Detské ihrisko pri VÚB

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Obcan 04. júna 2018

Detské ihrisko je pod správou STEFFE, avšak je nepretržite znečistené, akoby sa vôbec pravidelne neudržiavalo. Medzi kríkmi vysoká nepokosená tráva, živý plot neupravený, lavičky a hracie prvky znečistené výkalmi vtákov(dlhodobo) a nenatreté, provizórne opravený napr. kolotoč (lavička na ňom). Voda z kohútika oproti prevádzke netečie (bolo by dobré, keby tiekla, deti by si mohli umyť ruky). Nepreosiaty a nechutne špinavý piesok v pieskovisku (bola by dobrá jeho pravidelná údržba). Dlažba po celom ihrisku špinavá od stromov a kamienkov (uvítala by denné zametanie). Chýbajú koše na odpadky. Bolo by dobré aj umiestnenie pultu na prebaľovanie pre malé deti. Ďakujem za vyjadrenie.

05. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ihrisko nespravuje firma Stefe, ale skautský zbor.
Vo svojom podnete ste uviedli viacero podnetov, pokúsim sa ich bod po bode zodpovedať:
- ihrisko sa zametá prakticky každý deň (min. 5x do týždňa, nie celoplošne, ale vždy nejaká časť). Špeciálne zametáme okolie pieskoviska, kde býva veľmi veľa piesku mimo, ale to je pochopiteľné - hrávajú sa tam denne desiatky detí. O tom, že to s čistotou ihriska nebude také tragické, svedčí skutočnosť, že tam v lete bežne chodia deti aj rodičia naboso. Vaša fotka je z pondelka rána, lenže v nedeľu večer sa tu napĺňal kontajner na biologický odpad, takže zostali nejaké drobnosti na zemi (na tomto mieste je zatiaľ malá skládka zeleného odpadu, ktorú postupne likvidujeme). Momentálne je to vyzametané a čisté.
- celé ihrisko sa nachádza pod veľkými stromami, kde hniezdia vtáci a, bohužiaľ, najmä v tomto období sú "aktívnejší", ako by sme si všetci želali. Najhoršia situácia je práve nad tým koníkom na pružine, ktorý je na fotke - je tam veľké hniezdo. Udržiavať túto časť, aby bola na 100 % čistá, je preto prakticky nemožné. Túto sezónu bol tento hrací prvok čistený niekoľkokrát, aj aktuálne je to už čisté. Pryžový povrch sa nedá vyčistiť prúdom vody ani metlou, vyskúšame s vysokotlakovým čističom v najbližších dňoch.
- odbornú starostlivosť o zeleň na ihrisku (strihanie stromov, kríkov, výsadba a ošetrovanie rastlín) je na základe zmluvy kompetenciou mesta. Uvítali by sme novú výsadbu práve v záhonoch okolo jazierka, aby tento priestor bol krajší (aspoň ako jazierko s rybičkami).
- výmena piesku je naplánovaná na budúci týždeň.
- pitná fontánka na ihrisku funguje, rovnako aj ďalší vodný prvok - žltá vodná lavička. Bol tam únik vody, takže bolo treba čakať na nový náhradný diel, ale už je to opravené a plne funkčné.
- kolotoč je už dávnejšie opravený, to, čo sa vám javí ako provizórne riešenie, je v skutočnosti vhodnejšie riešenie ako zváranie, je tam podpera, ktorá vydrží väčšiu záťaž (3x to bolo v minulom roku zvárané, ale nevydržalo to, zvlášť keď sa na tomto hernom prvku vozia väčšie deti a rodičia).
- na začiatku sezóny sa natierali všetky hracie prvky, bola to zatiaľ najväčšia renovácia, čo sa týka náterov za 10 rokov, odkedy je ihrisko zrekonštruované. Rozdiel v stave na jeseň minulého roka a teraz je evidentný.
- na ihrisku je inštalovaných 7 trvalých košov, 2 dočasné a veľký smetiak. Zo žiadneho miesta na ihrisku nie je k najbližšiemu košu ďalej ako 10 metrov.
- prebaliť či nakojiť dieťa je možné v priestoroch skautskej klubovne, mnohé mamičky to aj využívajú najmä v chladnejšom období. Stačí sa opýtať u obsluhy, ochotne ju otvoríme.
Ak aj v budúcnosti niečo na ihrisku nebude funkčné alebo čisté, s dôverou sa môžete obrátiť na obsluhu. Ihrisko je veľmi "živý organizmus", pri počte detí, ktoré ho navštevujú, sa iste nájdu aj nedostatky, ale mnohé veci sa dajú vyriešiť prakticky okamžite.
Ďakujeme za podnety.

Miloš Bučka, správca ihriska

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania