Ševčenkova - riešenie dopravnej situácie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený

Dobrý deň, už tu bolo veľa podnetov na nerešpektovanie "nejazdenia" po chodníkoch obyvateľmi Ševčenkova 10/12 a najmä pán zo sklenárstva na Halovej. Takmer denne dochádza ku krízovej situácii kedy sa hrajúce deti, cyklisti a kočíky musia uhýbať autám ktoré ignorujú jazdu po chodníku . Z uzavretých podnetov je jasné, že stĺpiky sa nemôžu umiestniť z dôvodu obslužnosti od Veolie prípadne záchranných zložiek. Sľub o častejšie monitorovanie mestskou políciou ostal tiež iba sľubom.... Bolo by možné umiestniť aspoň pri prejazde z parkoviska na chodník pás spomaľovačov?

20. august 2023

to akoze fakt

akoze spomalovac na chodnik? to uz je next level ... vsak vy uz ste v zone, tak tam chodia noc co noc kontroly ci nie?
20. august 2023

Juraj

žiaľ parkovacia politika a dodržiavanie dopravných predpisov sú 2 rozdielne veci. nočná kontrola parkovania nepomôže keď si cez deň niekto pomýli chodník s pretekárskou dráhou a deti na ňom berie skoro ako ďalší level carmageddonu
20. august 2023

to akoze fakt

tak navrhnut osadit kameru mestskej policie na strechu ... aj tak je to take zakutie ze by bolo dobre to mat pod dohladom
20. august 2023

to akoze fakt

teda akoze je jasne, ze tam chodit na zatah nebudu ale z nahravky mozu riesit, tie kamery maju zoom dobry a staci sa pozriet a rozposielat pokuty
20. august 2023

to akoze fakt

este teda v civilizovanych krajinach ked niekde potrebuje byt pristup pre zachranarov a udrzbu, ale pre nikoho ineho, dava sa tam take, ze zavora s kontrolovanym vjazdom ... ked to moze byt v meste kde kade v podobe vysuvajucich sa stlpikov zo zeme na dialku ovladanych a kamerovym dohladom, tak preco nie v petrzalke?
20. august 2023

Muxo

Kedze je tam akoby obrubami vitajuci vjazd pre vsetkych, tzn neda sa to jednoznacne povazovat za oddelenie plochy parkoviska a chodnika urovnovo, navrhol by som tam zvisle znacenie PESIA ZONA do tohto miesta v prvom rade.

Ostatne miesta kade sa tam jazdi a kde su na chodniku biele X tieto problem nemaju, pretoze maju obrubu.
20. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý večer,

ďakujeme za podnet. Ten si spoločne s komentármi pod ním prečítajú kolegovia z príslušného referátu.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? august 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
21. august 2023

Juraj

Ďakujem. "to akoze fakt" - ano, v civilizovaných krajinách by tam mohla byť závora, sťahovací stĺpik, kamera a kľudne aj vrátnik. Ale všetko je to nákladné a v podstate vzhľadom na lokalitu úplne zbytočné Muxo - áno, výškové oddelenie chodník vs. parkovisko je presne ten dôvod prečo je nútený vodič spomaliť a obchádzajú všetci vjazdy na chodník k Š 10/12 a H13/15 práve cez tento úsek. Keďže už vyhláška hovorí, že jazda po chodníku je zakázaná, dodatočne dopravné značenie tento problém asi nevyrieši. A zas úprimne, všetci raz za čas potrebujeme "porušiť" vyhlášku a ísť autom až k bráne. Či už vyložiť veľký nákup, pasažiera ktorý neprejde väčšiu vzdialenosť alebo niečo naložiť. Ale dá sa to urobiť slušne s ohľadom na to, že jazdím miestom kde sa pohybujú chodci a najmä deti ktoré si pozor pri hre na potenciálne auto nedávajú alebo .... A práve na ten druhý prípad je najvhodnejší spomalovač. Buď bude trpieť auto alebo uberie z plynu.
21. august 2023

Mr Wu

Toto bude nepopularny nazor, ale navrhol by som tam STLPIKY (v mieste 'z'), a to z nasledovneho dovodu:

- Ako pisete, o parkovani to nie je, ludia aj Vy sami potrebujete obcas blizsie k domu. To vobec nesuvisi s castejsimi kontrolami, ze niekto vbehne na chodnik a kluckuje.

- Ako pisete "vjazdy" okolo Sev 10/12 alebo Hal 13/15 maju obrubniky a ti, co tam chcu, to tadeto "obchadzaju"

- Uplne zamedzit tam pristup nemozno, kvoli HaZZ, Veolia, atd.

Podme na to pekne poporiadku:

1) Pan zo Sklenarstva (H19) vobec nema robit serpentinky vo vami oznacenom mieste (v prilozenej mapke ako 'z'), odhliadnuc od toho, ze takato komercna prevadzka ma mat vyriesene komercne parkovanie a ani on nema jazdit po chodniku, prijazd do daneho miesta nie je vhodny cez Vami oznacene miesto, ale z parkoviska H. V mieste 'x' su tam aktualne umiestnene stlpiky, ale je to z rovnakeho dovodu, z akeho by sa nemalo jazdit cez vami vyznacene miesto - je to poza roh domu. Jednoducho naklad by mal po chodniku tlacit a umiestnovat si ho na vozidlo v parkovisku, kde si podla vsetkeho moze chciet vyhradit miesto.

2) V kazdom pripade ale, k domu H19 je ovela lepsi / priamy 'prijazd' od parkoviska S1, konkretne severovychodneho rohu oznaceneho 'y', je to priama linia a nie su tu v ceste nikde stlpiky. Toto by mala byt preferovana linia dopravy aj pre Veoliu, udrzbu, podnik v TS medzi S12 a H19. Z hladiska bezpecnosti toto musi byt preferovana linia pre pristup do tohto mrtveho priestoru. Je nutne preznacit roh parkoviska, posunut reserve miesto 119, aby to bolo umoznene v odovodnenych pripadoch.

3) K domu S14/16 je mozne sa dostat 'cez' box 120 presne na opacnej strane miesta z bodu (2) vyssie, cize treba upravit znacenie tu, aby tade bol pristup.

4) Na Vami spominane miesto 'z' je potom mozne dat pokojne stlpiky, pretoze pristup ku vsetkym ostatnym miestam je cez kratsie spojnice, bez zalomeni v pripade potreby jazdy po chodniku a ohrozovaniu chodcov. Z parkoviska S2 moze byt akurat tak pristup k S18/20, popri smetiakoch.

Ulohou dopravneho inzinierstva ma byt prave upravit znacenie / prekazky takym sposobom, aby ked uz je jazda po chodniku nutna a opravnena, tak aby co najmenej ohrozovala a aj obmedzovala chodcov - to sa moze diat iba ak su useky co najkratsie, bez neprehladnych odboceni poza rohy domov. Niektore z bielych miest chodnikov aktualne pomalovanych velkym X by pokojne mohli byt parkovacimi boxami a naopak z terajsich parkovacich boxov v kritickych miestach by mali by spravene 'vjazdy' do inak nepristupnych casti vnutroblokov.
05. september 2023

uvksc

Aktuálne na Hálovej presne spomenuté obrubníky zdá sa prechádzajú rekonštrukciou alebo zmenou. Najprv to vyzeralo, že sa budú robiť z nich normálne parkovacie miesta, teraz zasa, že sa tam obmieňa obrubník za nový a vyšší.

Suvisí to nejako by ma zaujímalo?
19. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

jazda po chodníku je nelegálna, o zvýšený dohľad v lokalite sme požiadali Mestskú políciu.

Požiadavke na osadenie spomaľovačov na chodník, bohužiaľ, nevieme vyhovieť.
Kto? Mestská polícia Bratislava
Kedy? január 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
03. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mestská polícia nám potvrdila zvýšený dohľad v lokalite, vo veci spomaľovačov sme sa už vyjadrili vyššie.

Za našu samosprávu bol teda podnet doriešený.
Kto? Mestská polícia Bratislava
Kedy? marec 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania