Jedovaté rastliny v meste

Zodpovednosť za riešenie: Zlaté Moravce

V riešení
meno
Matej P. 10. augusta 2018

Dobrý deň . Nedalo sa mi nevšimnúť si rastliny (lulkovec zlomocny)rastúci na mnohých miestach v meste.ide o prudko jedovatý rastlinu ktorej plody v tomto čase začínajú dozrievať a najmä pre malé deti môžu predstavovať vážne riziko. Neviem čím to ale dosť sa rozširuje po okolí.
Rastie napr. 1.)V rozostavanej stavbe popri plote oproti Valachovy
2.) Na rohu budovy centra pri kostole susediacim s jednosmernou cestou na brezovej ulici čo je vlastne cca 15m od detského ihriska kde je každý deň množstvo detí
...a na mnohých iných miestach

14. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Technické služby mesta Zlaté Moravce, na základe postúpenia e-mailu od Mesta Zlaté Moravce vo veci upozornenia výskytu jedovatej rastliny (ľuľkovec zlomocný), vykonali obhliadku na Vami upozornených miestach a bolo zistené, že sa nejedná o jedovatú rastlinu ale ide o invázne dreviny.
V prípade znalosti o mieste výskytu týchto rastlín prosíme o osobné stretnutie s obhliadkou so správcom verejnej zelene.


Technické služby mesta Zlaté Moravce
Bernolákova 59
953 01 Zlaté Moravce
[email protected]
05. september 2018

Peter Novák

Na priloženom obrázku je ľúľkovec, ak sa našli invázne dreviny a nie ľúľkovec, nejde náhodou o Líčidlo americké ?
Líčidlo americké je u nás pomerne neznáma rastlina, i keď hodne rozšírená a je invázny. Podobá sa na ľuľkovec zlomocný a laik si ho spletie s ľúľkovcom zlomocným.

Rastlina líčidla je až smrteľne jedovatá (jedovatá je celá rastlina, najmä však jej koreňová časť; výhonky, listy a plody sú jedovaté za surova pri požití vo väčšom množstve). Klinické príznaky otravy sa spravidla objavia v rozpätí niekoľkých hodín. Symptómy: pálivý pocit v ústach a hrdle, nadmerná tvorba slín, vážne akútne ochorenie žalúdočného traktu prejavujúce sa zvracaním, krvavými hnačkami a kŕčmi. Vo vážnych prípadoch môže ochorenie skončiť aj smrťou postihnutého.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania