Nevyhovujúca čistota električkových tratí v meste

Zodpovednosť za riešenie: Dopravný podnik Bratislava, a.s.

Vyriešený

Dobry den. Ako vidno na fotkach po blizsom prezreti, elektrickove trate v meste su plne hrubych necistot a spiny. Ak pouziva DPB pri bruseni kolajnic strk alebo piesok, tak by nebolo od veci ho po tychto ukonoch aj z trate odstranit, v Ruzinove je tento problem vidno na vela miestach. Toto je priklad zo zastavky Zahradnicka (komercny nazov neudavam umyselne), a na tychto fotkach ani zdaleko nevidno ako to vidia oci v skutocnosti. Naozaj som zvedavy kedy tu bude cistota ako vo Viedni ci kde, ako to sluboval pan primator. Hlavne ze sme to dali :-D pekny den

15. december 2015

Odpoveď samosprávy

Výskyt drobného piesku v koľajovom zvršku v niektorých zastávkach je spôsobený električkovou dopravou, presnejšie samotnými električkovými vozidlami. Každé vozidlo je vybavené tzv. piesočníkmi, ktoré sú umiestnené pri podvozkoch vozidiel. V piesočníkoch je uložený štrk jemnej frakcie a v prípade sklzu vozidla je štrk vysypávaný na hlavu koľajníc, aby bolo zabezpečené bezpečné brzdenie vozidla. Vozidlá sa dostávajú do sklzu aj pri rozbiehaní, ale častejšie pri brzdení pri vchádzaní do zastávok. V novších typoch vozidiel je sypanie štrku ovládané automaticky v prípade, že elektronika vozidla detekuje neotáčanie sa kolies. Staršie typy vozidiel majú ovládanie piesočníkov manuálne - povelovým tlačidlom. Vysypaný štrk na koľajnice je rozomielaný kolesami vozidiel a tak vzniká jemný prach. Uvedené dôsledky sa najvýraznejšie prejavujú v jesennom období a v okolí tých zastávok, ktoré majú vo svojom okolí stromy, alebo kry - opadávajúce lístie totiž výrazne znižuje trenie na koľajnici. Aj v prípade vyššej frekvencie čistenia zastávkovych plôch nebude možné dosiahnuť stav, že plocha zastávky, resp. koľajového zvršku bude čistá viacero dní - dôvod je zrejmý : intenzita električkovej dopravy na jednotlivých radiálach.

Na záver chcem dodať, že s Vaším podnetom sme oboznámili vedúceho prevádzky koľajových tratí, ktorý zabezpečí na vytypovaných zastávkach vyššiu frekvenciu čistenia, než bola doteraz.


odb. Marketingu a komunikácie, DPB

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania