Parkovanie v križovatke Beniakova - J. Stanislava - F. Kostku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Neriešený
meno
Dano 29. decembra 2015

Neprehladna krizovatka z dovodu zaparkovanych aut na chodniku.
Dat prednost autam je priam nemozne.
Auta porusuju zakon 8/2009 o cestnej premavke, § 25 cast d.
Prosim Mestku policiu, aby si plnila svoju povinnost!

30. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Zo strany MÚ Bratislava-Karlova Ves bol v Operatívnej komisii pre dopravné značky a dopravné značenie podaný návrh na vyznačenie vodorovného dopravného značenia V 12b (Plná žltá čiara), zakazujúceho zastavenie a státie v križovatke. Operatívna komisia však návrh z dôvodu duplicity, keď už všeobecnými ustanoveniami dopravných predpisov je v križovatkách zakázané zastavenie a státie, neschválila (§ 25 odst. 1 písm. d) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. určuje, že vodič nesmie zastaviť a stáť "na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty." § 2 odst. 2 písm. e) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. vymedzuje pojem hranica križovatky: "Hranicou križovatky sa rozumie miesto vyznačené vodorovnou dopravnou značkou "Priečna súvislá čiara", "Priečna súvislá čiara so symbolom Daj prednosť v jazde!" alebo "Priečna súvislá čiara s nápisom STOP"; kde takáto vodorovná dopravná značka nie je, hranicu križovatky tvorí kolmica na os vozovky v mieste, kde sa pre križovatku začína zakrivenie vozovky.").
Takisto nebol v Operatívnej komisii schválený návrh zmeny organizácie dopravy v podobe zmeny prednosti v jazde, keď neprehľadnosť v križovatke pre nesprávne zaparkované vozidlá nie je dostatočným a opodstatneným argumentom.
Z dôvodu zlepšenia viditeľnosti sme teda do Operatívnej komisie predložili návrh na osadenie dopravného zrkadla, ktorý sme následne zrealizovali.
Zodpovednosť za riešenie podnetu presúvame na Mestskú políciu, ktorá má kontrolu parkovania a postihovanie porušovania zákona v kompetencii.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
04. január 2016

Michal K.

dano, nema ziaden zmysel tu prosit mestsku policiu o riesenie. toto necitaju a sami od seba neurobia absolutne nic. musia mat podnet, takze je im treba zavolat. potom sa ale aj tak nic nevyriesi, kedze sa odvolaju na zakony a vodici podla nich nic neporusili. ja som riesil tu, s uradom a aj s meskou policiou opacnu stranu tejto krizovatky a zatial uplne bezvysledne. iba mnozstvo vyhovoriek a dovodov, preco sa to neda.

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/21070/parkovanie-na-chodniku-na-j-stanislava
05. január 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Mestská polícia v rámci svojich možností parkovanie v rozpore so zákonom aj v tejto lokalite rieši. Ak sa však v danej lokalite hliadka nenachádza a vodiči porušujú zákon, je potrebné o tejto skutočnosti telefonicky informovať Mestskú políciu na čísle 159 a prostredníctvom najbližšej voľnej hliadky bude telefonát preverený a v prípade zistenia priestupku bude tento riešený v zmysle zákona.

Pozdravujem.

PhDr. Peter Pleva
hovorca
Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy

[email protected]
20. január 2016

Ignác gwsssc

Odpoved Oddelenie dopravy a životného prostredia, Miestny úrad mestskej časti, Bratislava-Karlova Ves je absurdna, klamu. Podnet je Nerieseny. Preco?:
- Podla vykladu zakona z dielne MV SR (ktory iste pozna aj pan Pavel Vrabec) prikazy a zakazy neplatia na chodniku (resp nikde mimo vozovky). Viac tu: http://de.scribd.com/doc/204493443/Chodniky-1-5m-Odpoved-MV
- Ziadna duplicita teda neexistuje a vodici tam parkuju absolutne legalne - podla vykladu MV SR. Volat policiu nema zmysel, vysmeju sa Vam. Oddelenie dopravy a životného prostredia klame.
- Oddelenie dopravy a životného prostredia by mohlo situaciu riesit, keby chcelo, a to osadenim znacky Zona - statie povolene len na vyznacenych miestach http://i.sme.sk/cdata/1/51/5190091/01.jpg
- Oddelenie dopravy a životného prostredia situaciu riesit zjavne nechce.
- Dalsie mozne riesenie je dosledne osadenie pevnych zabran. Idealna by bola kombinacia tychto dvoch rieseni.

-> Podnet Nerieseny.
05. február 2016

Dano

Aktualizacia: situacia sa na tejto krizovatke zmenila k horsiemu. Auta uz nestoja na chodniku, ale priamo v krizovatke na ceste. To je uz porusenie mnou zmieneneho zakona.
Prosim Mestsku policiu, aby v predmetnej veci konala.
Dakujem.
30. marec 2017

Lubos

Vodici si zo sirsieho chodnika urobili dvojparkovacie miesto (vid obrazok) a pri snahe zaparkovat tam, jazdia po chodniku, cim ohrozili chodca.
Bolo by dobre na roh krizovatky osadit stlpiky (alebo kvetinace), ako je to na druhej strane ulice, cim by sa zabranil vjazd a nasledne jazda aut po chodniku.
Dane riesenie taktiez velmi pomoze sprehladnit tuto krizovatku, kedze vytvori vyhlad.
24. august 2017

Michal K.

Obe strany krizovatky boli osadene kolikmi, no auta tam aj tak cez prechod pre chodcov chodia a parkuju. Co s tym?
14. september 2017

Michal K.

za kolikmi parkuju sustavne auta, zvycajne tie iste. bolo by potrebne osadit este nejaku zabranu na prechode, aby tadial neprechazali. inak sa to cele mina ucinku.
14. máj 2018

Lubos

Ani po 8 mesiacoch sa stale nic nevyriesilo,
1) auta parkuju dnu, kvoli tomu, ze pri prechode pre chodcov je zbytocne velky priestor. Navrhujem tam dat kvetinac. Kusok dalej Nad luckami (po pravej strane) su 4 male nepouzivane, jeden z nich by mohol zdobit zaciatok prechodu a vykryt tak medzeru.

2) pre auta parkujuce v krizovatke chodime po prechode len podla sluchu, kedze nemame moznost vidiet auto kym nie je 2 metre od nas. Naco volat kazdy den MsP, vsak tam mozu chodit rovno sami kazde rano.
14. máj 2018

Michal K.

MsP sama od seba nepohne ani prstom. na vsetko musi byt podnet obcana, aj keby to mali pod nosom. stlpik, kvetinac, kamen alebo nieco podobne som viac krat urgoval na miestnom urade, bez akejkolvek odozvy.
14. november 2018

Michal K.

Auta tu parkuju denne, stale sa nic nevyriesilo.
08. apríl 2019

Michal K.

Minuly tyzden bool chybajuci kolik osadeny, no tak nevhodne, ze tadial auta bez problemov prechadzaju a parkuju dalej.
08. apríl 2019

Lubos

Videl som to, je to dost uzke, ja by som to tam autom isto neriskoval. Je mozne ze to auto tam voslo zhora. Nakreslena tam je este jedna diera, tam asi mal stat druhy stlpik.
08. apríl 2019

Michal K.

Je to viac ako dva metre, cize nie len male auta tadial prejdu.
25. máj 2019

Michal K.

kedy sa konecne doplni chybajuci stlpik? preco to nemohlo byt urobene hned poriadne, ale musi sa to dvakrat prerabat?
23. január 2020

Michal K.

auta tu parkuju dalej ,a ani po mnohych urgenciach na urade a sluboch chybajuci stlpik nebol doplneny.
23. január 2020

Admin KV

Dobrý deň, pán Michal,
neuvažujete, prosím, pri riešení tohto podnetu o oznámení priestupku na Mestskú políciu? Podľa aktuálneho znenia zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z., § 52, "iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí [...] ak ide o zastavenie alebo státie vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg na okraji chodníka priľahlého k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m".

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
23. január 2020

Michal K.

dobry den pan Michal,
po mojich dlhorocnych skusenostiach s pracou mestskej policie o tom naozaj neuvazujem :)
20. február 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den, samosprava, chystate sa doplnit stlpik na miesto oznacene bielym X v kruzku?
ale inak je to v danej lokalite pomerne akceptovatelne
mozno MsP sprisnila hliadkovanie - alebo ludia dostali rozum - pripadne som mal sakra stastie na vhodny okamih
18. apríl 2020

Michal K.

pan Bartosovic, mali ste stastie a domnievat sa, ze ludia dostanu rozum je naivne. auta tu parkuju casto a uz aj niekolko motoriek. podnety MsP neriesi, nejaka vyhovorka sa vzdy najde, aktualne virus.
18. apríl 2020

Michal K.

alebo
18. apríl 2020

Michal K.

prosim admina o znovuotvorenie podnetu, no nie som si isty, ci to pomoze, kedze mestska cast neraguje ani na priame maily.
23. júl 2020

Marian

akože tie motorky snáď nie sú problém, ved ich na tej fotke skoro nevidno. Alebo majú radšej parkovať na miestach pre autá? Netreba to zase všetko siliť do krajnosti ...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania