Vodiči v autobuse nehovoriaci po slovensky

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Neriešený
meno
Lenka 12. novembra 2018

Dobrý deň,
chcela by som sa posťažovať na nových slovensky nehovoriach vodičov v MHD. Neviem o akú národnosť ide. Už som bola trikrát svedkom, ako s ním ľudia potrebovali niečo vyriešiť, ale nemali žiaľ šancu. Naposledy na Linke 2 sa stalo,že vodič úplne poplietol trasu, takže vynechal niekoľko zastávok a keď som sa ho išla opýtať či tie zastávky ešte obehneme, lebo nás v autobude ostalo asi desať ľudí,tak na mňa len pozeral, ukazoval mi nejaký lístok a hovoril, že nerozumie....viem, že asi máte problém zohnať ľudí, ale nemyslím si,že dávať slovensky nehovoriacich vodičov do mhd je dobrý spôsob. Ďakujem

12. november 2018

Roman Krajčovič

Sú to Srbi a tiež mi to dosť prekáža....
12. november 2018

Norbert Tóth

To nie su Srbi ale Ukrajinci
12. november 2018

Citizen

Povedzme si na rovinu , za ten plat autobusara to asi ziaden Slovak robit nebude. Na toto podla mna nema mesto dostatocne paky skor by som sa obratil priamo na Arrivu ..Lenze ich uroven komunikacie s verejnostou je na bode mrazu
12. november 2018

kolombo

Keď vyženieme tých Ukrajincov,tak to nebude mať kto robiť...
12. november 2018

Roman Krajčovič

Kolombo Ak by ich riadne zaplatili tak tu vôbec nemusia robiť ukrajinci lebo ukrajincovu stačí dat 300 euro a bude ti robiť od rána do večera.preto sú tam.
13. november 2018

Juraj

Je to bežné aj v iných krajinách, že vodiča linky hromadnej dopravy robia cudzinci, ale súčasťou prihlášky je jazykový certifikát, že vodič ovláda reč na požadovanej úrovni. Bol by som veľmi zvedavý aké podmienky a forma výberových konaní sú platné u nás ....
13. november 2018

jozef

Mám aj já skúsenosť, naopak i keď vodič Ukrajinec sa velice snažil porozumieť tak bol veľmi veľmi ochotný oproti vodičom Slovákom medzi ktorými je veľa chrap... v, neochotných a nepríjemných , buďme radi aspoň za nich, každý sa učí veď aj my Slováci sa v cudzine tiež učíme, treba len a len pochopenie, ale ako je vidieť na Slovensku je prílišná nevraživosť vôči cudzincov v akomkoľvek obore, Slovák velký geroj
13. november 2018

Juraj

Mne je jedno kto soferuje, ale nakolko v TT predava autobusar listky a dobija karticky by som ocenil keby vedel aspon zakladnu slovencinu.

A Arriva by mala poriadne vysvetlit tym ludom ze NEMOZU vynechavat zastavky a maju jazdit po presne stanovenej trase.
13. november 2018

Fee Bee

Zvykneme si. Tak ako v Prahe uz v sluzbach nik nehovori cesky, tak to bude aj na bohatom Slovensku.

A bude toho len a len viac.
13. november 2018

Juraj

Ked sa zmeni system listkov tak, aby vodic bol len a iba sofer tak dobre :)
14. november 2018

Lenka

Pán Jozef, dosť ma zaráža, že hneď človeka na základe tohto príspevku považujete za nejakého "nacionalistu. Ja som v tomto príspevku chcela poukázať na to, že prácu vodiča by mali podľa mňa vykonávať ľudia, ktorí ovládajú slovenský jazyk. Nikde som nenapísala, že to musia byť Slováci. Zas nerobte z každého nevraživca. Mne ide len o to, že keďže je to práca s ľuďmi, tak by bolo dobré, aby daný človek vedel odpovedať na otázky, pomôcť. Ja som si vedomá, že daná práca je ťažká, že niekedy tí cestujúci sú hrozní, ale toto nie je riešenie.
15. november 2018

Peto

Lenka, odporúčam prečítať si knižku Ako som vozil Nórov (Ondrej Sokol). Je to presne ten istý príbeh, ibaže Ukrajinec je Slovák a Slovensku je Nórsko. Klasická pracovná turistika, ktorá funguje všade.
15. november 2018

Fredy

Lenka, plne súhlasím s 5ulo-m, doba prináša aj takéto situácie a netreba z toho robiť vedu. Asi pred 2 mesiacmi som sa s jedným z tých Ukrajincov snažil dohovoriť, že kade pôjde s autobusom a kde bude stáť , keďže Kollárova ulica bola pre futbal uzatvorená, bolo to najprv beznádejné, potom vtipné a nakoniec sme sa dajako pochopili.

Tiež doporučujem prečítať si články „Ako som vozil Nórov I až IX“ , aj iné, napr. z pôsobenia v Bratislave atď., prikladám link, je to príjemné čítanie:
https://www.dailymale.sk/articles/ako-som-vozil-norov-i_3386

ukážka:
„15:30 Naberám ľudí, vyrážam.
15:38 Prichádzajú prvé pochybnosti, či som náhodou nemal odbočiť doľava. Škúlim do zrkadla; nikto z cestujúcich nevyzerá zmätene alebo znepokojene. Hádam bude dobre.
15:40 Som si pomerne istý, že viem, kde som.
15:42 Trt baraní. Nemám šajnu, kde som. Uvažujem, že prehltnem hrdosť a opýtam sa niekoho z cestujúcich, ale Nóri sú národ sťažovateľov a ja netúžim vidieť zajtra moju fotku v miestnom bulvári pod titulkom NEZAŠKOLENÝ ZAHRANIČNÝ VODIČ AUTOBUSU NEPOZNAL TRASU, VYDESIL DETI A TAKMER ZRAZIL MAČIATKO.
15:43 Uvedomím si, kde som, práve v momente, keď zabočím doprava o dvesto metrov skôr, než som mal. Teraz idem cez pole po ceste tak úzkej, že by som mal problém vyhnúť sa väčšiemu zajacovi, možnosť otočiť sa nečrtá nikde. Spoza chrbta počujem pobavený šepot. Potím sa ako pedofil v Disneylande.
15:44 Cesta končí na farmárskom dvore. Farmár stojí na verande a bez mrknutia sa díva, ako mu mestský autobus snažiaci sa nacúvať do medzery medzi maštaľou a zaparkovaným traktorom rozháňa sliepky.“

Vyprodukovať napr. obdobný prípad, ako je v ukážke, sa Ukrajincom v Trnave a okolí ešte asi nepodarilo.

Časom sa zaškolia, zvyknú si, pochytia dačo z nášho jazyka a bude to v pohode.
17. november 2018

Filip

Teraz bol na sme.sk rozhovor so slovakom, ktory robi vodica v Norsku.

Kopcim z textu:"Predtým musel absolvovať intenzívny šesťtýždňový jazykový kurz. Mal z neho celkom dobrý pocit a do Nórska pricestoval plný sebavedomia. Problém nastal pri prvotnom kontakte s miestnymi. „Keď som prvýkrát otvoril dvere autobusu, nastúpil Nór a povedal niečo ako Bhdrhr. Postupne som sa ale do toho dostal.“

Otazka je ci podobny kurz absolvovali aj tito pani. Oni sa do toho dostanu, dajte im cas. To chce klud.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania