskej polície nie sú žiaduce.

Mestská polícia mesta Trnava
26. október 2017

Gaul Vercingetorix

#Trnava #ParkujemeNaChodníkoch
12. september 2018

Gaul Vercingetorix

Mamičky s kočíkmi choďte po ceste!
Chodníky v obytnej zóne sú určené hlavne na parkovanie (TT-SK008).
12. september 2018

kolombo

Prečo ste nevolali mestskú políciu?
13. september 2018

Gaul Vercingetorix

Zavoláš prvý raz neprídu, zavoláš o pár dni zase neprídu, koľkokrát mám ešte skúšať?
Myslíš, že by boli všetky chodníky v Trnave tak zapratané autami, keby stačilo len zavolať?

Tu máš vyjadrenie:
" ... protiprávneho státia sa každú sekundu na území mesta dopúšťa obrovské množstvo vozidiel ... napriek tomu, že dopravné priestupky sú najfrekventovanejší delikt, ktorým sa mestská polícia pri svojej činnosti zaoberá, a napriek tomu, že máme vedomosť o neustálom páchaní priestupkov v statickej doprave, nie je možné zabezpečiť, aby každé protiprávne státie motorového vozidla bolo ..."
14. september 2018

kolombo

Nemáš pravdu,polícia musí prísť.Keď neprídu,môžeš sa sťažovať.Poznám veľa prípadov,keď dotyční mali problémy.po sťažnostiach.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania