Ulica Hlavná-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Viktor 19. apríla 2020

Dobrý deň,
podľa stánky mesta Trnava Mestská rada schválila znížené nájomné v mestských nebytových priestoroch.
Chcel by som sa opýtať, na základe čoho Mestská rada rozhodla. Postavenie mestskej rady vychádza z § 14 zákona o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a Čl. 17 Štatútu mesta Trnavy, podľa ktorého Mestská rada je iniciatívnym, výkonným a kontrolným orgánom mestského zastupiteľstva.
Zaujímalo by ma, kde z uvedeného vyplýva kompetencia odpúšťať nájomné a poplatky? Ani zákon, ani štatút mesta Trnavy nič také neuvádzajú. Zásady hospodárenia a nakladania s majetkom mesta zas píšu, že Mestská rada prenájom schvaľuje, ale o odpúšťaní nájomného ani slovo.
Tiež sa chcem opýtať, prečo sa nezverejňujú zápisnice zo zasadnutí Mestskej rady.
Ďakujem.

20. apríl 2020

mario

Bez ohľadu na to či má, alebo nemá mestská rada kompetenciu odpúšťať nájom je to ústretové gesto zo strany mesta voči nájomcom.
20. apríl 2020

Micro

...a čo tak ústretové gesto voči občanom? Zníženie daní z dôvodu, že sa ušetrili prostriedky za zimnú údržbu chodníkov, nečerpá sa dotácia na stravu žiakov v školách, nekonajú sa kultúrne a športové podujatia organizované mestom, mestský úrad poskytuje služby v obmedzenom režime, nie je treba udržiavať športoviská a plaváreň...
20. apríl 2020

Viktor

mario, ja nespochybňujem obsah, ale proces - štátne orgány môžu robiť len to čo im zákon dovoľuje, preto sa pýtam, kde v zákone je opora na takýto postup. Mimoriadna situácia neospravedlňuje nezákonný postup.
Zápisnice mestskej rady sa nezverejňujú už dlhšie, i keď za prvého Bročkovho obdobia sa zverejňovali. Preto ma zaujíma prečo je tomu tak, veď keď nastupoval, jeho cieľom bola "maximálna otvorenosť a ústretovosť pri komunikácii s verejnosťou", "zapájanie občanov do rozhodovania samosprávy", chcel "dbať o otvorenosť, transparentné financovanie, rozvíjanie vzťahu občan – mesto, rovnaký prístup pre všetkých, priateľskú atmosféru a budovanie dôvery občana k samospráve", a nakoniec, "zasadnutia všetkých komisií musia byť verejné, pričom sa z nich následne bude zverejňovať online video/audio záznam".
20. apríl 2020

mario

Viktor ja tvoje otázky takisto nespochybňujem, rovnako mi je jasné, že zákon musí byť dodržaný bez výnimky. Myslím si však, že keď má Mestská rada právomoc nájom schvaľovať, je v jej kompetencii aj upravovať jeho výšku. Nechce sa mi veriť, že by primátor ako právnik bol taký ignorant, aby vedome porušoval zákon.Každopádne som rovnako zvedavý na odpoveď z radnice.
03. jún 2020

Silvia

Mario mestka rada nema pravomoc ani schvalovat ani odpustat poplatky. Financne zalezitosti moze schvalovat iba mestske zastupitelstvo.
22. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na príslušný odbor na vyjadrenie. O riešení podnetu budeme informovať.
Kto? Odbor majetkový

Mesto Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania