Pokutovanie parkovania na Hviezdoslavovej 32-34

Zodpovednosť za riešenie: Zlaté Moravce

Vyriešený
meno
linico 30. júla 2016

Na obrázku vidieť vjazd na parkoviská pri Hviezdoslavovej 32 a 34. Lepšiu fotku žiaľ nemám, tak len toto z Google máp. Známy bol na návšteve u sestry v 12-poschoďáku. Zaparkoval vzadu pri pieskovisku za činžiakom č. 34 na ceste, ktorá vedie popri garážam. Mestská polícia mu dala pokutu s odôvodnením, že nenechal 3 metre pre každý jazdný smer, čiže spolu 6 metrov. Realita je taká, že tá cesta zrejme ani šírku 6 metrov nemá, keďže sa jedná o príjazdovú cestu k parkoviskám a nie je tak frekventovaná, aby takéto parkovanie prekážalo. Ak teda dostal pokutu za toto, tak prečo sa toleruje parkovanie na 1. mája pri železničnej stanici a tam sa pokuty nerozdávajú? Ak chce mestská polícia robiť rozbroje, tak prečo na Hviezdoslavovej robí a na 1. mája nie?

30. júl 2016

linico

...pokračovanie textu, ktorý sa nezmestil. Tento podnet je stále v riešení:
https://www.odkazprestarostu.sk/zlate-moravce/podnety/26988/statie-v-rozpore-s-vyhlaskou-necinnost-mestskej-policie

Nikto tam pokuty nerozdáva a na Hviezdoslavovej 32 a 34 už nie je kde parkovať. Hlavná vec,
že cesta je len príjazdová na parkovisko a na 1. mája sa jedná o mestskú cestu, ktorá má aj
potrebnú šírku 6 m, ale zaparkované autá už 6 metrov nenechajú. Je mi jasné, že nemajú kde parkovať,
takisto na Hviezdoslavovej nie je kde parkovať. Nesúhlasím s týmito pokutami, ale ak už mesto musí
ťahať od občanov peniaze takýmto spôsobom, tak prečo nie je na každého rovnaký meter?
Akým právom jeden má parkovanie tolerované a druhý musí platiť pokutu?

Zaujímalo by ma:
1. Stanovisko mestskej polície, prečo jednému pokutu dáva a druhému parkovanie v rozpore s vyhláškou toleruje?
2. Stanovisko mesta, že ako plánuje riešiť problémové parkovanie na spomínaných miestach, pretože 12-poschoďáky
musia parkovať často pri Tekove alebo pri kocke, keďže inde miesto nie je. Pri Tekove je dokonca povolené parkovanie
len pre zákazníkov, takže zrejme mestská polícia po zatvorení Tekova vo večerných hodinách bude čoskoro vyberať pokuty aj tam.
04. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v uvedenej lokalite t. j. Hviezdoslavova 32- 34 hliadka MsP reaguje hlavne na podnety a oznámenia občanov, ktorí nemôžu vychádzať zo svojich garáži. Hliadka postupuje v zmysle zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.

Zastavenie a státie
§ 23
(1) Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.
§ 25
(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
u) na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo obmedziť jazdu vozidiel; osobitne na miestach vjazdov alebo výjazdov z pozemkov, vjazdov a výjazdov z objektov určených na zásobovanie alebo parkovacích miest.

V prípade akýchkoľvek ďalších otázok kontaktujte náčelníka MsP.


PhDr. Marián Takáč
náčelník MsP Zlaté Moravce
04. august 2016

linico

Váž. p. Takáč!

Uvedený zákon poznám. Zaujímalo by ma ale prečo na Hviezdoslavovej zákon dodržujete a právom pokutujete a na 1. mája nie? Myslím, že ak chcete použiť rovnaký meter, tak by ste pokuty rozdávať nemali ani tam ani tam. Mňa nezaujímala citácia zákona, ktorého platnosťou som si vedomý, ale to, že prečo mesto nepokutuje každého rovnako? Prečo je ulica 1. mája oslobodená od pokút, ak na Hviezdoslavovej pokuty platiť musíme?

A zdôrazňujem, že dotyčný parkoval pri tráve a z garáži teda umožnený výjazd bol. Policajt mu povedal, že vraj neponechal 6 metrov na prejazd. O garáži nepadlo ani slovo.

Vážim si vašu prácu, ale prosím, vykonávajte ju tam, kde je to skutočne potrebné. Nepokutujte zbytočne tých, ktorý výjazd z garáže neblokujú. Ak si občania majú vážiť prácu mestskej polície, tak by mestská polícia nemala vytvárať zbytočné rozbroje. Prečo radšej nehliadkuje v meste a nekrotí hlučných ľudí, ktorí idú z krčmy, resp. tých, ktorí prekacujú smetiaky a podobne? Myslím, že to by bol väčší osoh, ako rozdávať zbytočné pokuty.
04. august 2016

linico

Myslel som hlučných, a tých čo prekacujú smetiaky v noci.
25. november 2016

petra

Mne sa paci vyjadrenie nacelnika, ktory citaciou zakona hovori: ,,Nam to zakon dovoluje a my si budeme pokuty vyberat kde chceme a na vas nazor nemili obcania zvysoka kasleme uz roky rokuce....

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania