Chýbajúci prechod pre chodcov a cyklistov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Jozef Strezenec 10. marca 2015

Na križovatke Stromovej a Pražskej nemajú chodci a cyklisti šancu. Chodci prechádzajúci po Jaskovom rade smerom na Ďurgalovu alebo naopak nemôžu, kvôli chýbajúcemu prechodu pre chodcov prejsť cez Stromovú ulicu, musia prebiehať cez rušnú križovatku a dostávajú sa do nebezpečných situácií ohrozujúcich život a zdravie.

Požadujem vyznaženie výrazného prechodu pre chodcov a cyklistov cez Stromovú ulici v mieste križovatky z Pražskou ulicou.

18. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
ďakujeme za Váš podnet. Situáciu preverovali viaceré útvary mesta aj Krajský dopravný inšpektorát Policajného zboru SR. Dospeli k záveru, že vybudovaniu prechodu pre chodcov bránia jednak technické normy, ktoré neumožňujú vybudovať prechod v takých podmienkach ,aké sú na Stromovej ulici. Aj vzhľadom na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky aj chodcov, by vybudovanie prechodu v strmom kopci pri zastávke Stromová bolo len falošným vzbudzovaním pocitu bezpečnosti, ktorý by sa nedal nijako garantovať.

Uvedená križovatka je stavebne zrealizovaná tak, že vyznačenie priechodu cez Stromovú ulicu v mieste, ktoré vyznačujete nie je možné. Na vybudovanie priechodu musia okrem iných predpisov byť splnené podmienky, ktoré predpisuje norma STN 73 6110. Uvedená požiadavka bola v minulosti viackrát konzultovaná s Krajským dopravným inšpektorátom Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave, ktorý s takto navrhnutým priechodom nesúhlasí.

Vybudovanie priechodu, ktorý by spĺňal predpisy a nebol pre chodcov nebezpečný, by vyžadovalo rozsiahle stavebné úpravy, ideálne s vybudovaním svetelnej signalizácie, riadenej v koordinácii s okolitými križovatkami. Na takýto projekt však neboli v rozpočte mesta naplánované, ani vyčlenené finančné prostriedky.

Vzhľadom k požiadavkám obyvateľov bol v apríli 2013 na magistráte spracovaný, prerokovaný a schválený návrh projektu organizácie dopravy, ktorý navrhoval zriadenie priechodu pre chodcov cez ul. Stromová v blízkosti s ul. Hroznová.

Takto navrhnutý priechod by čiastočne riešil aj nepriaznivú situáciu, ktorú popisujete, t.j. skrátil by pomerne dlhú obchádzku pre peších. Tento návrh však zatiaľ tiež nebol zrealizovaný, taktiež z dôvodu nevyčlenenia potrebných prostriedkov v rozpočte mesta.


Oddelenie marketingu a komunikácie
18. marec 2015

Jozef Strezenec

Dobry den,

dakujem za vycerpavajucu odpoved. Situacia na tejto krizovatke, ako ste napisali, si vyzaduje komplexne riesenie, ktore by umoznovalo pesiu a cyklodopravu v celom okoli. Pozadujem aby mesto vypracovalo plan na riesenie, ktory bude zaradeny do prejektov v najblizsom rozpoctovom obdobi. Financna narocnost riesenia je podla mna mensia ako naklady, ktore su sposobene tym, ze obyvatelia nemaju v lokalite inu bezpecnu moznost prepravy ako automobilovu.

S pozdravom,
Jozef Strezenec
09. september 2016

R.Svebo

Nesúhlasím, že sa jedná o vyčerpávajúcu odpoveď. Azda len objemom slov.

V zmienenje lokalite dlhodobo nie je možné prejsť cez Stromovú ulicu, iba ak veľkou obchádzkou.

Analýzu možných riešení nevykonali, nepredložili.
KDI sa vyjadril čisto len k doplneniu prechodu do existujúcej komunikácie s nezvážením úprav limitov a parametrov komunikácie v zmienenj lokalite.

Aj keď sa jedná o prehľadnú zákrutu na Stromovej podobnú prechodu o km nižšie na Pražskej, žiadne riešenie tu nie je možné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania