Psie výkaly


V riešení
meno
Anonymný užívateľ 02. mája 2012

Mam pocit, ze travnate plochy v meste, na sidliskach su vyhradene len na vykaly psov. Na kratkej ceste do skoly, co je cca 7 minut chodze od domu, som na travnivkoch v bezprostrednej blizkosti chodnika naratala 138 psich vykalov! Kolko ich je celkovo na celej travnatej ploche sa neodvazujem ani odhadovat a pocitat ich nebudem. Zbeznym pohladom nie je mozne zahliadnut cistu plochu 1m stvorcovy bez psieho vykalu! Preco musim svoje dieta vychovavat s vetou: "Len nie na travu!!!!! Nechod na travu!!!" Preco sa nemozu deti hravat na travnikoch s loptou? Preco si nemozem hodit deku na travnik a dat dietatu malu desiatu v tieni stromov??? Deti sa nemozu hrat na rozsiahlych travnikoch za domom, pred domom a ani nikde v blizkosti domu, lebo su vsetky dokonale znecistene vykalmi. Ak sa chcem ist s dietom hrat na cistu travu, musim absolvovat minimalne 2 hodiny velmi rezkej chodze za takymto miestom a to pri tom byvame na sidlisku, kde je tej zelene pomerne dost.
Ako sa da tento problem riesit??? Neupravuje ziadny zakon toto ponechavanie psich vykalov na trave??? Neexistuju na to predpisy, zakazy, pokuty??? Ako to mam riesit? Ak mate hocijaky tip, ako sa da s tymto nieco robit - sem s nimi. Velmi rada sa zapojim medzi najzanietenejsich aktivistov nielen slovami, ale aj cinmi.

Byvam v Petrzalke nedaleko velkeho Velkeho Drazdiaku - najblizsia cista travnata plocha je az pri Dunaji daleko daleko za Antolskou, za korculiarskou hradzou...proste je to pre mna cca 2 hodiny chodze, pokial je dieta v kociku . Ovsem 2rocne dieta uz nechce hodiny sediet v kociku a teda zajst si za cistou travou pesi s nim je takmer nerealne.
Obrazok je ilustracny.

02. máj 2012

Peter

zakony su ale niet policajtov co by na to dohliadali, smutne :( takze zakony su zbytocne. a pri tom v petrzalke ja najviac ploch kde je volny pohyb psov, kym sa to nebude pokutovat kazdy jeden psickar nad tym mavne rukou. a nie je to len problem petrzalky
02. máj 2012

Anonymný užívateľ

Takto to riešia v Prahe . Nešlo by to obdobne aj v Bratislave?
03. máj 2012

Peter

presne tak DNA dat taku pokutu ze ten test DNA zaplatia nezodpovedni majitelia psov. a tiez si myslim ze aj take kamerove sytemy to mozu vyriesit v BA ich je plno len treba ochotu od policajtov riesit problemy. takisto zastavky plne ohorkov od cigariet vyzera to strasne
04. máj 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vysoký počet psov v Petržalke a hlavne ich nezodpovední majitelia je problém, ktorý už dlho trápi aj nás. Jedná sa hlavne o majiteľov, ktorí svojich štvornohých miláčikov venčia na voľno a nezbierajú po nich exkrementy. Samospráva realizuje viacero opatrení v tejto oblasti tak, aby sa situácia mohla zlepšiť, je to však najmä vecou prístupu majiteľov psov ku svojim povinnostiam. Predovšetkým platí Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje podmienky chovu psov, okrem iného kde sa môžu pohybovať voľne – máme vytvorených 6 voľných výbehov pre psov, kde sa nemôžu vodiť vôbec (napr. detské ihriská a pod.). Jedným z krokov na zlepšenie situácie je, že sme osadili koše na psie exkrementy, ktorých je v dnešnej dobe v celej Petržalke 200 ks a sú pravidelne niekoľkokrát v týždni dopĺňané sáčkami. Tie využívajú, žiaľ, len zodpovední majitelia psov na hygienické odstránenie exkrementov. Osádzame v Petržalke informačné tabule či piktogramy, ktoré majú psíčkarov informovať o tom, kde sa môžu a ako so svojimi psami pohybovať. Prostredníctvom dodávateľom pravidelne čistíme tak chodníky ako aj trávnaté plochy. Na našej webstránke uverejňujeme tých, ktorí si plnia svoju daňovú povinnosť, teda aspoň túto

Máme za to, a potvrdzujú to aj naše konzultácie s odborníkmi, že najlepším spôsobom, ako ľudí naučiť, že sa dá žiť v čistejšom a harmonickejšom prostredí, je osveta. V Petržalských novinách sa tejto téme venujeme pravidelne, máme zriadenú aj samostatnú e-mailovú adresu, kde je možné zasielať nám podnety či názory. V blízkej budúcnosti máme v pláne vydať informačné letáky, ktoré sa budú rozdávať obyvateľom, kde sa všetky dôležité informácie o právach ale aj povinnostiach majiteľov psov budú nachádzať.

Zákon č. 282/2002 Z.z, ktorý sa upravujú podmienky držania psov ukladá majiteľom psov povinnosť bezprostredne exkrementy odstrániť. V opačnom prípade mu bude udelená sankcia do výšky 65,- €. Kompetentným orgánom na kontrolovanie nariadení je Mestská polícia hl. mesta SR Bratislavy. Oni sú kompetentní na udeľovanie blokových pokút. Mestská polícia sa však stretáva s obrovským problémom a to je, že nakoľko je ich povinnosťou nosiť uniformu a sú viditeľní z veľkej diaľky, majitelia svojich psov ihneď pri ich zaregistrovaní uväzujú na vôdzku a exkrementy zdvíhajú. Aby mohli byť nezodpovední majitelia psov pokutovaní, musia byť prichytení pri čine. Z uvedeného dôvodu sa preto priebežne vykonávajú špecializované nárazové akcie v spolupráci so zamestnancom Miestneho úradu, ktorý vypomáha mestskej polícii v civile.

Na záver ešte jedna poznámka – podľa posledných štúdií je možné psie exkrementy dať do akéhokoľvek sáčku a vyhodiť do bežného kontajnera na smeti. Takže ani argument, že niekde povedzme nie sú koše či sáčky, neobstojí. Je to povinnosťou majiteľa psa a ten si má nosiť so sebou všetko, čo potrebuje, ak ide svojho psa venčiť.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
04. máj 2012

Anonymný užívateľ

Myslíte si, že niekoho, kto tie výkaly neodpratáva po svojom miláčikovi dnes, nejaký leták presvedčí, aby to robil zajtra??? Uplne zbytočne vyhodené náklady na také letáky. Prečo BA neuvažuje o riešení psích výkalov s použitím DNA testu? Veď náklady za testovanie a úkony s ním spojené možno zahrnúť do pokuty pre nezodpovedného majiteľa psa.
04. máj 2012

Peter

presne tak nikomu letak nepoze ani ziadna osveta ziadnemu arogantnemu cloveku tym nevstupite do svedomia, je to zbytocne. ani vyhrazanie sa pokutou 65 eur, lebo to nema kto kontrolovat, MP su zbytocna organizacia nikto ich nerespektuje. ked aj niekoho raz zarok pristihnu spravia bu bu bu a pustia bez pokuty. btw viete mi prosim povedat statistiku pokut za minuly rok kolko sa vyzbieralo za tento konkretny priestupok??? preste po dobrom to nepojde! treba pristupit k inemu rieseniu ked nechceme mat zasrane mesto. aby ja som daval pozor kam sa pojde moje dieta hrat do travy ci tam nebude nasrane.
24. máj 2012

elena pätoprsta

Keby majitelia tisicok psov v Petrzalke neodpratavali denne vykaly Petržalka by sa topila v kôpkach. Ľudia sa konecne naucili používať papierové sačky a vysledok je ze sacky uz nestacia plnit. Plnia sa Po, St a Pia. po 20ks na kazdom koši. OČIVIDNE to vsak nestačí ked už okolo 10 hodiny nenajdete jediny sacik.
Riesenia su, len sa akosi nedari ich zaviest. Vacsie mnozstvo sackov z ineho materialu by umoznilo zvysit ich pocet za rovnaku cenu. Dobre riešenie by bolo aj pri kupe odznaku pre noveho majitela psa venovat mu puzdierko so sackami na obojok. Bezna sucast obojkov na zapad od Slovenska je u nas takmer neznama. Cena cca 3 eura z dane, ktoru majitel zaplati. Mal by na to narok kazdy rok. Zvysil by sa pocet ludi, co sa registruju a zaroven by sa ucili zbierat vykaly tymito sačkami.
19. december 2013

Monča

Mám psa. Jeho "poklady" samozrejme VŽDY zbieram. Tiež mi vadí, ak sú trávniky pri sídliskách obsraté. Rada so psom behám po tráve a pár krát sa mi stalo, že som šliapla do nejakého hovna. Nič príjemné čistiť takú topánku. Takže v tomto určite dávam všetkým sťažovateľom za pravdu.

Ja si nosím so sebou sáčok a lopatku, pretože v Petržalke som nikdy nenašla tie jednorázové sáčky. Problém je - asi typický pre Slovensko - že keď sa tam tie sáčky doplnia, pár psíčkárov si ich vezme všetky zadarmo do zásoby. Tým znemožňujú používanie sáčkov pre tých, ktorí by aj chceli čistiť, ale nemajú čím.

Mestká polícia nemá kapacitu na to, aby nezodpovedných psíčkárov pokutovala. Preto ak uvidíte psíčkára, ktorý nezoberie bordel po psovi, skúste ho upozorniť. Prípadne mu pohroziť tým, že zavoláte políciu. Inú cestu nevidím. Ľudia musia vidieť, že vám to vadí. Musí sa vytvoriť spoločenský tlak.

Kampaň k tomu môže napomôcť. Ale určite to nevyrieši.
20. február 2014

Timmy

Normálna vs Nenormálna spoločnosť Normálna spoločnost - Psa ma človek ktorý ho potrebuje tj , nevidiaci, polovník, policajt ak vás napadne prosím doplnit ..... človek ktorý ma na neho "spolocenský nárok" starší osamelý človek, aktívny človek ktorý dokáže dat psíkovi co psík potrebuje tj výbeh, výchovu, lásku a ked uz ma tieto vlastnosti tak aj schopnost chápat že nežije v lese ale v meste na sídlisku kde sa tie psie hovna zbierat proste musia ! A nenormálna spolocnosť a nebojím sa ju nazívať aj chora - Psa kúpi rodič decku ako "darček", psa ma mlada baba podla moznosti pitbula s absolútne zanedbanou výchovou ako obraz "čáveny" to iste plati aj ako "čávo", Panička na parádu, ozdoba osobnosti a pod .. a zas kto vie doplnit.
03. október 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Exp. MsP BA V popri plnení ďalších služobných úloh, zamerajú svoju činnosť aj na kontrolu vodenia psov v tejto lokalite v Bratislave, za účelom kontroly dodržiavania zákona č. 282/2002 Z. z. o niektorých podmienkach držania psov v znení neskorších zákonov.
V prípade, že občania majú podozrenie z páchania protiprávneho činu, môžu kontaktovať MsP na skrátenom telefónnom čísle 159. Na miesto oznamu bude ihneď vyslaná hliadka MsP, ktorá preverí oznámenie zo spáchania priestupku a v prípade jeho potvrdenia ho neodkladne vyrieši v zmysle platných právnych predpisov. Ak sa príslušníci MsP dozvedia o priestupku prostredníctvom webovej stránky, spravidla už uplynie veľký časový úsek a priestupcovia z miesta odídu, takže priestupok už nemôžu riešiť, pretože nie je zrejmé, ktorý majiteľ psa exkrementy nepozbieral.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania