Pri kríži-detské ihrisko-potrebná údržba

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený

Vavrinovec Lekarsky, pekna rastlina, ale nevhodna na detske ihrisko.
Všechny části rostliny jsou jedovaté. Zejména semena a listy obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, který se v zažívacím traktu rozkládá na jedovatý kyanovodík. Rozdrcené listy voní po hořkých mandlích.

Příznaky otravy

Neklid, těžký dech, vrávorání, křeče, zklidnění a smrt. Otrava probíhá zvolna vzhledem k pomalému uvolňování kyanovodíku. Při rozpoznání příznaků existují vhodné protijedy jako manganistan draselný

26. február 2024

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Dúbravka
27. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ďakujeme Vám za zaslaný postreh. Výsadbu na uvedenom ihrisku realizovalo občianske združenie Žime krajšie, ktoré si zobralo uvedené ihrisko pod patronát a vykonávalo početné aktivity na ňom, vrátane osádzania prvkov a spolupráce s inými komunitami v mestskej časti.
Za obdobie 10 rokov s predmetným ihriskom evidujeme podnety obyvateľov, ktoré sa týkali sťažností na hluk. Z uvedeného dôvodu mestská časť doplnila bohatú výsadbu na ihrisku aj živým plotom z Cupresocyparisov.
Je pravda, že krík, ktorý spomínate, nie je vyslovene vhodný na detské ihriská, ale tak tomu je aj v mnohých iných prípadoch, ako napr. zlatý dážď, ktorý bohato lemuje areály pre deti a podobne.
V súčasnej dobe z našej strany môžeme vykonať rez živého plota, aby sme zabránili kvitnutiu a následnému plodeniu Vami spomínaných krov.
S pozdravom
Kto? odd.životného prostredia
Kedy? jar 2024

Ing. Mária Smiešková
10. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Rez živého plota bol v uplynulý týždeň zrealizovaný.
S pozdravom

Ing. Mária Smiešková

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.