Prelepené výnimky zo značky "Pešia zóna"

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý
meno
Roman 03. apríla 2018

Dobrý deň,
vie niekto z Mesta vysvetliť, prečo sú všetky novo-osadané značky pri všetkých vstupoch na pešiu zónu upravené oranžovou páskou(prekrytý je nápis "Cyklistom").
Kto je zodpovedný za tento chaos?
Akú má momentálne značka platnosť vo vzťahu ku cyklistom?
Dokedy bude daný stav trvať?

Ďakujem

Roman

03. apríl 2018

Micro

...asi prekračovali maximálnu povolenú rýchlosť
06. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
značka je momentálne štandardne urobená podľa platnej vyhlášky zakazujúcej vstup cyklistom na pešiu zónu. Tieto značky však pôvodne neboli osadené pre cyklistov, ale pre zjednotenie času možnosti vjazdu na pešiu zónu vozidlám zásobovania.
Mesto Trnava stále experimentálne uvažuje nad povolením vjazdu cyklistom, pričom však viacerí z nich nedodržujú povolenú rýchlosť jazdy 5 km/hod. (rýchlosť pešej chôdze). Takisto vstupujeme do obdobia, keď bude pešia zóna obsadená vonkajším sedením. Terasy zúžia priestor pre chodcov a cyklistov, čím zvyšujú riziko vzájomných kolízií, ktoré môžu mať v prípade malých detí aj fatálne následky.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
06. apríl 2018

Micro

A ako bude chodiť pán primátor do práce?
13. apríl 2018

Štefan Horváth

a co ked ja peso chodim rychlostou 6 az 7 km za hodinu? dostanem pokutu alebo nemozem pouzit pesiu zonu? ved to prekracujem o viac ako 20 %
13. apríl 2018

Micro

Keďže bicykel je vozidlo a cyklista je jeho vodič. Nasledujúce ustanovenia o rýchlostiach sa vzťahujú aj na cyklistov:
§ 16, zákon č. 8/2009 Z.z.:
(1) Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad.
(5) Vodič nesmie prekročiť najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy vozidiel určenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením.

Aj za porušenie týchto pravidiel smie byť cyklista sankcionovaný ako vodič motorového vozidla - teda pokutou a zákazom činnosti.
Pokuta na mieste môže dosiahnuť výšku 650 eur, na dopravnom inšpektoráte od 150 do 800 eur + zákaz činnosti do troch rokov.

§ 137, zákon č. 8/2009 Z.z.:
(2) Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom je
d) prekročenie rýchlosti jazdy vozidiel ustanovenej týmto zákonom alebo vyplývajúcej z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
06. máj 2018

Roman

Dobrý deň,

Odpovedi samosprávy sa vôbec nedá rozumieť a na jasné otázky sme nedostali jasné odpovede, takže ich zopakujem:
- kto prelepil výnimku "Okrem cyklistov" na značke "Pešia zóna"
- prečo je to prelepené iba na niektorých značkách na niektorých vstupoch na "Pešiu zónu"
- aká je aktuálne platnosť takejto značky?

Ako inak dokladuje fotka k tejto aktualizácii, tak je vidno, že na inom vstupe do pešej zóny je už prelepenie odstránené.

Prosím teda o priame odpovede a vysvetlenia

Ďakujem

Roman
17. október 2018

Roman

Dobrý deň,

nerozumiem ako je podnet označený ako "Vyriešený".
Veď stále na niektorých vstupoch na pešiu zónu je prelepená značka(Divadelná, Trhová)
a na niektorých vstupoch na pešiu zónu je neprelepená značka(Starohájska, Radlinského, Zámočnícka, Hlavná, Tajovského ).

Aká je v tom logika?

Roman
07. november 2018

Marek

Cyklisti na pešej zone

Oficialne pustime cyklistov na pesu zonu? To kto schválil?v iných mestách dostávajú pokuty napr. Piešťany tu jazdia po námestí krížom-krážom. Až keď tam zrazia dieťa? Potom bude neskoro.
07. november 2018

Marek

Z odpovede samosprávy chápem, že vjazd cyklistom nie je povolený, len to samosprava zvažuje. Prelepte teda tabule a MP nech si zacne konať svoju povinnosť voči cyklistom na pešej zóne. Ci si netrufnu lebo aj promator tsm jazdi?
13. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na všetkých dopravných značkách na vstupe do centrálnej mestskej zóny boli už všetky prelepenia odstránené, zákaz vjazdu na bicykli na pešiu zónu je momentálne platný.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
13. november 2018

Marek

Dobry den,
nerozumiem. Ak bolo prelepenie odstranene vjazd je cyklistom povolený, nie ako píšete.
Kto toto schválil? Na základe čoho?
14. november 2018

Micro

VJAZD A STÁTIE POVOLENÉ...
- takže nie prejazd !!!
- a max 5km/h
...kontrolovať, pokutovať
16. november 2018

Roman

Dobrý deň,

odpovede predstaviteľov Mesta k tomuto podnetu sú nepochopiteľné. Nerozumiem, prečo sa nemôžu vyjadriť jasne. Máme naozaj takých úradníkov, že nevedia občanom jasne vysvetliť túto problematiku. Namiesto toho dávajú zmätočné odpovede a ešte je časť značky nejaký čas prelepená, bez poriadneho vysvetlenia dôvodu a nie na všetkých vstupoch do mesta.

Keby táto značka bola bez doplnkových informácii pod čiarou, tak by zrejme dávala zmysel každému(na pešiu zónu by nemohol vstúpiť žiadny dopravný prostriedok: Auto, Bycikel, atď)
Keďže sú ale na značke doplnkové informácie, ktoré tam vjazd povolujú, tak by to malo znamenať, že tam tieto taxatívne vymedzené dopravné prostriedky majú možnosť vjazdu, pokiaľ sa pohybujú rýchlosťou do 5km/h.

Micro, prosím Vás aký je rozdiel medzi vjazdom a prejazdom? Ak niekam niečo vojde, tak to musí mať možnosť aj výsť(prípadne iným výstupom ako bol vstup) a vtedy sa už jedná o prejazd, či? Určite s Vami súhlasím, že ak sa touto značkou povolené dopravné prostriedky na pešej zóne pohybujú rýchlosťou zámerne väčšou ako 5km/h mali by byť pokutované, veď je to predsa primárne pešia zóna. Nemali by sme ale zase šikanovať cyklistov, ktorý tadiaľ pomaly(takme chôdzou) prechádzajú, nakoľko sa ešte nikdy nestal prípad(aspoň nebol zverejnený), žeby cyklista na Trnavskej pešej zóne ublížil nejakému chodcovi.

Toľko môj názor.

Prosím samosprávu aby sa k tomuto podnetu postavila profesionálne a zreteľne vysvetlila platnosť značky pre svojich občanov(ideálne aj na nejakých príkladoch)

Ďakujem

Roman
16. november 2018

Micro

Rozdiel medzi vjazdom a prejazdom je rovnaký ako pri autách.
- pri vjazde vojdem do pešej zóny, vybavím, čo potrebujem (navštívim obchod, banku...) a odídem
- prejazd je len využitie pešej zóny na skrátenie cesty a pod.
24. november 2018

Roman

Dobrý deň ,

Micro: Súhlasím s Vami, táto definícia znie logicky...ale neviem si predstaviť kontrolovanie či cyklista vykonal vjazd alebo prejazd cez pešú zónu.
Pre zásobovanie si to viem predstaviť ako kontrolou, či naštívili prevádzku ktorú majú povolenie zásobovať.
Pre vozidlá s povolením mesta si to viem predstaviť ako kontrolou, či zastavili pri budove, kvôli ktorej majú povolenie od mesta(bývanie alebo práca v pešej zóne)
Ale pri cyklistoch si to naozaj neviem predstaviť.

Doplnenie vyjadrenia zo strany samosprávy zatiaľ žiadne....

Roman
14. február 2019

Marek

Dobrý deň,
pred Verdonom zrazil cyklista dieta.
Nedávno pri mne flekoval cyklista ked som isiel so synom.
Je to pošia zóna ktorá má byť bezpečná pre chodcov.
V lete tam pobehuje kopec detí a cyklisti jazdia rýchlo.
Vaše rozhodnutie nie je správne, a dúfam, že to zmeníte skôr ako sa stane niečo tragické.
Vaše rozhodnutie pustit tam cyklistov je nesprávne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania