Majú jedného otca stvoriteľa?

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Krajčirovič 12. apríla 2013

V týchto dňoch sa mi dostal do rúk časopis „račan.sk výber“, ktorý sa až príliš nápadne podobá na dizajn Račianskeho výberu z rokov myslím 2000 až 2007 vydávaného mestskou časťou.

Chcel by som sa opýtať starostu Rače, či tomu súkromnému spolku, ktorý vydal „račan.sk výber“, predal vizuál, manuál alebo know-how?
Alebo sa jedná jednoducho o plagiát, ktorého jediným cieľom je navodiť zdanie, že sa jedná o oficiálne v Rači už obľúbené noviny a tak dať aj ich obsahu väčšiu dôveryhodnosť?

15. apríl 2013

Miro Ščibrany

Stanovisko OZ račan.sk (v podnete „ten súkromný spolok“):

Časopis račan.sk výber je riadne zaregistrovaný na MK SR, má svoje evidenčné číslo, svojho vydavateľa, svoju redakciu a ako je uvedené v jeho tiráži, nie je financovaný z verejných zdrojov. Vizuál časopisu nie je plagiát. Nadväzuje síce na vizuálne znaky Račianskeho výberu vydávaného do roku 2007, no je vytvorený v plnom súlade s autorským zákonom.

račan.sk výber chce nadviazať na tradíciu väčšej otvorenosti voči občanom a poslancom MZ a jeho dôveryhodnosť nie je odkázaná na vizuálnu podobnosť s kedysi používaným a starostami Zvonárom a Pilinským opusteným vizuálom Račianskeho výberu.
15. apríl 2013

Michal Drotován

Grafik, ktorý vlastní autorské práva na daný vizuál je ten istý a spolupracoval na projekte račan.sk výber - je to teda s jeho súhlasom. Mestská časť nevlastní autorské práva na daný grafický vizuál.
Články v danom periodiku sú riadne podpísané a za obsah a dôveryhodnosť preberajú plnú zodpovednosť ich autori.
15. apríl 2013

Eva Polakovičová

na vizuale Racianskeho vyberu (autorkou nazvu som ja) sme s grafikom pracovali spolu - bolo to nase spolocne dieta, ktore neskor zbastardelo. a som rada, ze sa racan.sk vratil k tomuto konzervativnemu vizualu.
15. apríl 2013

Miro Ščibrany

Evi,
dala si zvonárovcom a pilinskovcom súhlas na používanie názvu?
platia ti za to nejaké tantiémy??
17. apríl 2013

Milan

Ale ved toto tu uz bolo a takmer vzdy pred volbami. Naposledy v novembrri 2006. Vtedy to robil Zvonar Bielikovi, teraz to robi asi Bielik Pilinskemu, skratka blizia sa volby, tak si na to budeme musiet zvykat. Mozno znovu aj na Bielika. Je fakt, ze v niektorych ms castiach nemaju ziadne noviny a my v Raci ich mame hned niekolko. Jedny oficialne, jedny bulvarne a od teraz aj dalsie. Kto sa v tom ma vyznat? Ale v podstate cim viac zdrojov informacii, tam lepsie informovaní obcania. Podla mna su z tychto troch naujizitocnejsie tie oficialne - Raciansky vyber, len je tam na moj vkus prilis vela reklamy.
17. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Starosta Rače ani nikto iný z pracovníkov miestneho úradu v Rači nepredával súkromnému spolku, ktorý vydáva časopis račan.sk výber, vizuál, manuál ani know-how. Ale máte pravdu, časopis račan.sk výber sa veľmi podobá na Račiansky výber z uplynulých rokov. Keďže však na spomínanom časopise mestská časť nijako neparticipuje, túto zhodu neriešime. Jediné periodikum, ktoré vydáva mestská časť Bratislava - Rača, je mesačník Račiansky výber. A keďže žijeme v slobodnej krajine, po splnení určitých podmienok si môže každý vydávať čo chce, preto sa v Rači sporadicky vyskytujú aj iné tlačoviny.

S pozdravom

Ing. Jana Pešková
prednostka miestneho úradu
Mestskej časti Bratislava - Rača
17. apríl 2013

Lubomir

Ak je niekto zamestnacom uradu alebo firmy a vykonava cinnost pre zamestnavatela, tak vlastnictvo vyplyvajucej z danej prace patri zamestnavatelovi. Ak ste p. Polakovicova boli v tom case zamestnancom uradu a robili ste noviny pre MC, tak MC ma nadalej vlastnicke pravo aj na dizajn. Preto sa domnievam, ze dany dizajn bol okopirovany a nechcem povedat, ze zneuzity vedome, ale urcite sa mal dotycny vydavatel dohodnut na pripadnom uzivani. Okrem toho vychadyaju v Raci aj noviny Racan, a tiez podla mna nazov Racan.sk je tiez trochu ukradnuty. Noviny Racan vychadzali sa mi zda este v roku 2010 a Racan.sk som si pozeral na stranke je od januara 2011. Ak sa mylim tak sa ospravedlnujem, ale je to na stranke.
17. apríl 2013

Miro Ščibrany

Milan,
račan.sk výber nemá nič spoločné s Bielikom, Zvonárom ani Pilinským a jeho ambíciou nie je nahradiť Račiansky výber.

Cieľom občasníka račan.sk výber je prinášať témy, názory a autorov, ktorým oficiálny mesačník MČ z takých či onakých dôvodov nevenuje dostatočnú pozornosť a/alebo vôbec neposkytuje priestor. Tak ako na občianskom portáli račan.sk aj v občasníku budeme 1) publikovať necenzurované názory obyvateľov Rače bez ohľadu na ich stranícku príslušnosť a vzťah ku komunálno-politickej moci, 2) podporovať široký verejný diskurz o záležitostiach dôležitých pre račianske spoločenstvo, 3) prinášať materiály pripomínajúce kultúrne a historické dedičstvo Rače.

Základným atribútom račan.sk výberu chce byť NEZÁVISLOSŤ na verejných zdrojoch a politických stranách, čo pravdaže neznamená, že obsah časopisu bude úplne apolitický.
17. apríl 2013

Miro Ščibrany

Lubomír,
autor vizuálu býv. Račianskeho výberu vytvorením pre OZ račan.sk vizuálu občasníka račan.sk výber vytvoril nové dielo. Toto dielo má popri podobných prvkoch aj dostatok odlišných znakov, vylučujúcich zámenu alebo zavádzanie verejnosti. Uplatňovaním takého prístupu vzniká väčšina diel a vďaka tomuto mechanizmu sa nadväzuje na osvedčené hodnoty a vytvára sa tradícia. Ak sa MÚ Rača nazdáva, že týmto postupom bola mestskej časti spôsobená ujma, má možnosť podniknúť kroky smerujúce k náprave.

Nerozumiem označeniu „trochu ukradnutý“ názov. Faktom je, že súhlas na používanie názvu „račan.sk“ pre naše OZ vydalo MV SR a súhlas na používanie názvu „račan.sk výber“ pre náš občasník vydalo MK SR. Ani jedno ministerstvo s týmito názvami nemalo najmenší problém a to je pre nás smerodajné. Ak sa to komukoľvek nepozdáva, má možnosť podniknúť voči obom ministerstvám právne kroky.
17. apríl 2013

Miro Ščibrany

Oceňujem odpoveď MÚ na podnet p. Krajčíroviča, osobitne postoj k vizuálu občasníka račan.sk výber.
17. apríl 2013

Lubomir

Ja nehovorim, ze ste nieco ukradli a tym porusili zakon. Skor som narazal, ze miesto toho aby ste vymysleli nieco svoje, tak vyuzivate uz vymyslene ci dizajnovo alebo nazvom. Podla mna, tym sa vlastne prizivujete na uz zabehnutych veciach.
17. apríl 2013

Miro Ščibrany

„Vynálezcu“ označenia „račan“ nepoznám, no rád sa na jeho vynáleze budem spolu s ostatnými račanmi aj neračanmi „priživovať“ aj naďalej :).
A čo sa týka dizajnu račan.sk výberu, ten vytvoril ako osobitné dielo „stvoriteľ“ vizálu býv. Račianskeho výberu, takže „priživovanie sa“ je podľa mojej mienky úplne mimo mísu.
17. apríl 2013

Eva Polakovicova

nikto sa na nicom neprizivuje - ked sme zacali robit na racianskom vybere este sme zamestnanci uradu neboli a raciansky vyber sa robil sw, ktory nebol majetkom mestskej casti - cely cas bol majetkom Gaba Martinickeho a MC platila iba pracu a nie techniku, dokonca cely jeden rok sa to zalamovalo na sukromnom pocitaci Gaba, takze jediny, kto ma na vizual narok je Gabo
17. apríl 2013

Juro

zneu- vyu- žití Račan-ia? Hmm.
18. apríl 2013

Lubomir

Nenarazam na pravnu podstatu veci, ale na to, ze takyto nazov bol uz pouzivany niekym inym , Vy ste len pridali koncovku .sk . To bolo myslene tym trochu ukradnuty. Osobne by som sa citil blbo ak by som mal pouzivat nazov , ktory je uz zabehnuty a znamy a dat tam len koncovku .sk Osobne to povazujem za prizemne a prizivujuce sa na niekom nazve a diele.
p.Polakovicova. Nepoznal som celu podstatu problemu a ak urad dal taketo vysvetlenie , tak to treba akceptovat.
20. apríl 2013

Krajčirovič

Ďakujem pani prednostke a ďakujem aj diskutujúcim za diskusiu. Toto vrhá na celú záležitosť úplne iné svetlo.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania