M. Schneidera Trnavského-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený

Na ulici Pri suchej vydrici zbadal dlhodobejšie si všímal odstavené vozidlo. Ulica ide popri štadióne ŠKP Inter Dúbravka Bratislava a projekte Čerešne a ústí na Harmincovu. Najskôr malo EČV, ktorá mu bola neskôr sňatá (asi vlastníkom) dole. Ide o vozidlo, ktoré bolo zaradené do evidencie v Dunajskej Strede. Vozidlo sa nachádza, pri vjazde na 2. fázu projektu Čerešne a stojí na chodníku v kríkoch.

31. október 2022

Odpoveď samosprávy

Vozidlo pôjdeme preveriť. S účinnosťou od 01.07.2021 došlo k zrušeniu kontrolných nálepiek emisnej a technickej kontroly, preto už nie je pre nás možné jednoducho posúdiť platnosť EK a TK skontrolovaním nálepiek na čelnom skle. O preverenie platnosti TK a EK musíme vždy požiadať okresný úrad. Vozidlo nahlasujeme na okresný úrad aj pokiaľ nemá tabuľky s EČV.

V prípade neplatnosti EK a TK alebo chýbajúceho EČV predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Všetky nepojazdné motorové vozidlá nahlásené na Odkaze sú v procese ich riešenia. Pre nás je veľká pomoc, že ich občania prostredníctvom Odkazu nahlasujú. Aj na základe týchto podnetov ich vieme začať riešiť.

To, že v reálnej praxi samosprávy nedokážu ani po dvoch rokoch dané vozidlo z verejného priestranstva odtiahnuť je dôsledok toho ako je celý proces nastavený platnou legislatívou. Mestská časť, alebo magistrát, nemôžu konať inak ako v rámci kompetencií zverených zákonom. Auto stojace na parkovisku netvorí prekážku cestnej premávky - preto nezasiahne polícia. A to, že nemá TK a EK alebo má vypustené pneumatiky a dva roky sa nepohlo z miesta NIE JE podľa žiadneho súčasne platného zákona platného v SR dôvod na jeho odtiahnutie. A ani samospráva a ani žiaden nespokojný aktívny občan nemá právo zasahovať vlastníkovi takéhoto vozidla do jeho vlastníckych práv. Legislatíva dala jedine okresným úradom právomoc konať ďalej v týchto veciach a udeľovať pokuty alebo auto nakoniec vyradiť z evidencie.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
19. december 2022

Renata_A

Vozidlo je stale na mieste, bez ECV, bez platnej EK a STK (2 mesiace po platnosti 11/22)
19. december 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Admin
Odkaz pre starostu
odkaz@institutsgi.sk
15. január 2023

Martin Spodniak

Aktualizácia stavu: auto bolo nepoškodené dlhší čas od konca minulého roka, keď som ho tam zaregistroval prvý-krát. Teraz ho už možno označiť za vrak, lebo jeho súčiastky sú rozhádzané po ceste a okolo neho. Hoci už auto nemá ŠPZ ja som ho ešte 13. 11 odfotil, keď ju malo a stálo na tom istom mieste už nejaký čas. Už vtedy som sa obával, že tu ostane. Auto má neplatné EK a TK. V prílohe posielam aktuálne fotky a z konca minulého roku s ŠPZ.
15. január 2023

Martin Spodniak

poznamka: V prípade nájdenia majiteľa by bolo dobré zvážiť odtiahnutie vozidla, ktoré by mal uhradiť.
01. február 2023

cobhc

vrak stal na mieste resp. skelet... v okoli sa hromadi neporiadok
01. február 2023

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
pavla.rachel@odkazprestarostu.sk
01. február 2023

Odpoveď samosprávy

Urýchlenú likvidáciu vraku oprávnenou osobou sme objednali už pred niekoľkými týždňami. Spoločnosť ale nemá aktuálne voľné žiadne miesto na určenom parkovisku, sú preplnení. Máme prisľúbené, že sa len čo sa niečo uvoľní tak tento vrak prídu zobrať. Situácia nás mrzí ale jej riešenie nedokážeme vzhľadom na existujúce predpisy urýchliť.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
13. február 2023

Peter

M. Schneidera Trnavského-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo bez EČV, bez platnej TK a EK

Vrak bez ECV a STK/EK
05. marec 2023

cobhc

z vozidla su uz vytecene prevadzkove kvapali ako nafta/ chladiaca kvapalina/ olej. Pre zivotne prostredie je to "prospesne". vozdlo sa skorej odkotula niekam do hustin nez bude odpratane. Bude aj odvezena zem nasiaknuta olejom a naftou? Je to totiz zataz pre prirodu. 1 kvapka oleja znehodnoti 1000L vody. Toto ne uz aj na nejake podanie zanedbania povinnosti.
06. marec 2023

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
pavla.rachel@odkazprestarostu.sk
06. marec 2023

Martin Spodniak

Je možné zo strany samosprávy objednať odtiahnutie prípadne inou spoločnosťou (ak existuje)? Dá sa povedať, že vozidlo tu "až tak nezavadzalo", kým ho nezačali rozbíjať vandali a potom rozoberať na súčiastky. O nejaký čas bude naozaj zavadzať a musí byť odtiahnuté, kvôli rekonštrukcií Športového areálu polície. Len na pripomínam, že na fotkách vyššie je auto odfotené ešte so svojou dunajskostredskou EČV. Snáď sa pomocou toho podarí nájsť majiteľa, ktorý by mal odtiehnutie uhradiť.
06. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Auto je už dávno objednané na odtiahnutie oprávnenou organizáciou a čakáme na uvoľnené miesto na ich odstavnom parkovisku. Vzhľadom na to, že legislatíva je veľmi nepružne nastavená samotná likvidácia vrakov týmito oprávnenými organizáciami trvá podľa všetkého rok majú všetky miesta na schválenej odstavnej ploche obsadené.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
06. marec 2023

Javor

Prepacte, ale takyto pripad by mal byt pre vas ako samospravu motivaciou prist s novym riesenim problemu... Vyuzitie inej firmy? docastne poskytnutie odstavnej plochy? urychlene riesenie znecistenia na mieste? ...neviem, ale aktivny pristup samospravy by som si predstavoval inak ako len odvolavanie sa ma vseobecne a akoze jedine mozne postupy. Toto co sa tu stalo je vizitkou vasho pristupu, od momentu, vasho prveho siahodlheho komentaru v case ked bolo auto este v uplnom poriadku a bolo van dane do pozornosti, ze k takemuto niecomu moze dojst... az do sucastneho momentu, kedy je z neho uz iba kopa srotu znecistujuca zivotne prostredie. Je alibisticke sa v takomto stave odvolavat na sukromnu firmu. Toto je vizitka vas ako samospravy. Ak by bol mesiac do komunalnych volieb a auto by lezalo pod bilbordom starostu, tak to by boli ine fofry, aby sa na takyto "neriesitelny" pripad hned naslo rychle riesenie.
07. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Vrak bol po uvoľnení kapacít z miesta v ostatných dňoch odstránený.
S pozdravom
Kto? odd.životného prostredia

Ing. Smiešková Mária
07. marec 2023

Javor

Prosim admina o znovuotvorenie podnetu, kedze sucastou problemu sa stalo aj znecistenie pody. Zaroven prosim odd. zivotneho prostedia o vyjadrenie sa ako tuto kontaminaciu poriesili, vid posledna foto (pohonne hmoty, oleje).
08. marec 2023

Odkaz pre starostu

Radi by sme sa vyhli kumulovaným podnetom a preto by sme Vás radi poprosili, aby ste v prípade nového problému v tejto lokalite vytvorili nový podnet.
Dôvodom sú rôzne kategórie a podkategórie, ale aj samotné problematické vyhodnotenie podnetu a priradenie statusu. .

Ďakujem za pozorumenie,
s pozdravom,

Pavla Rachelová
pavla.rachel@odkazprestarostu.sk
08. marec 2023

cobhc

vrak bol sice odstraneny no zostalo tam bordelu a znecistena pôda od ropnych latok
08. marec 2023

Javor

Dakujem za reakciu pani Rachelova, ale aj tak by som Vas poprosil podnet znovu otvorit. Dufam, ze najnovsie pridane fotky Vas o tom presvedcia. Zaroven by som sa chcel spytat pani Smieskovej z odd. zivotneho prostredia ako je mozne, ze miesto bolo ponechane v takomto stave s mnozstvom autodielov a kontaminovanou podou.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania