Bezdomovci v centre

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
ivana 23. júla 2018

Denno-denne obsadené lavičky v centre mesta bezdomovcami, ktorí nielenže obsadzujú lavičky, ale odpudzujú okoloidúcich neskutočným zapachom. Mestská polícia by pri svojich výjazdoch kontroly parkovacích lístkov mohla svoju aktivitu zamerať aj na tento typ problému.
Dakujem za vyjadrenie.

25. júl 2018

Aladin

Presne tak. Sú všade po lavičkách na žel.stanici, v staničnom parku, za poštou pri fontáne, na námestí, pred kinom Hviezda v parčíku, v parčíku pri evanjelickom dome...no proste všade ako mor !!!
27. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
naša terénna pracovníčka v uplynulých dňoch vykonala niekoľkonásobnú kontrolu miest uvedených v podnete (v centre mesta). Žiadni ľudia bez domova sa v tejto lokalite nezdržiavali a miesta, kde sa zdržiavali predtým, boli bez viditeľného znečistenia.

Odbor sociálny
29. júl 2018

Aladin

Zaujímavé, že ja ich tam vidím denne pretože bývam priamo v centre. Buď terénna pracovníčka klame, ale má bielu paličku. Sorry ,ale inak to nevidím.
29. júl 2018

ivana

Absolutne neriešený podnet!!!
Ked uz vasa pracovnicka danych ludi na mieste nenasla, skuste pripadne vyuzit kamery, ktore su v centre mesta osadene. Rovnako spolupraca s mestskou policiou by bola vitana. Dakujem
29. júl 2018

kolombo

A čo chcete s tými bezdomovcami robiť?Ktorý zákon dovoľuje polícii či mestskej alebo štátnej vykázať z miesta len tak bezdomovca?Keď spí povedzme na Trojičnom námestí na lavičke,tak zdvihnem telefón a volám 159.
13. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnetov na riešenie podobných situácií súvisiacich s prítomnosťou ľudí bez domova na verejných priestranstvách dostáva mestská polícia veľké množstvo a vždy sa nimi zaoberá. Na miesto je vždy vyslaná hliadka, ktorá preveruje, či nedochádza zo strany takýchto osôb k nejakej forme protiprávneho konania. Môže ísť napríklad o znečisťovanie verejného priestranstva, požívanie alkoholických nápojov na verejnosti, budenie verejného pohoršenia, rušenie nočného pokoja, fajčenie na miestach, kde je to zakázané. V prípade, ak hliadka polície protiprávne konanie zistí, vyzve osobu, aby od neho upustila.
Je nutné uvedomiť si, že v prípade, ak nedochádza k takému konaniu, ktoré je všeobecne záväzným právnym predpisom označené ako protiprávne, polícia nemá žiadne právo voči osobe zakročiť. Výzor, vzhľad, špinavé oblečenie či zápach nie je protiprávnym konaním a policajti nemajú žiaden dôvod ani právo osobu perzekvovať. Policajt, ako verejný činiteľ môže vždy postupovať iba na základe zákona a v jeho medziach. V prípade, ak by toto pravidlo porušil, vystavuje sa možnosti stíhania za trestný čin prekročenia právomocí verejného činiteľa.
V prípade, ak polícia na mieste zistí konanie, ktoré má znaky priestupku, má právo vyzvať osobu, aby od protiprávneho konania upustila a má právo na uloženie sankcie vo forme pokuty. Ani v prípade spáchania priestupku neexistuje právomoc mestskej polície vykázať osobu z verejného priestranstva. Čo sa týka finančnej sankcie, je zrejmé, že táto forma trestania osôb bez domova a spravidla aj bez financií, nie je v praxi aplikovateľná.
Okrem už spomenutých prekážok efektívneho riešenia podnetov týkajúcich sa osôb bez domova je potrebné uvedomiť si, že aj v prípade, ak sa polícii svojím pôsobením, najmä neustálymi kontrolami dodržiavania verejného poriadku, podarí osoby bez domova „vytlačiť“ z jedného miesta, osoby bez domova nezmiznú z povrchu zemského, ale iba sa presunú na iné verejne prístupné miesto, kde budú opäť niekomu prekážať.
Problém bezdomovcov nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách nie je za súčasnej legislatívy systémovo riešiteľný cestou „policajných“ prostriedkov.

Mestská polícia mesta Trnava
14. august 2018

Peter Lopatka

Je to smutné, ale skutočne pri súčasnej legislatíve (v súlade s legislatívou EÚ a ľudskými právami) nie je možné problém bezdomovcov a neprispôsobivých osôb riešiť. A riešenie je pritom úplne jednoduché a finančne akceptovateľné. Len to by musel mať nejaký vrcholový politik "gule" povedať súčasnému stavu STOP a toto opatrenie zrealizovať.
PS: citácia: "osoby bez domova nezmiznú z povrchu zemského, ale iba sa presunú na iné verejne prístupné miesto, kde budú opäť niekomu prekážať." = takže treba vytvoriť pre nich tábory (napr. z bývalých opustených kasární...), kde budú koncentrovaní, kde sa o nich môže charita starať, šatiť, stravovať (ako koná aj v súčasnosti), kde sa môžu študenti sociológie na nich vzdelávať atď, len by títo ľudia boli čiastočne obmedzení slobode voľného pohybu. Scifi?
15. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
situáciu v centre mesta ohľadom ľudí bez domova preverila naša sociálna pracovníčka 26. 7. 2018, no v tom čase tam nikto nebol. Medzitým však už oboznámila tohto pána bez domova s možnosťami charity, o ktorej už vedel. Mestskú nocľaháreň využíval v minulosti, mal tam niekoľkokrát problém s dodržiavaním domového poriadku, no využívať by ju mohol aj naďalej. Aj túto možnosť odmietol. Iné možnosti pre ľudí odmietajúcich pomoc nevieme navrhnúť či poskytnúť. Pána v centre mesta však udržiava aj pomoc zo strany dobromyseľných občanov – peniaze, káva a koláče, ktoré na námestí dostáva.

Odbor sociálny
02. september 2018

Marek Donno

Bezdomovci namestie

Nedeľa ráno a na námestí si bezdomovec suši veci a je rozložený cez dve lavičky. Fakt ich necháme na námestí takto?
02. september 2018

Aladin

Hlavne že terénna pracovnička, akože chodí a kontroluje. Za čo je vlasne platená? Už je na smiech.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania