Vavilovova - verejný poriadok

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Peter 20. októbra 2021

Škôlka Brilliant Stars na Vavilovovej ulici obťažuje obyvateľov okolitých panelákov nadmerným hlukom. Vysoké decibely pravdepodobne prekračujú prípustnú hladinu hluku. Deti v škôlke príšerne vrieskajú a všetko to podnecujú ich vychovávateľky krikom v angličtine. Paneláky a betón okolo sú stavané tak, že ešte viac zosilňujú tieto zvuky.
Poobede sa rodičia s deťmi premiestnia na priľahlý betón pod blízky panelák, kde sa to ešte viac ozýva, a sú tam niekedy pomaly až do večera.
Podľa vyhlášky je prípustná hladina hluku v obytných zónach cez deň 50 dB, v noci 45 dB. Keď ide o nadmerný hluk spôsobovaný inými osobami alebo susedmi, o pomoc je možné požiadať príslušné orgány miestnej samosprávy.

20. október 2021

Peter

ďakujem za zverejnenie pridával som tam aj video ale nezobralo to tu je odkaz https://youtu.be/mgDqYrbDDW4
21. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet, ten preverí príslušný referát.
Kto? Referát predbežnej právnej ochrany a podnikateľských činností

Dávid Pavlík, Referát komunikácie s verejnosťou MÚ Petržalka
21. október 2021

Peter

pridávam video https://youtu.be/6uykGh7frHI
z 19.10.2021 doobeda sa deti zo škôlky hrali na vzdialenejšom športovom ihrisku v areáli škôlky vzdialenom cca 70-110m od panelákov na Jungmannovej ulici. Paneláky zvuky zosilňujú a pôsobia ako amfiteáter. Môžete si predstaviť aký hluk vzniká keď sa deti hrajú na ihriskách bližšie pri panelákoch.
22. október 2021

Odpoveď samosprávy

Vážený pán Peter,
pozorne sme si prečítali Váš podnet. Oprávnenie konať v tejto veci má Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Problematika hluku je riešená v zákone NR SR č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a súvisiacou vyhláškou MZ SR č. 549/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí. V prípade, ak máte pochybnosti o tom, či nedochádza k prekročeniu povolených hlukových noriem, ako fyzická osoba ste oprávnená požiadať o vykonanie merania hladiny hluku osobou odborne spôsobilou (objektivizáciu expozície obyvateľov a ich prostredia hluku, infrazvuku a vibráciám môžu vykonávať len osoby odborne spôsobilé na činnosť podľa § 15 ods. 1 písm. a) a ktoré sú držiteľom osvedčenia o akreditácii podľa § 16 ods. 4 písm. b) zákona). Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, Ružinovská 8, Bratislava (kontakt: [email protected], tel. 0917 235 848) Vám poskytnú zoznam odborne spôsobilých pracovníkov.
Doplníme tiež, že ide o súkromnú materskú školu, ktorá nie je v našej pôsobnosti, teda nemáme právo ani možnosť nijako vstupovať do organizácie práce materskej školy ani do jej manažmentu. Ako sťažovateľ sa môžete obrátiť aj na Štátnu školskú inšpekciu, ktorá má právo vykonávať kontrolu výchovno-vzdelávacieho procesu v danej škole.
S pozdravom,

Dávid Pavlík, Referát komunikácie s verejnosťou MÚ Petržalka
22. október 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
23. október 2021

Peter

OK, ale nerozumiem jednej veci: v katastri je ako vlastník budovy a areálu + blízkeho okolia evidovaný ako vlastník Hlavné mesto slovenskej republiky Bratislava, t.j. podnikateľské priestory prenajímate vy súkromnej škole Brilliant Stars.Sú teda nájomca a mesto BA prenajímateľ.

Ako je teda možné, že nemáte dosah na svojho nájomcu, ktorý obťažuje svojim správaním okolie- slušných občanov, ktorí Vás platia zo svojich daní?

Ak by som ja prenajímal niekomu môj byt a ten dotyčný by obťažoval hlukom susedov, ihneď by som to preveril a upozornil nájomníka, že porušuje bytový poriadok. Ak by to znovu nedodržal ihneď by som mu vypovedal nájomnú zmluvu.
Poprosím o odpoveď hlavné mesto Bratislavy.
24. október 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
08. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ďakujeme za Váš podnet, sme radi, že Vám záleží na stave nášho mesta.
Tento podnet sme však vyhodnotili ako neopodstatnený, z priloženého videa sa taktiež nedá s istotou určiť, či sa jedná o prekročenie stanovenej hlukovej normy.
Pokiaľ trváte na tom, že dochádza k prekročeniu povolených hlukových noriem, môžete požiadať o vykonanie merania hladiny hluku osobou odborne spôsobilou podľa § 15 ods. 1 písm. a, ktoré sú držiteľom osvedčenia o akreditácii podľa § 16 ods. 4 písm. b.
Kontakt na odborne spôsobilých pracovníkov Vám poskytne Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava, Ružinovská 8, [email protected], tel. 0917 235 848.

Prajeme Vám pekný deň.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania