Rajecká ulica-cyklotrasa-chýbajúca

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 18. novembra 2019

Predovšetkým zdevastovaný chodník na ul. Bytčická, môže byť základom pre vybudovanie cyklotrasy vedúcej popri železničnej trati v podstate od KC Stanica (prípadne od Framboru) až po podchod na Solinky. Neskôr nadpojenie aj na Bánovsku cestu (cyklotrasa) a spojenie s Rajeckou cyklomagistrálou.

Ak by sa mesto do takéhoto projektu nechcelo púšťať, tak chodník samotný sa musí časom dať do poriadku po celej jeho dĺžke.

19. november 2019

Matej Čiernik

Súhlasím, a pre začiatok by stačilo obnoviť prechod cez trať v mieste bývalého vchodu do kasární, aby nebolo treba prekračovať koľajnice cestou na chodník popri ceste, lenže to už asi nové predpisy neumožnia. A obávam sa, že v tomto priestore by mala byť prepotrebná cesta, ponad železničnú trať od Hlín smerom na Závodie, ktorá sa však bude asi budovať, až keď my tu nebudeme. Na dočasné riešenie, trebárs len nejaký pás betónových dlaždíc od brány kasárni po Bánovskú Mesto Žilina nenahovoríte, lebo je to "nekoncepčné" - rozumej, nikto sa na tom nenabalí - takže asi nijaká cyklotrasa na tomto mieste nebude...
19. november 2019

Martin

V týchto miestach je plánovaná rajecká cyklomagistrála. Začne pri Stanici Záriečie, pôjde popri trati a kasárňach až zahne smerom na Bánovskú cestu a skončí v Rajeckých Tepliciach. Niekde, tuším na enviroportáli alebo úradnej tabuli mesta, som pred časom videl presný nákres. Optimisticky predpokladám, že sa to zrealizuje do 4 rokov, realisticky tak 7.
19. november 2019

Roman Šimo

To je znamenie dobrej správy, ak sa niečo také plánuje od Rondla po Bánovskú cestu. Práve však to prepojenie na Solinky po Bytčickej ulici, by mohlo byť zaujímavé. Obidve trasy, by sa potom napojili.
19. november 2019

Matej Čiernik

Toto je plán podľa Územného generelu dopravy. Ale moja skúsenosť je taká, že ak som realizovať istú drobnosť podľa tohto Generelu, bolo mi povedané, že to a to a preto nie, takže hoci sa pred jeho spracovaním úradníci oháňali, že sa nedá, lebo sa čaká na Generel, teraz sa oháňajú inými argumentami, že sa to podľa Generelu nedá. Takže ja som hlboko skeptický platí, že kto chce, nájde spôsob, kto nechce, nájde dôvod...generel - negenerel, norma - nenorma.
25. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Projekt Rajeckej cyklotrasy je v štádiu prípravy, momentálne sa čaká na vydanie územného rozhodnutia a následne sa bude spracovať projekt pre stavebné povolenie. Trasa bude viesť od stanice Záriečie cez Bánovskú cestu a popri Rajčianke, smerom do Lietavskej Lúčky a následne do Rajeckých Teplíc. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
25. november 2019

Roman Šimo

Ďakujem za odpoveď. Myslel som však práve novšiu cyklotrasu a to od Banovskej cesty popri Bytcickej ulici až na Solinky k podchodu. Samozrejme, že by sa spojila teda s plánovanou cyklomagistralou. Bol by som rád, keby sa na meste zaujímali aj o tento doplňujúci variant.
03. máj 2020

Matúš 👍

Oblasť bude v najbližšom období rozkopaná vrámci stavby: Stavebné úpravy existujúcich rozvodov tepla a zmena média z parného na horúcovodné druhá časť pokračovanie V2 Mesto. Potrubie pôjde pozdĺž kasární.
03. máj 2020

Roman Šimo

Mohli by to dať pod cyklochodník, aby bol v zime udržiavaný 😀.
21. máj 2020

Roman Šimo

Chodník Bytčická ulica, ktorý vedie od Bánovskej cesty po Kamennú ulicu je v rekonštrukcii. Bude sa však jednať podľa realizovaných prác aspoň o rekonštrukciu chodníka pre peších.
13. jún 2020

Roman Šimo

Chodník Bytčická po Kamennú ulicu bol žilinským spôsobom opravený. Je to ale samozrejme lepšie, ako predtým. Skôr by som privítal cyklotrasu až po Bytčicu popri tejto ceste. K tomuto ale momentálne akosi nikto naklonený nie je a zostáva sa iba pri variante od kasární po Bánovskej ceste. Verím ale, že časom sa situácia zmení a nadpojenie bude pokračovať i tadiaľto. Výborne a hlavne pohodlne, by sa potom dalo dostať zo Soliniek cez podchod ďalej na Hájik, Závodie, Bánovú či Strážov. Samozrejme aj potom už na teraz plánovanú Rajeckú cyklomagistrálu. Raz sa to musí podariť zrealizovať.
13. jún 2020

Matúš 👍

Spravili aspoň všade bezbariérový nájazd ako na Rosinskej?
13. jún 2020

Roman Šimo

Je to také "hore dole" že ani neviem už. Prešiel som len rýchlo okolo. Je tam veľa prechodov, prerušení. Skúsim sa niekedy na to zamerať. Okrem toho ani koniec chodníka pri kasárňach nie je z pohľadu bezpečnosti v zákrute optimálny. Táto celá ulica ale nie je optimálna. Možno za sto rokov zmiznú tie škaredé garáže a vznikne pekná radová zástavba s úpravou okolia.
16. jún 2020

Roman Šimo

S podnetom som zamieril aj do poslaneckých vôd a verím tak, že za niekoľko rokov sa obyvatelia dočkajú novej mestskej cyklotrasy. Možno sa časom bude dať prejsť na bicykli okolo celej Žiliny s minimálnou jazdou po ceste.

Variant 1: Solinky - Bytčická cesta - Kamenná cesta - Rajecká cyklomagistrála (Rajčianka)
Variant 2: Solinky - Bytčická cesta - Bánovská cesta - Rondel - Frambor - Kysucká cesta -
Ľavobrežná - Rosinky - Solinky
Variant 3: Solinky - Bytčická cesta - Bánovská cesta - Rajecká cyklomagistrála (Rajčianka)
Bonus variant: Solinky - Bytčická cesta - Bytčica (ul. Na stanicu)
20. jún 2020

Roman Šimo

Dodatočne okrajovo k chodníku na Bytčickej ulici. Bezbariérové nájazdy tam urobené sú.
20. jún 2020

Matúš 👍

Ďakujem za info.
18. august 2020

Roman Šimo

Iba na okraj uvedeného podnetu zaujímavý článok o zaujímavej aktivite. Začal sa stavať cykloíchodník z Rajca do Šuje. Možno za roky sa cyklisti bezpečne dostanú z Rajca do Žiliny.

https://www.zilinskyvecernik.sk/clanok/bezpecnost-spojena-s-relaxom-z-rajca-do-suje-zacali-stavat-cyklotrasu/10978/
04. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Cyklotrasa v aktuálnom období nebude realizovaná. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania