Náučný chodník

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rusovce

Neriešený
meno
Anonymný užívateľ 02. marca 2012

Hrdý náučný chodník stál len 7 miliónov korún. Čo náučného sa dá na nom naučiť? Žúrovať, piť, fajčiť, drogovať, robiť potomstvo na lavičke. Tabule, lavičky sú popísane, chodník je vydláždený smetím. A že by ste radi videli niečo z toho co tu ma žiť, zabudnite. Psíčkari sa postarajú o to, aby všetko žive utieklo čo najďalej. Závidieť sa hádam dá iba ľudom čo žijú v blízkosti kanála, tí to majú možnosť sledovať zo svojich okien. Jediný splnený účel tejto stavby bolo ZAROBIŤ, to sa podarilo. Všetko ostatné bolo nezmyslom. Určite by bolo zaujímave čo za nedodržanie pravidiel obstarávania / nedbanlivosť / a ešte ďalšie nezrovnalosti by povedali Národný kontrolný úrad alebo Úrad pre verejné obstarávanie?

05. marec 2012

maly

Vandali su problemom v celych Rusovciach a asi aj Bratislave.
Je to smutne a vytvara to obraz o nasej spolocnoti.
Vdaka takymto ludom a dorastu mame znicene odpadkove kose, polamane lavicky atd.
Chodnik je dost a bol dost vyuzivany, sam ho vyuzivam a stretavam vela bezcov a prechadzkarov. Ten makky povrch je velmi prijemny na behanie a sport.
Cez zime, ked je tam tma, tak to pritahuje takychto primitivov.

Na jar a na jesen je tam naozaj krasne.

To ostatne je vas osobny problem v hlave a nalozte s nim podla seba, alebo sa zverte lekarovi...
05. marec 2012

Napriklad Jan

Subezne s naucnym chodnikom jestvuje roky nazvyme ju lesna cesta,ktora ju kopiruje,zacina a vyustuje v tych istych miestach ako naucny chodnik je dlhsia cca 700 metrov,idealna pre sport.A ako z nazvu vyplyva je to naucny nie bezecky chodnik,ci chodnik na vencenie psov, ktore volne pobehuju vysledkom coho je, ze sa uplne stiahla vysoka zver uz ju tu neuvidite,to nic hlavne ze si dobre zabehame.Apropo pan Maly chodte sa pozriet ku Sluku lezi tam volavka biela okolo kopec peria,ja viem to mohla byt aj liskaA.je tu krasne po cely rok.Ten problem s vandalmi, ako ste ich nazvali je od zaciatku vytvorila sa moznost pre narkomanov ktoru M.C.nezvladla.A to ostatne, myslite ze Rusovce nemaju kam rozumnejsie investovat, alebo sa nieco usla z toho aj Vam?
05. marec 2012

Odpoveď samosprávy

Náučný a turistický chodník využívajú, bohužiaľ, naozaj aj ľudia, ktorí sa v prírode a v spoločnosti nedokážu správať slušne. Možnosti na monitorovanie tohto priestoru zo strany mestskej a štátnej polície sú obmedzené; na elimináciu negatívnych prejavov by bola potrebný nepretržitý, 24-hodinový dozor a dohľad. "Veľký" poriadok sa v tomto priestore robí pri každoročnej jarnej brigáde (t.r. je naplánovaná na štvrtok 29. 3. 2012).

Náhrada poškodených "plagátov" na veľkoplošných tabuliach je finančne veľmi náročná a vzhľadom na opakované ničenie je neustála výmena z finančného hľadiska pre MČ absolútne nedostupná.

Náučný a turistický chodník je síce v blízkosti zastavaného územia obce, ale nie je jeho súčasťou - v celej svojej dĺžke (viac než 700 m), leží v lesoparku. Katastrálne územie MČ Bratislava - Rusovce je pomerne rozsiahle a pravidelné čistenie chodníka, ale aj iných priestorov mimo zastavanej časti obce, je vzhľadom na finančné náklady nad možnosti MČ.

MČ vynakladá (mimochodom) na odstraňovanie nelegálnych skládok každý rok financie z rozpočtu, ale bohužiaľ, vždy a znovu sa vyskytujú nové prípady, ktoré je konkrétnym aktérom fakticky nemožné dokázať.

Celý projekt, ktorý bol dokončený v roku 2008, mal názov Vybudovanie náučného chodníka a priestorovej orientácie v mestskej časti Bratislava - Rusovce. Okrem náučného chodníka a 6 náučných tabúľ o flóre a faune bolo jeho súčasťou vybudovanie premostenia Rusovského kanála, osadenie 6 informačných tabúľ v MČ, osadenie lavičiek, realizácia priestorovej orientácie v MČ, t.j. osadenie smerových šípok jednotlivých budov a ulíc v mestskej časti - na 19 stĺpikoch spolu 162 šípok, ďalej osadenie dopravných značiek (na 35 stĺpoch spolu 35 dopravných značiek), výroba 5 000 ks informačných letákov o Rusovciach (v slovenskom jazyku, resumé v anglickom, maďarskom a nemeckom jazyku)a výroba 5 000 ks letákov s orientačnou mapou Rusoviec.

Výdavky projektu boli kontrolované a overené priebežne i po jeho ukončení; fakt, že priestor využívajú veľmi často ľudia s až asociálnym správaním, nesúvisí nijako v pravidlami verejného obstarávania ani finančnej kontroly. V prípade, že sú obyvatelia svedkom takéhoto správania, prosíme ich, aby kontaktovali mestskú alebo štátnu políciu.

Pokiaľ by sa zrodil aj návrh na zvládnutie situácie, mestská časť ho iba privíta.

Dušan Antoš
starosta MC Bratislava - Rusovce
26. marec 2012

turistka

Dosť sa túlam prírodou, väčšinou sama. Raz som mala naozaj strach, keď som prechádzala popri jednej z lavičiek na náučnom chodníku, na ktorej boli traja mladí narkomani. Nemohla som vedieť, čo si zmyslia, keď uvidia samotnú ženu. To, že tam narkomani majú svoj raj, je vidieť práve v okolí tých pár lavičiek, ktoré sa tam nachádzajú. Bola som šokovaná, kde všade som počnúc lužnými lesmi v Petržalke až po Rusovce našla stopy po narkomanoch. A že by sa policajti, mestskí alebo štátni, mohli občas objaviť aj na takýchto miestach, je viac ako potrebné. Lenže polícii je lepšie zatiahnuť auto niekde, kde si myslia, že ich nikto nevidí a tam si v pracovnej dobe radšej pospia. Mladí narkomani dobre vedia, že ich nikto v ich zábave rušiť nebude.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania