Chýbajúce zábradlie pri cintoríne

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
linico 30. mája 2016

Včera, keď som tadiaľ išiel na aute, vyšiel odtiaľ 10-ročný cyklista, ktorý sa ani nepozrel, či ide auto. Stalo sa to asi 5 sekúnd pred tým ako som tadiaľ prešiel ja. Dajte tam konečne zábradlie, aby sa tam nikomu nič nestalo. To skutočne v týchto Moravciach musíte čakať až kým tam niekto nepríde o zdravie? Viem, že na toto upozorňovalo už viac občanov, takže sa nevyhovárajte, že o tom neviete.

10. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nakoľko je spomínaná cesta v správe Regionálnej správy a údržby ciest, Technické služby nemôžu osadiť zábradlie ani inú prekážku.


Andrea Hollá
sekretariát riaditeľa
Technické služby mesta Zlaté Moravce
Bernolákova 59
953 01 Zlaté Moravce
[email protected]
11. jún 2016

linico

Ale mesto to môže riešiť ďalej s ďalšími úradmi. Prečo, ak sa tam raz stane nehoda, tak tam zábradlie pribudne do 2 mesiacov? Ja samozrejme dúfam, že sa tam nehoda nestane.
12. jún 2016

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný Regionálnej správe a údržbe ciest Nitra, a.s.

Martin Kollárik
[email protected]
12. jún 2016

linico

Ďakujem. Verím, že konečne sa to bude riešiť.
18. júl 2016

Jozef Kováč

Nepochopím ,kde sťažovateľ chce dať zábradlie,keď návštevníci cintorína vychádzajú priamo z "bránky" cintorína cez krajnicu cesty na cestu v správe RSÚC,na ktorej je riadne zvislým aj vodorovným dopravným značením označený priechod pre chodcov,kde by mali stadiaľ prechádzajúci vodiči zvýšiť opatrnosť v jazde motorovým vozidlom a hlavne dodržiavať stanovenú rýchlosť,ktorá je v obci stanovená na 50 km/hod(a pred priechodmi pre chodcov radšej aj spomaliť),čo sa v mnohých prípadoch nedeje a chodci vstupujúci na priechod by sa mali najprv rozhliadnuť pokiaľ vstúpia na priechod pre chodcov,aby neohrozili seba a ani iných účastníkov cestnej premávky a problém bude vyriešený !!! Zaujala ma reakcia pána Ľuboša Ribára z RSÚC ,ktorý sa vyjadril v novinách MY Nitrianske noviny (18.7.2016) ,že citujem " Zábradlie je súčasťou chodníka,ktorý je v kompetencii mesta Zlaté Moravce" ,ja tam nevidím žiadny chodník,vidím tam len upravenú krajnicu "cesty" a hneď vchod do cintorína !!!!! Všimnite si ešte jednu vec,ktorá stojí za zamyslenie,tento priechod pre chodcov vedie od "brány" cintorína,cez cestu na zelený pás,neviem či to vyhláška "O premávke na pozemných komunikáciach " dovoľuje !!!!!!!!!!
18. júl 2016

linico

Takže aby som vysvetlil to čo som písal vyššie. Chodím tadiaľ predpisovo. Okrem toho je tam radar, ktorý možno jedného dňa začne robiť fotky a posielať policajtom, takže určite nemienim riskovať pokutu. Skúste p. Kováč autom zastaviť pred priechodom v smere z Prílep. Som si istý, že nebudete mať dostatočný výhľad smerom do cintorína, tak aby ste nezrazili deti na bicykloch, resp. deti, ktoré vybehnú z cintorína, pretože si neuvedomia, že je tam cesta. Keby som aj stál pred priechodom a potom by som sa rozbehol, tak by som toho spomínaného 10-ročného cyklistu nevidel. Išiel dosť rýchlo a od miesta zastavenia vozidla pred priechodom by som ho do cintorína nevidel.

Ďalej by som chcel zdôrazniť, že máte pravdu, že na tomto mieste je potrebná zvýšená opatrnosť. Lenže prečo na tomto mieste nezvýšiť bezpečnosť pridaním zábradlia (chodci by sa okolo neho zmestili aj s prípadnou káričkou)? Ak sa pridá zábradlie, tak vodiči budú mať bezpečnejší prejazd, zdôrazňujem, aj pri predpisovej rýchlosti a v extrémnom prípade (detskí cyklisti) aj v prípade zastavenia pred priechodom. A na záver ešte spomeniem, že určite to bude bezpečnejšie, ak niekto predpisovú rýchlosť nedodrží a preletí tadiaľ.

A ešte by som rád uviedol, že odkedy je tam vyššie spomínaný radar, tak predpisovú rýchlosť na uvedenom mieste dodržuje 90 % vodičov (aspoň čo sledujem). Tiež zastávam názor, že treba cez to miesto prechádzať predpisovo a opatrene, ale odkedy mi tam pár sekúnd predo mnou preletel malý cyklista, tak je mi jedno, koľko priechodov tam bude a či tam bude aj znížená rýchlosť na 30 km/h, tak s tým zábradlím pokoj nedám. Vtedy mi mráz prešiel po chrbte. A buďte si istý p. Kováč, že ak sa tam stane jedného dňa nehoda, že sa nájdu ľudia, ktorí tam to zábradlie do pár týždňov namontujú, lenže vtedy už bude neskoro, pretože dotyčnému to zdravie nevráti.

A vôbec by to nebol problém, pridalo by sa zábradlie a priechod by sa posunul na začiatok parkoviska. Hlavná vec, že pri Tekove a oproti dolnej pošte je zbytočné zábradlie, ktoré ľudia podliezajú a obchádzajú a nikoho to netrápi. Na to sa peniaze našli. Ale pri cintoríne, kde by sa to zábradlie zišlo, tam je ochota pridať ho nulová. Keby ho tam aj preliezali, tak, tým stratia pár sekúnd a prichádzajúci vodič si ich všimne, cyklista to bude musieť obísť, ale ak tam zábradlie nebude, tak to bude nebezpečné miesto stále. Nechápem prečo sa na zbytočný kruháč pri OÚ peniaze hľadajú (stačili by tam semafory, aby sa tam mohli otáčať aj kamióny (a áno, kamióny sa tam otočia, pretože semafory by boli pred priechodmi a kamiónu na vytočenie toľko priestoru stačiť bude)), ale na lacné zábradlie sa peniaze hľadať nechcú.

Vyhláška chodcom nezakazuje chodiť po tráve (aj keď vydupanej), zakazuje to len vodičom. Ale tiež myslím, že by tam mal byť chodník pekne až po križovatku a zábradlie môže byť už od parku, ale o taký extrém mi nejde.
19. júl 2016

Jozef Kováč

Takýchto nebezpečných miest ,kde nedisciplinovaný chodci a cyklisti "riskujú" svoj život a ohrozujú vodičov ,že sa dostanú nie vlastnou vinou do problémov,lebo vodič má "predvídať",hoci niekedy to nie je možné, je v našom meste oveľa viac a sú to oveľa frekventovanejšie miesta ako pri cintoríne na Prílepskej ceste (napríklad sídlisko na ul. 1 Mája),čiže v rámci zvýšenia "Bezpečnosti cestnej premávky" by sme museli potom osadiť "bezpečnostné" zábradlia skoro na každom priechode pre chodcov,čo je nereálne a boli by sme rarita na Slovensku ,jediné čo nám zostáva jazdiť v takýchto úsekoch opatrne,čo hovorí aj vyhláška o "Premávke na pozemných komunikáciách" že vodič pred priechodom pre chodcov má zvýšiť svoju opatrnosť v jazde ,pokiaľ budú nedisciplinovaný chodci tak tomu nezabráni ani zábradlie,lebo pre "niektorých" neskoršie narodených ,čiže mládež to bude výzva na preskočenie tejto "prekážky" a budeme tam ,kde sme boli ba ešte v horšej situácii,jedine ako som už spomínal tu pomôže ohľaduplnosť chodcov voči vodičom a vodičov voči chodcom !!!! A k tomu priechodu pre chodcov,čo ústí na zelený pás,neviem aká je to logika a kto to takto "naplánoval",keď podla Vás to nie je problém,tak potom priechod pre chodcov "môže" ústiť aj do jarku,alebo niekde do stratena ????
19. júl 2016

Jakub

Pán Jozef, veľmi ste nepochopili, čo autor príspevku svojim návrhom zamýšľa. Je úplne scestné argumentovať ostatnými frekventovanými prechodmi pre chodcov, keďže sa jedná o úplne odlišnú situáciu. Zábradlie, ktoré by zabránilo priamemu vbehnutiu / vjazdu bicyklom na cestu, autor príspevku navrhuje osadiť z dôvodu, že rozhľadové pomery prichádzajúceho vodiča sú v smere z Prílep do pravej strany takmer žiadne, keďže mu bráni plot cintorína. Na vami spomínaných prechodoch na ul. 1. mája vidíte do každej strany od prechodu široko ďaleko, či k nemu niekto prichádza alebo nie (možno s výnimkou prechodu pri križovatke s Mojmírovou ulicou, kde bráni plot domova pre dôchodcov, no aj ten je ale skosený). Zábradlie by vbehnutiu zabránilo. To, že by niekto zábradlie začal preliezať, by účel zábradlia nenarúšalo, nakoľko na tento úkon je tiež potrebné spomalenie a čas, za ktorý je už vodič schopný zareagovať. Ekvivalentnou úpravou, ktorá by riešila nebezpečnú situáciu by bola úprava plotu cintorína, aby umožňoval vodičom vidieť chodník ústiaci do prechodu aspoň niekoľko metrov, nie centimetrov, ako je tomu teraz. Prepáčte, ale názor človeka, ktorý napíše že chodec môže na prechode pre chodcov ohroziť vodiča motorového vozidla, považujem za veľmi scestný, ak sa bavíme o bezpečnosti cestnej premávky.
19. júl 2016

Jozef Kováč

Pán Jakub,chodec môže svojim bezohľadným vstupom na priechod pre chodcov ohroziť nielen seba ,ale aj vodiča motorového vozidla a to tak,že sa nepozrie či prichádzajú motorové vozidlá a vbehne,alebo vstúpi na priechod v čase,keď už vodič nemôže stretu s ním zabrániť pre malú vzdialenosť od "neporiadneho účastníka cestnej premávky" aj na toto vyhláška pamätá a stanovuje ,kedy môže chodec vstúpiť na priechod pre chodcov a bezpečne prejsť! Málo je takých prípadov? Neviete ako ten vodič zareaguje,či zrazí chodca,alebo strhne riadenie do protismeru a tam sa zrazí s protiidúcim vozidlom ,alebo to napáli do múra cintorína ,až toto neberiete ako "ohrozenie" vodiča "neporiadnym" chodcom tak potom neviem,veľmi ste nepochopili môj príspevok,kde som jasne napísal,že je tam vyznačený priechod pre chodcov,jak vodorovným tak zvislým dopravným značení a vodiči by mali zvýšiť opatrnosť,tak isto ako chodci ,ktorý vstupujú na priechod pre chodcov a ulicu 1 Mája som uviedol ako jedn z mnohých príkladov,píšete že "preliezanie" zábradlia by účel zábradlia nenarúšalo počítate aj s takou eventualitou,že "šarvanci" sa budú naháňať v priestore cintorína a v behu von preskočia zábradlie a už sú na ceste,choďte si zmerať vzdialenosť od "brány" cintorína po hranicu komunikácie, ktorá je v správe RSÚC ,ale asi ste nepochopili podstatu môjho príspevku,kde opakujem som jasne napísal ako sa majú správať v cestnej premávke vodiči a chodci a keď je niekto "hlupák" a nerešpektuje tieto pravidlá tak nepomôže ani desať zábradlí !!!
19. júl 2016

linico

P. Jakub presne pochopil o čo mi ide. Pre vás, p. Kováč, to skúsim ešte raz a potom to už nechám tak. Aby bola zabezpečená dostatočná bezpečnosť, musí byť zabezpečená zo všetkých zúčastnených strán. V prípade priechodu pre chodcov máme 2 strany:
1. Chodci - Pre chodcov zabezpečíme bezpečnosť tak, že im vyznačíme priechod, označíme ho zvislou dopravnou značkou a vodičov poučíme, že pri priechode majú dbať na zvýšenú opatrnosť..
2. Vodiči - Vodič vie, že chodec sa najprv musí poobzerať a nie hneď vbehnúť na priechod a taktiež by mať mať dostatočný výhľad, aby chodcov videl.

Ak to zlyhá na niektorej strane, tak je možnosť, že to nedopadne dobre. Na všetkých priechodoch, o ktorých sa píše je všetko toto zabezpečené vrátane dostatočného rozhľadu. Ak niekde hrozí, že chodci môžu svojím správaním ohroziť bezpečnosť vodičov, tak je tam, napr., zábradlie alebo školská zóna, kde je dovolené chodcom chodiť po ceste a vodiči majú ísť maximálne 20 km/h. V ZM máme dokonca miesto, kde je aj zábradlie aj školská zóna. Ak je niekde možnosť ohrozenia chodcov, tak sa montujú na cestu spomaľovače. Pri cintoríne nie je ani dostatočný rozhľad, je tu zvýšený pohyb chodcov, vrátane pohybu detí, v mojom prípade 10-ročný cyklista. Myslím, že pri deťoch do 12 rokov treba počítať so zábradlím, pretože sa ľahko môže stať, že vybehnú na cestu a je jedno, že by mali byť poučené, že sa majú obzrieť, zdravie im to v prípade nehody nevráti. To zábradlie tam malo byť už dávno.
19. júl 2016

Jozef Kováč

Ešte raz všetko je v ľuďoch a nie v zábradliach a dopravných značeniach, ja tou cestou chodím dennodenne dvakrát a nevidím tam väčší problém,ako je na iných priechodoch v meste kde je oveľa väčšia frekvencia pohybu ľudí,kde v mnohých prípadoch je tiež zlý výhľad pre zaparkované autá a keď píšete ,že pri deťoch do 12 rokov je treba počítať zo zábradlím ,tak tieto deti sa nepohybujú len v tomto úseku (tu sa pohybujú minimálne),ale pohybujú sa po celom meste,takže tento argument neobstojí,lebo potom by museli byť zábradlia pri všetkých prechodoch v meste !!! A k tomu Vášmu druhému bodu ja si myslím,že vodič tam má dostatočný výhľad je tam cca 1,80 metra priestoru od "brány" cintorína po krajnicu cesty,čiže aj chodci majú dosť miesta na rozhliadnutie sa či môžu bezpečne vstúpiť na priechod pre chodcov,tak isto ako z brány cintorína Vám môže zbehnúť po auto aj chodec,čo ide po chodníku a ešte väčšia pravdepodobnosť je to u detí ,čiže potom by sme museli dávať zábradlia okolo všetkých chodníkov ,ktoré susedia bezprostredne s cestou po ktorej premávajú motorové vozidlá !!! Toto je môj názor,ale všetko záleží na kompetentných !!!!
24. október 2016

Jakub

Problém vyriešený, ešteže ľudia ako p. Kováč nie sú na riadiacich funkciách v našom meste.
25. október 2016

linico

Ďakujem. Videl som a tomu čo dal pokyn na montáž zábradlia patrí veľká vďaka.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.