Nebezpečný priechod pre chodcov pri Lakeside parku

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Anonymný užívateľ 12. marca 2013

Dobry den,
chcela by som Vas v ramci bezpecnosti zamestnancov Lakeside parku poprosit o upravu svetelneho znacenia krizovatky pred uvedenou budovou.
Za posledny rok som zazila 3 dopravne nehody prave kvoli nevhodnemu znaceniu, ktore si vodici vsimnu az v poslednej chvili a casto su aj chodci ucastnikmi dopravnych nehod.
Kedysi mozno znacenie stacilo nakolko prechod nebol vyuzivany v miere v ktorej je pouzivany dnes. Predstavte si, ze kazdy den mate prezivat strach ked idete do prace, na obed, z obedu a aj z prace... 5 krat do tyzdna.
Auta dostanu zelenu v rovnakom case ako aj chodci a kedze je zakruta neprehladna, je len otazkou casu kedy dojde k niecomu zavaznejsiemu ale vtedy uz bude neskoro...Chodci sa snazia predvidat, ci ide nejake auto, avsak kvoli nepriehladnej zakrute a vyvesanym billboardom je to nemozne.
Chcem Vas tymto velmi pekne poprosit, aby chodci mali zelenu ked auta prichadzajuce zo zakruty z lava stoja a naopak.
Dakujem.

17. marec 2013

juro

skôr by stálo za úvahu zbúrať tú načierno postavenú stavbu a tým pádom tam nebudú chodiť ľudia
21. apríl 2013

emem

Zamestnancom odporucam neparkovat na chodniku...ten je tiez pre chodcov !
03. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Požiadali sme o stanovisko k Vášmu problému so semaformi príslušné odborné oddelenia dopravného plánovania a riadenia dopravy. Po preverení situácia a prípadných konzultáciách s Dopravným inšpektorátom KR PZ Vám budeme vedieť poskytnúť odpoveď.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
16. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

K Vášmu podnetu na prešetrenie dopravnej situácie na priechode pre chodcov cez Tomášikovu v uvedenej križovatke uvádzame stanovisko príslušného odborného oddelenia:

Vodiči pri odbočovaní vpravo na plný zelený signál, ako aj doplnkovú zelenú šípku sú povinní dať prednosť, resp. neohroziť chodcov, prechádzajúcich na svoju zelenú cez priechod. Keďže v tejto križovatke je z dôvodu blízkeho oplotenia neprehľadná situácia, pričom veľký polomer odbočovania umožňuje prejazd oblúkom značnou rýchlosťou, na zaistenie väčšej bezpečnosti chodcov sme už v roku 2009 osadili pred priechod samostatný programovaný blikač s prerušovaným žltým svetlom v tvare kráčajúceho chodca.

Svetelné riadenie križovatky neumožňuje osamostatniť zelenú pre chodcov na riešenom priechode voči zelenej na pravom odbočovaní na Tomášikovu, preto aj naďalej budú vozidlá odbočovať počas prechádzania chodcov cez priechod. Pre aspoň čiastočné zlepšenie dopravnej situácie sme navrhli upraviť jestvujúce svetelné riadenie. Úprava spočívala v skoršom ukončení konca zelenej doplnkovej šípky pre odbočenie vpravo z Vajnorskej tak, aby odbočujúce vozidlá museli zastať na červenú a dostali následný plný zelený signál zároveň so zelenou pre chodcov. Týmto riešením sme dosiahli, že chodci vstupujúci na priechod na začiatku svojej zelenej tu nemajú priebežne odbočujúce vozidlá vo veľkej rýchlosti, ale len rozbiehajúce sa vozidlá od stopčiary na Vajnorskej, ktorých vodiči skôr zaregistrujú prechádzajúcich chodcov ako aj zelenú na návestidlách pre chodcov. V uvedenom zmysle bola zmena riadenia zrealizovaná v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom dňa 11.11.2011.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania