Ulica Ustianska-spomaľovač-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Neriešený
meno
Jaroslav Kralčák 25. februára 2019

Autá prechádzajú veľkou rýchlosťou na ceste Ustianská - Slnečná a deti ráno nevedia prejsť do školy zo smeru z Pekného poľa.
Pri odbočovaní aut a hlavne autobusov v smere Slnenčná - Hlubiková auta prechádzajú kolesami cez chodník na zákrute kde stoja ľudia čakajúce na prechode pre chodcov idúce na Pekné pole.

25. február 2019

Citizen

Tu by mozno pomohlo keby tu sem tam aj hliadky stali a kontrolovali rychlost,preventivne. Na Cukrovej stavaju casto tak mozu sem tam zavitat aj na tuto krizovatku.
26. február 2019

Peter

Krizovatka podobna ako studentska hospodarska. pliz dajte sem semafory. Jedine tak bude pre deti bezpecne dostat sa z pekneho pola smerom do skoly. uz tam bolo x vaznych nehod, nestoji to za to?
26. február 2019

Peter

Na tej krizovatke uz minimalne 3x zburali plynovu skrinu, lampu a vsetky ploty okolo. Plus tam havaroval autobus do plota a zrazilo par krat chodca. To len na doplnenie, ze podnet ma zmysel a mesto by sa malo zamysliet co s tym. Ustianska a Slnecna su podla uzemneho planu hlavne zberne konunikacie a patria mestu.
27. február 2019

Citizen

Dnes vecer sa tu stala dalsia nehoda preto potvrdzujem ako pisal vyssie Peter, tento podnet je skutocne opodstatneny
28. február 2019

Peter

S E M A F O R
21. apríl 2019

Peter

osadili stopky, teraz sa budu tvarit, ze sa to tym vyriesilo
22. apríl 2019

Jaroslav Kralčák

Chcel by som požiadať o komentár či sa tento problém vôbec bude nejako riešiť. Viem, že na križovatke Kukučínovej / Slnečná / Benku, tj na križovatke o 500 metrov nižšie, bude kruhová križovatka, takže obdobná dopravná situácia sa už bude riešiť a má riešenie. Fajn ale do budúcnosti, keď sa dobuduje celá časť Pekné pole a aj keď sa vybuduje z Pekného poľa prepoj na severný obchvat myslím si, že práve táto križovatka Slnečná/Ustianska/Hlubiková/ Pekné pole bude viac frekventovaná ako križovatka Kukučínovej / Slnečná / Benku. Tým nechcem znižovať význam riešenia tejto križovatky, ktorú poznám veľmi dobre a dopravné nehody sú tam časté a ľutujem tých, ktorý bývajú v rožných domov na tejto križovatke pretože už museli niekoľko krát opravovať svoje ploty, pretože v nich alebo na nich skončili vozidlá po dopravnej nehode

Zistil som, že rovnakou problematikou ako v tomto Odkaze pre starostu riešil aj redaktor Trnavského hlasu Ján Král, ktorý bol asi o jeden mesiac rýchlejší ako ja. Článok je na priloženom odkaze.
https://www.trnavskyhlas.sk/c/25588-na-slnecnej-ulici-pribudne-kruhac-krizovatka-pri-peknom-poli-zatial-nema-riesenie.htm

V článku ma zaujal text
Citát z článku k situácii na križovatke Slnečná/Ustianska/Hlubiková/ Pekné pole :Momentálny stav však nateraz zostane zachovaný. "Predmetná križovatka je z dopravného hľadiska prehľadná. Dopravné nehody, ktoré sa na nej v poslednej dobe udiali, boli zapríčinené nerešpektovaním dopravného značenia a porušením dopravných predpisov," vysvetľuje Tomáš Guniš.

Mám pocit, že všetky nehody vznikajú z "nerešpektovania" dopravného značenia. Problém je ale v tom, že treba zistiť prečo tak často ľudia na danom úseku nerešpektujú dopravné značenia.
Aj keď je križovatka je z dopravného hľadiska prehľadná podľa (citácie z článku) ja vám popíšem niektoré neprehľadnosti tejto križovatky. Kedže chodím pravidelne touto cestou tak mám niekoľko postrehov o neprehľadnosti tejto netypickej križovatky
Hlúbiková ulica je rozdelená na dve dvojprúdové cesty oddelené zeleňou pri prechode na Pekné Pole treba prejsť malú esíčkovú križovatku a z dvoch dvojprúdových ciest sa stáva jedná cesta z obojsmernou premávkou. To je len komentár k netypičnosti danej križovatky
1 Dva prúdy na Hlúbikovej vo smere z Námestia Učeného tovariša na Pekné pole kde môžu isť auta vedľa seba v jednom smere súbežne. Na konci cesty pri Ustianskej sa tak vozidlá radia vedľa seba a obaja môžu spoločne odbáčať vľavo pričom ten čo stojí vľavo má úmysel malým esíčkom odbočiť na Pekné pole ale ten čo sa radí na Hlúbikovej vpravo chce odbočiť vľavo a po Ustianskej resp po Slnečnej pokračovať dole smerom k novému Kauflandu. Vzniká situácia kedy sa im cesty "pretnú" a môže nastať nehoda. Mne sa to stalo dva krát za dva roky. Raz s autobusom MHD, pretože sa nestačil zaradiť z blízkej zastávky vľavo a druhý krát auto s ŠPZ TT, ktoré nepoznalo túto križovatku, pretože žiadna dopravná značka nepredpisuje radenie pred križovatkou, nič neprikazuje zaradiť sa buď vľavo alebo vpravo na konči Hlúbikovej.
2 Malé esíčko
Predstavte si, že ste vodič a z rovnakého miesta ako v predchádzajúcom prípade, čiže ste na konci Hlúbikovej vľavo alebo vpravo a odbáčate na Pekné pole. Ako vodič dávate znamenie o zmene smeru jazdy vľavo ale po krátkom momente musíte zmeniť znamenie na vpravo a vykonať manéver vpravo na malom esíčku. Pre vodiča vychádzajúceho z Pekného poľa a odbáčajúceho vprava na Ustiansku môj signál vľavo znamená,že sa na križovatke vyhneme navzájom..... ale ja musím odbočiť vpravo na Pekné pole takže sa znovu môžem zraziť s vozidlom idúceho z Pekného poľa. Ja radšej nedávam znamenie na odbočenie vľavo nedávam žiadne znamenie a rýchlo odbočím na Pekné pole, je to v tomto prípade podľa mňa bezpečnejšie
3 Opäť si predstavte, že ste na tom istom mieste konci Hlúbikovej vľavo alebo vpravo a odbáčate na Pekné pole a tento raz prichádza vozidlo zo Slnečnej, z hlavnej cesty, a dáva znamenie vľavo to znamená, že odbáča na príjazdovú cestu na Pekné pole. Vidite, že šofér evidentne brzdí vozidlo a vy ako vodič sa vysuniete z vozidlom do polovice cesty, aby ste sa po jeho odbočení na Pekné pole zaradili za neho ale on neodbočí na Pekné pole a ide odbočiť k blízkym rodinným domom vľavo k parkovacím miestam,ktoré lemujú príjazdovú cestu na Pekné pole po pravej strane, kde občania bývajúci v týchto domoch a parkujú svoje vozidlá . Takže sa môže stať, že sa zrazíte.

Aj keď by mi dopravní analytici mohli vytýkať nerešpektovanie dopravných značiek a nejakých dopravných pravidiel ale v dopravnej špičke keď cestou Slnečná Ustianska husto premávajú vozidlá tak vy sa snažíte prejsť túto cestu čo najrýchlejšie, pretože vás na vedľajšej ceste nikto nepustí z vedľajšej cesty na vedľajšiu.
Materiálne následky možných dopravných nehôd ma až tak netrápi ale možné zdravotné zranenia vodičov alebo chodcov má trápia. Hlavne z toho dôvodu, že ja a moja rodina sme na tejto križovatke ako vodiči prípadne chodci dosť často a aj ostatných čo dali komentár k tejto téme trápi situácia na tejto križovatke.
Prosím pošli mi vaše stanovisko k riešeniu tejto netypickej a podľa môjho názoru nie úplne jasnej križovatky.
Ďakujem
23. apríl 2019

Peter

Este pridam dalsi problem, ktory to iba zhorsuje: 1. nedodrziavanie rychlosti na Ustianskej a Slnecnej - nikto ju nemeria 2. permanentna jazda nakladnych aut ktore evidentne nie su dopravna obsluha - traktory, kamiony... nikto to nekontroluje, aj ked tu bol taky podnet

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.