M. Schneidera Trnavského-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Justína 07. marca 2023

Dlazba na Dome sluzieb, najma pri poste je v hroznom stave, cele sa to hybe ppd nohami, ked je nahodou mokro, drzi sa pod dlazbou voda a po stupnuti spliecha naokolo..

07. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Ako sme už veľakrát uviedli, Dom služieb je súkromným majetkom a mestská časť nemá k nemu žiadny majetkoprávny vzťah. Podnety týkajúce sa či už jeho zanedbaného stavu alebo vzhľadu pravidelne preposielame majiteľom objektu. Objekt má množstvo vlastníkov a pravdepodobne to bude jedným z dôvodov prečo sa nevedia dohodnúť na spoločných úpravách. Aj tento podnet prepošleme s požiadavkou na riešenie.
Kto? Oddelenie územného rozvoja

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
08. marec 2023

Peter Oravec

Nesúhlasím s uzavretím podnetu. Dôvody ako vždy, prípadne doplním na požiadanie.
16. marec 2023

Peter Oravec

Dobrý deň,
mesto (samospráva) má množstvo možností, ako riešiť situáciu.
V rámci stavebného zákona samospráva môže (a musí) v takýchto prípadoch:
- sankcionovať vlastníka až do výšky 1 mil. eur,
- nariadiť odstránenie stavby,
- nariadiť údržbu a opravy stavby.
K týmto možnostiam nedávno pribudla ďalšia možnosť, a to žiadať od majiteľa
- zaplatiť vyššiu daň z nehnuteľností za neudržiavané alebo spustnuté stavby.
Podrobnosti napríklad tu:
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/372993#2440
čas: 40:40
Vzhľadom na to, čo som uviedol, treba žiadať samosprávu (teda magistrát aj mestskú časť), aby sa jasne vyjadrila, čo a kedy z týchto možností voči vlastníkovi danej nehnuteľnosti uplatnila. Čo týmto činím.
Ak samospráva neuplatnila uvedené zákonné možnosti, treba žiadať samosprávu, aby konala.
Admina prosím a žiadam, aby neuzatváral podnet len na základe oznámenia samosprávy v zmysle "ja nič, ja muzikant, budova je v súkromnom vlastníctve". Takáto prípadná odpoveď samosprávy by totiž bola neúplná, zavádzajúca a nepravdivá.

Všeobecne by som chcel ešte konštatovať, že zo strany samosprávy je nezmyslom vyhovárať sa na to, že obec nie je zodpovedná za riešenie podnetu.
Podľa zákona o obecnom zriadení "obec zabezpečuje výstavbu a údržbu a vykonáva správu miestnych komunikácií, VEREJNÝCH PRIESTRANSTIEV ... "
Podľa toho istého zákona je verejné priestranstvo definované ako "ULICA, námestie, park, trhovisko a iný priestor prístupný verejnosti BEZ OBMEDZENIA, ktorý BEZ OHĽADU NA VLASTNÍCKE VZŤAHY slúži na všeobecné užívanie."
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1990-369
Z uvedeného vyplýva, že aj tento podnet má a musí riešiť priamo obec, teda v Bratislave magistrát a/alebo mestská časť. Tejto svojej zákonnej povinnosti sa obec nemôže zbaviť.
Zodpovedným subjektom v takýchto prípadoch je VŽDY obec. Podnet by preto mal ostať otvorený a jeho riešenie musí v zmysle zákona zabezpečiť obec.
29. marec 2023

Monika

Výsmech verejnosti. Pri úraze žiadať od samosprávy veľké odškodné. Ten terén je hrozne nebezpečný, celá dlažba sa tam hýbe. Starí ľudia a nielen oni si tam užívajú svoje.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania