Neprimerané poplatky za parkovaci box

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
Pavol 24. mája 2013

Dobry den pan starosta.Uz sme si zvykli na to, ze ceny vsade stupaju a vsetci musia utahovat opasky.Do statnej pokladnice stale prilievame z nasich chudobnych platov, ak teda nejaky je, stale viac penazi.Na sluzbach a zivotnom prostredi, to vsak neni vôbec vidno, prave naopak.Take rozbite cesty nepamätam ani za socializmu.Vlastne od tej doby uz sa len vsetko plata lopatou aj to uplne laicky.Prekvapila ma vyzva na uhradu parkovacieho rocneho miesta,, na rozbitej ulici, kde v slusnom state domaci parkuju bezplatne....321 evri! za co je to? za trest, ze tu este byvame? Mnoho ludi uz namiesto setrenia na dovolenku, setria na poplatky za byvanie a parkovanie.A to sa priznam, mam v zime vykureny byt na 15 st. a teplu vodu uz nepouzivam.
Podobne rady ,komu sa nepaci, nech neparkuje, mi pripomina, veduceho, ze ked nestacime platit za byt, mame ist do mensieho, potom pod most a potom kam?Ak je toto este demokraticky, a nie vypalnicky stat, navrhujem navratit 100euro, ked uz potrebuje MC tak velky prisun financii a pozriet sa tam, kde zaberaju miesta vraky, pripadne niekto kto vlastni viac aut a zabera miesto, iste je aj ochotnejsi si priplatit.Verim, ze jestvuje demokratickejsie spoplatnenie tak samozrejmej zalezitosti.Vyzva so sumou 642euro, kde velkodusne je pripisana zlava na 321 euro, pokladam za vysmech poplatnikom.To si necham na pamiatku, nech vidia aj dalsie generacie ..

24. máj 2013

MiŠa

Bola som na zasadnutí zastupiteľstva a ako občan som protestovala voči zvýšeniu parkovného v diskusii z toho dôvodu, že najprv bolo treba dať žiadosť o predlženie povolenia na vyhradené parkovanie a až potom chceli odsúhlasiť výšku. To mala byť výška 642 eur ale prednostka dala návrh na zľavu vo výške 50% pre občana s trvalým pobytom. Poslanci prevažná časť môj hlas ľudu neakceptovali a odsúhlasili zvýšenie. Prečo ste vtedy nešli tak ako ja protestovať nerozumiem, bola som na to sama. Škoda v jednote je sila. A pozrite si ako volili poslanci aby ste ich nevolili do ďalšieho obdobia.
24. máj 2013

MiŠa

a to si ešte dovolím upozorniť, že miesto za ktoré si zaplatím túto sumu nie vždy mám voľné lebo veľa drzých arogantných vodičov si "len na chvíľku" odparkuje auto na moje vyhradené miesto na konkrétnu ŠPZ (tento tyzden pani herečka **** tiež bola taká drzá, či učiteľ z neďalekej autoškoly!!! na drzovku odparkoval na take míesto bez mihnutia oka) ved chudaci nemaju kam zaparkovat lebo by museli par metrov prejst peši......
24. máj 2013

Fero Kudla

Uz tu bol raz bol "veduci", ktory povedal, ze ked sa nam tu nepaci, tak nech sa odstahujeme.
24. máj 2013

Spekulant Obecny

Funguje to velmi podozrivo. Pripomina mi to MU Dubravka, ktora, ked sa potrebovala zbavit dlhodobych uzivatelov plateneho parkovania, tak zvysili poplatky. Drviva vacsina to neakceptovala a nezaplatila poplatky na dalsie obdobie. Potom ich priklepli "vyvolenym" a operativne, ze ako "pod tlakom verejnosti" poplatky znizili!!!
24. máj 2013

Vykuk Komunálny

Za tie parkoviska este chcu davat pokuty, ze si neobnovujete vodorovne znacenie (na vlastne naklady) vyhradeneho parkovania! O odstranovanie previsajucich konarov nad parkoviskom a inu udrzbu sa samozrejme nestaraju!
25. máj 2013

Anonym

tu cenu trosku dost prehnali
29. máj 2013

e1

MiŠa, ak ti nabudúce niekto obsadí neoprávnene parkovacie miesto, sprav jednoduchú vec: zaparkuj za neho a zablokuj ho. Verím že policajtov nezavolá keď má maslo na hlave, lebo by sám dostal pokutu.
Potom ho tam stačí dusiť ešte nejakú hodinku a môžeš si byť istá že nikdy viac nezaparkuje na vyhradené miesto. :-)
30. máj 2013

MiŠa

pre e1: Ďakujem za radu, ja to robím tak, že sa postavím čiastočne za dané auto a zavolam mestsku políciu, ta ked príde vyučtuje 60eur a máme v rozpočte euračiky, a dotyčná osoba si to potom uz určite nezopakuje. Nemôžem nikoho "dusiť ešte nejakú hodinku", nie je to v súlade s legislatívou. Nedavno sa mi takto na moje miesto postavil arogantny vodic s terennym autom a ked som ho upozornila ze by som uvitala keby bol taky laskavy a odisiel s autom z mojho miesta lebo sa ponahlam a mam pravo zaparkovať na svojom mieste, tak mi povedal ze tam bude stat dokedy sa mu bude chcieť aj hodinu, že ho mam dať odtiahnut. Chlapec netusil s kym hovorí (ked sa nahnevam som ako vybuch sopky Etny) ale hned ako som vzala do ruky telefon a volala mestsku policiu husty chlapec sa odrazu vyparil aj so svojim velkym autičkom rychlejsie ako Coperfield....... MiŠa
30. máj 2013

e1

Mne sa stalo, že za jeden deň 3x zablokovali vyhradené miesto (kvôli oprave časti parkoviska), a mestská polícia ma svojim prístupom vtedy dosť sklamala. Čo viem, tak po prvom zavolaní neprišli, alebo majiteľa auta upozornili telefonicky, prípadne majiteľ odišiel skôr ako stihli prísť, neviem presne. Druhý krát vraj dotyčný dostal papuču (to som sa dozvedel o pár dní neskôr), a keď som volal tretí krát, tak ma už na linke odpálkovali s tým, že ak nebudú mať nič dôležitejšie na práci, tak potom to môžu riešiť. WTF, čo také dôležitejšie môže mať MP na práci?
Žiaľ, tentokrát som blokovať nevedel ani raz, lebo by som zablokoval aj iné, normálne parkujúce auto.
Inak legislatívu v takýchto prípadoch mám na háku, lebo tá nie je efektívna. Každý vie, že kým príde polícia riešiť nejakú vec s parkovaním, prejdú často aj hodiny, alebo vôbec neprídu, tj. šanca postihu je minimálna. A ešte aby ja som prosíkal policajtov aby si robili svoju prácu a zároveň čakal kedy sa dotrepú. Nemám toľko životov, riešim to cestou menšieho odporu...
31. máj 2013

DS

Sama auto a vyhradené miesto nemám, takže k tomu sa vyjadrovať nebudem. Chcem len podotknúť na margo podnetu, že povrch na Azovskej ulici bude opravený.
11. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k Vášmu podnetu vo veci neprimeraného poplatku za parkovací box - daň za užívanie verejného priestranstva na účel vyhradeného parkovania uvádzame:
Od 1. januára 2013 je podľa platného VZN č. 26/2012 stanovená len jedna sadzba dane za vyhradené parkovanie vo výške 0,16 eura za 1 m2 a deň, pričom ročná výška dane za vyhradené parkovanie je v sume 642,40 eur za jedno parkovacie miesto.
Mestská časť ako správca dane však na základe rozhodnutia MZ v zmysle VZN č. 26/2012 poskytne každému daňovníkovi - fyzickej osobe s trvalým pobytom v mestskej časti zníženie dane vo výške 50 %. Fyzické osoby s trvalým pobytom v Ružinove tak za rok 2013 (zdaňovacie obdobie od 01.01.2013 do 31.12.2013) zaplatia daň vo výške 321,20 eur za vyhradené parkovacie miesto.
V porovnaní s rokom 2012 došlo k zvýšeniu ročnej výšky dane pre fyzickú osobu o necelých 55 eur, pričom toto zvýšenie bolo prvé od roku 2005. Výška poplatku za parkovacie miesto v našej mestskej časti je zhruba na úrovni poplatkov okolitých mestských častí.

Tatiana Baáriová, kancelária starostu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania