Letná terasa

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Viktor 07. júna 2017

Dobrý deň,
prosím Vás rád by som sa informoval či má prevádzka La Patisserka danú terasu schválenú? Nakoľko je umiestnená na chodníku, na ktorom parkujú vozidlá je problematické tade prechádzať. Daný priestor určite nespĺňa normu 1,5 metra a ak si tam zákazníci odparkujú bicykle alebo kočíky tak má problém tade prejsť aj jeden človek. Ďakujem za odpoveď.

09. jún 2017

Thor

ci je terasa legalna alebo nelegalna, tak tam nema auto co robit ak nedodrzi 1,5m na chodniku, rovnako kocik, bicykel atd... Namiesto toho, aby si zavolal policajtov, ze auto nedorziava 1,5m., tak sem pises toto... Chodnik sluzi chodcom a ak sa zachova 1,5m., tak na nom moze byt terasa alebo hocico, no podla teba ma asi sluzit autam?
09. jún 2017

AdPo

Thor, ale auto dodržiava 1,5 metra, pretože zákon hovorí o konci vozovky a následne o chodníku, ale nikde sa nezmieňuje o terase, ktorá je vlastne súčasťou chodníka Jediné obmedzenie je v prípade nástupného ostrovčeka MHD, ktorý sa do šírky chodníka nepočíta (pozri si § 52)...Na Slovenskú vynaliezavosť, ktorá pozostáva z konania v štýle, dáme tam krčmu a terasu je totiž každý zákon krátky...
09. jún 2017

Thor

AdPo: to si kde zobral prosim ta? je jasne stanovene, ze musi byt vozidlom ponechana volna sirka chodnika 1,5m... volna sirka chodnika snad vies co je, terasa to urcite nie je.. to auto to evidentne porusuje
09. jún 2017

AdPo

Thor, prosím pošli mi zákon a konkrétny §, kde sa píše, že terasa sa nepočíta do celkovej šírky chodníka. Je evidentné, že chodník sa v tomto prípade počíta od konca vozovky, po priečelie priľahlej budovy. To, že tam niekto postavil terasu ešte neznamená, že to nie je v očiach zákona chodník. Auto parkuje na mieste určenom pre parkovanie a parkuje v súlade zo zákonom, rovnako ako ostatné autá v tej lokalite. V podnete sa rieši práve terasa, ktorá zabraňuje prechádzaniu chodcov.
09. jún 2017

AdPo

Thor, prosím, namiesto mínusiek mi prosím pošli to číslo zákona. Rád sa dovzdelám a uznám chybu.
09. jún 2017

Thor

Ak toto co si prave napisal myslis vazne, tak sem prosim radsej neprispievaj. VOLNA SIRKA CHODNIKA = volny chodnik, nic na nom nie je, ziadna terasa, prekazka, nic len chodnik.... terasa tam stoji = prekazka, auto musi zaparkovat tak, aby bola VOLNA sirka chodnika 1,5m. Ty si zrejme jeden z tych co by chceli, aby toto bolo mesto len pre auta, ale musim ta sklamat, vodic ma povinnost zaparkovat tak, aby nechal 1,5m volnej sirky na chodniku, co v tomto pripade evidentne nespravil. Ci mal vybehnut prevadzkar kaviarne ci co to je a odrezat z terasy (ktoru ma asi legalne povolenu mestom alebo po tomto bude mat povolenu dodatocne alebo dokonca je to jeho chodnik patriaci k budove) lebo mu tam nejaky panko zaparkoval?
09. jún 2017

AdPo

Ak by to bolo ako píšeš, tak potom by možno musela ísť dole aj tá pouličná lampa nie? Chceš mi povedať, že ak si teraz všetci urobia terasy, tak na Krížnej už nebude nikto parkovať?

Zákon 49/2014 Z.z., § 2, g) chodníkom komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom.

Pojem voľná šírka chodníka nie je v zákone definovaný, takže si to v podstate každý môže vysvetliť po svojom. Chodník je priechodný a voľný, len treba pri jeho prechádzaní prejsť cez terasu...
09. jún 2017

Thor

ty si pravnik tisicrocia, nieco ako nas pan kapitan v parlamente :D volnu sirku chodnika kazdy chape, len ty asi nie, ked uz chces volne prechadzat cez terasu pomedzi ludi, aj kocikujuce mamicky sa potesia takemu vykladu zakona :D ... a k tej lampe, preco asi tak je ta terasa taka mala? ... A ano, ak by tam bolo tolko restauracii, kaviarni atd a kazda by splnala podmienky a mesto by muselo vydat povolenie, tak je doparkovane... treba si uvedomit, ze chodnik je na parkovanie az v poslednom rade ;) a v normalnych mestach neexistuje, aby bolo auto na chodniku, len tu sme na Slovensku.. ale ved ty mas tiez moznost dat si tam vyhradit miesto a platit za to ;) terasy platia dane narozdiel od zadarmo parkujucich
09. jún 2017

AdPo

No, aj tie autíčka platia dane z motorových vozidiel, spotrebné dane z PHM, diaľničné známky a pod., čo je v konečnom dôsledku ročne aj niekoľko násobne vyšší obnos ako daň z terasy, ale to je o inom. Chodník je v zmysle zákona prednostne určený pre chodcov a tam, kde sú splnené podmienky aj pre motoristov. Terasa tam nemá čo robiť, ale to už je na pleciach kompetentných, aby to vysvetlili. Stále som nedostal ten zákon v ktorom sa píše, že šírka chodníka sa ráta od terasy po vozovku. Ešte raz pre úplnosť pripomínam, že v podnete sa rieši terasa a jej povolenie a nie auto. A čo sa týka áut v meste, tak poprosím o info, kde sa neparkuje na chodníku? Rád sa tam pôjdem pozrieť, ako to funguje. Ale nemyslím dedinu, či malé mestečko samozrejme. Vieš chodci, cyklisti a aktivisti bojujú proti autám v meste, ale nakoniec si dajú pivko na teraske a ani im nepríde, že to pivo tam musel niekto priniesť na aute, proti ktorému bojujú. Je to troška také pokrytecké. A poprosím aj o vysvetlenie slovného spojenia "kapitán v parlamente", ja totiž politiku nesledujem, takže neviem o čo sa jedná.

Ďakujem
09. jún 2017

Thor

Nemas za co dakovat, tuto debatu uz nemienim dalej viest s niekym, kto nechape alebo nechce pochopit jednoduche slovne spojenie a nevie v podstate o tejto veci nic, strata casu. Ty toho ocividne nesledujes viac ako len politiku. Prajem pekny den a odporucam sa vyjadrovat k veciam, o ktorych nieco viem.
09. jún 2017

AdPo

Thor, neurážaj sa prosím, ale vážne som od teba chcel iba vedieť, že v ktorých mestách sa neparkuje na chodníku a číslo zákona, či paragraf, ktorý vysvetľuje voľnú šírku chodníka, pretože som to nikde nenašiel.A prepáč, ale politiku skutočne nesledujem...
12. jún 2017

Mik

Thor, pripájam fotku kde dopravná značka umožňuje státie na chodníku......
12. jún 2017

Thor

Je tam vodorovne dopr. znacenie s vyznacenymi park. miestami? Ak nie je, tak to nic nemeni na tom, ze musi nechat 1,5m
12. jún 2017

AdPo

V tomto má Thor pravdu.
12. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.

Predmetná terasa je povolená od 01.05.2017 do 31.10.2017, musí dodržiavať voľnú šírku chodníka
1,5 m od verejného osvetlenia, ktoré je viditeľné aj na priloženej fotografii.
Z tejto fotografie tiež vyplýva, že priestupku sa dopustil vodič, ktorý zaparkoval vozidlo bez dodržania voľnej šírky chodníka 1,5 m. V tejto veci Vám odporúčame sa ihneď obrátiť na Mestskú políciu
hl. mesta SR Bratislavy.

S pozdravom


Oddelenie komunikácie a marketingu,
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
13. jún 2017

Jakub

§ 60 ods. 2 Úprava cestnej premávky vykonaná dopravnými značkami a dopravnými zariadeniami je nadradená všeobecnej úprave cestnej premávky.
§ 60 ods. 3 Ak je nesúlad medzi zvislými dopravnými značkami a vodorovnými dopravnými značkami, zvislé dopravné značky sú nadradené vodorovným dopravným značkám.
A ešte by som sa rád dozvedel, ako ste zistili, že v prípade ak je úprava cestnej premávky vykonaná značkou IP 15a Parkovisko, parkovacie miesta s kolmým alebo šikmým čiastočným státím na chodníku tak neplatí skutočnosť, že takáto úprave je nadradená všeobecnej úprave cestnej premávky.
13. jún 2017

Jakub

Tým samozrejme nechcem povedať, že schvaľujem, aby terasa bola odstránená. Veľa diskutujúcich si ani nevie predstaviť, čo to je podnikanie a koľko sa za takú terasu mestu platí. Bez terasy by ten podnik mohol v lete akurát tak skrachovať.
13. jún 2017

Eo

ono za tu terasu platia tolko co v historiskej casti mesta kedze to je stare mesto:D tak im ju doprajme ...
ale obyvatelia co tam byvaju by sa mali prefackat lebo nevedia parkovat ... a MP na to kasle aj ked ju zavolate a ked sa chcete dockat konania tak musite volat opakovane a dozadovat sa informacie preco nekonala ... ako napr. ked tam stalo lesenie tak sa tam vobec nedalo chodit ... takato tolerancia zo strany MP by mala skoncit!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania