Kto odpratáva lístie na cestách ?

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
vlaDyka 03. decembra 2013

Dobrý deň,
vzhľadom na momentálne prebiehajúce hrabanie lístia po celom meste, (ktoré má každoročne vcelku slušnú položku v mestskom rozpočte), by som sa rád opýtal, prečo sa toto lístie zhrabáva len a iba z trávnatých plôch a cestné komunikácie / parkovacie plochy ostávajú bez údržby a naďalej s kopou lístia ?
Je to celkom slušný objem lístia, ktoré vypĺňa nielen koridor popri obrubníkoch ciest, ale aj v kontajnerových priestoroch. A v neposlednom rade to často viac či menej prekrýva a upcháva kanalizačné vpuste, ktoré by mali nielen pri daždi, ale aj snehu, odvádzať vodu z týchto plôch ! A keďže sa týmto plochám správca nikdy nevenuje ani v rámci zimnej údržby (a v zime sú parkoviská na sídliskách skôr sneho-bazénom a následne klziskom), je naozaj na mieste otázka - kto vlastne má na starosti túto časť údržby mesta ?
(Mimochodom, za užívanie komunikácii mesta vyberá nemalé dane. a pokiaľ viem, parkoviská sú ich súčasťou.)
Takže prečo a kto ?
Vďaka za odpovede.
(p.s. : lokalizácia je iba principiálna, ide o cele mesto)

03. december 2013

Flego

U nás na Tamaškovičovej to isté: listy sa každý rok zhrabú len po obrubník a to čo je na parkovisku a na ceste zostane tam, akoby to nebolo lístie z toho istého stromu ako je na trávniku. Ak si na jeseň nespravíme brigádu a parkovisko neočistíme, tak si celú zimu nosíme domov na topánkach mazľavú kašu, ktorá z lístia vo vlhku vznikne. No a keďže lístie nemáme kam dať, dávame ho do kontajnera na komunálny odpad, čo je ak sa nemýlim zakázané.
04. december 2013

sysa

Mimochodom, za užívanie komunikácii mesta vyberá nemalé dane. a pokiaľ viem, parkoviská sú ich súčasťou.
- tomuto celkom dobre nerozumiem. to prečo za čo a od koho mesto vyberá?
04. december 2013

Pavol Čavojský

rovnako je to zlé aj pri Materskej škole na chodníku smerom od ZŠ Atomova na sídlisko Na hlinách a chodník od Okružnej 10 k fitness-u. Chodníky sú niekde celý zapratané lístim
05. december 2013

vlaDyka

2 sysa : (kazdeho majitela vozidla v meste sa staci opytat.... :) ) vid na http://www.trnava-vuc.sk/sites/default/files/data/dokumenty/2012/12/vzn-26-2012.pdf (a pre doplnenie aj http://www.trnava.sk/userfiles/download/attachment/rozpocet_2013_2015_textova%20cast_ok.pdf)
16. december 2013

Flego

Tamaškovičova - Jasná po uprataní. Listov je oveľa menej ako iné roky, pretože ich vyfúkal silný vietor pred pár dňami, ale z toho čo zostalo sa už tvorí mazľavá kaša. Ako vidieť z obrázku, nehrabú ani centimeter za obrubníkom.
16. december 2013

Flego

Vo vyriešených je podnet z 8.11. minulého roku na vyčistenie ul. Tajovského (Prednádražie) a mesto dáva odpoveď, že parkovisko bolo vyčistené pred 2 týždňami a vyčistí ho znovu. Ako je možné, že niekde sa chodníky a parkoviská čistia aj dvakrát a niekde vôbec?
16. december 2013

Flego

16. december 2013

Flego

A toto je už úplná haluz: jarok už nie je zeleň, tak listy tam necháme, čo na tom, že zajtra fúkne vietor a budú späť na tráve.....
20. december 2013

Ing. Stanislav Benkovský

Dal som priamo na stránku mesta otázku, prečo nebolo očistené parkovisko pred naší domom a dostal som takúto odpoveď (citujem):
"Firma, ktorá hrabala lístie z trávnika má na starosti údržbu zelene a nie spevnených plôch, preto 13.12.2013 zabezpečovala hrabanie lístia len na trávnatých plochách. O údržbu chodníka priľahlého k bytovému domu podľa paragrafu 5 VZN č. 25 sa má starať vlastník, správca či užívateľ bytového domu a nie mesto Trnava. O komunikáciu a parkoviská v lokalite Tamaškovičova sa stará firma, ktorá spravuje a udržiava komunikácie a spevnené plochy." Potom som si na stránke mesta pod heslom "čistenie komunikácií" našiel mapku, podľa ktorej je priestor mesta rozdelený na dve časti: Prednádražie a pár priľahlých ulíc čistí ASA a zvyšok mesta TT-Komfort. Takže ak zo stromu padá lístok rozhodujúce je kam spadne: ak na trávu odstráni ho jedna firma, ak na betón tak druhá firma a ak na chodník odstráni ho vlastník najbližšieho domu. Neviem ako vám, ale mne sa zdá táto logika úplne zvrátená, pretože ak všetci traja účastníci upratovania neupratujú naraz, lístie sa rozfúka na plochy, ktoré už boli očistené. Neviem prečo ak pri tomto lístí už stojí pracovník s hrabľami a traktorom s vlečkou na lístie nemôže už očistiť všetko naraz? Ale čo sa týka čistenia parkovísk, za 30 rokov čo tu bývam si nepamätám že by parkovisko niekto čistil, či už od lístia alebo od snehu.
21. december 2013

vlaDyka

Vrelá vďaka za komentár, p. Ing. Stanislav Benkovský ! Presne toto je jedna z ukážok toho, ako systém správy čohokoľvek ne-funguje.
Prikladám vami spomínanú mapku : http://www.trnava.sk/userfiles/image/Rozdelenie-raj%C3%B3nov.jpg zo stranky mesta : http://www.trnava.sk/sk/clanok/cistenie-komunikacii-a-zimna-udrzba.
A súhlasím s tým, že za celý ten čas sa nielen parkovacie plochy, ale ani len komunikácie samotne v obytnych blokoch NIKDY neupratovali ! Ja som okrem hlavných ťahov v meste nikdy nevidel nikoho nielen upratovať , ale vôbec vykonávať akúkoľvek údržbu !!! Jesennú (lístie), zimnú (sneh, ľad), jarnú (upratanie po zimnom posype) či letnú (bez komentára). (Zimny posyp je nieco uplne ine.)

ALE na margo vasej citacie - VZN c.25/92 (http://www.trnava.sk/userfiles/file/Ordinance/vzn_25.pdf) nehovori VOBEC NIC o inej ako zimnej udrzbe a udrzbe chodnikov. Vobec, vobec nic o upratovani a udrzbe parkovacich ploch a komunikacii !
Takze nie je pravda, ze za to je zodpovedny vlastnik ci spravca bytového domu. (Rovnako ako nemoze svojvolne s tymto priestorom nakladat - vymalovat vodorovne znacenie, obmedzovat na nom premavku a kopec inych "situacii"...)

No podľa tej stránky mesta teda "...môžeme kontaktovať priamo spoločnosť do ktorej pripomienka spadá podľa rajónu..." :
.A.S.A. Trnava, spol. s r.o., Oddelenie služieb zákazníkom, Tel. 0903 756 599 a TT-KOMFORT, Dispečing oddelenia Údržba komunikácií, Tel.: 0915 917 900
Teda len tieto 2 jedin(ecn)e spolocnosti mozu toto upratovat - ale az po tom, co im to niekto nahlasi ??? A aj ked su obidve ciastocne dcerskou spol. mesta Trnava, mesto dava od toho ruky prec ?

Takze po mestskej policii, ktora kona az vtedy, ked jej niekto da podnet, tu je dalsia "polozka mesta", ktora robi to, na co je urcena az vtedy, ked im to niekto ....nahlasi ?

A ostava tu stale len bordel, ale neskutocny bordel.
21. december 2013

Flego

To VZN 25 je dobrá haluz, hlavne ten paragraf 5 o čistení chodníkov. No a bod 7, že vlastník priľahlej nehnuteľnosti musí očistiť chodník do 6.00 ráno, na to už nemám slov. Vtedajší primátor pri podpise VZN 25 asi zabudol, že nevoľníctvo na našom území zrušil už Jozef II v roku 1785.
22. december 2013

Flego

Je to neuveriteľné, ale robotovanie na panskom má aj v roku 2013 reálne základy. VZN 25 vychádza z cestného zákona z roku 1961, teda z doby hlbokej totality, 13 rokov po tom čo komunisti v 1948 uchopili moc. Kto si pamätáte túto dobu bezplatné budovanie socialistickej vlasti bolo vtedy bežné. Dnešné sídliská ešte neexistovali a chodníky v obciach sa začínali budovať a keď vznikla otázka, kto sa o ne bude starať, vyriešili to takto jednoducho, že to bude vlastník susediacej nehnuteľnosti bezplatne a na vlastné náklady. Hoci bol komunizmus odsúdený ako zločinecký režim, povinnosť robotovať na panskom dodnes nikto nezrušil. Dokonca v Ústave SR z roku 1992 Mečiar s Gašparovičom túto povinnosť potvrdili v článku 18 kde sa hovorí, že nikoho nemožno poslať na nútené práce alebo nútené služby, výnimkou sú väzni, vojaci, doba živelných pohrôm, záchrana životov a MENŠIE OBECNÉ SLUŽBY NA ZÁKLADE ZÁKONA. V súčasnosti sa touto problematikou zaoberajú Matovičovci, asi pred mesiacom podali novelu zákona aby z povinnosti robotovať na panskom boli vyňatý aspoň dôchodcovia, ZŤP a invalidi, teda ľudia, ktorí ani za cisára Jozefa II nemali pracovnú povinnosť, ale dnes, 228 rokov po zrušení nevoľníctva ju majú. V Čechách túto povinnosť už dávno zrušili, ale na Slovensku to niekomu zjavne vyhovuje, pretože už viacero ľudí napadlo VZN rôznych obcí na prokuratúre aj na ústavnom súde, ale zatiaľ nikto neuspel....
13. január 2014

Flego

Stačilo napísať pár slov na web a svet za naším oknom sa zmenil k lepšiemu :-) (aktualizácia aktualizácie zo 16.decembra)
05. marec 2014

Ivana

na Druzbe to vcera zametali z parkovisk, co zostalo po listoch....
28. jún 2015

vlaDyka

Tento podnet môžete označiť už za vyriešený. Je tomu už zopár týždňov, čo sa tu konečne tieto plochy vyčistili. Tak aspoň raz za život....

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania