Po česky na školách

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Jardo Mladší 11. januára 2018

Naozaj musí byť na ZŠ Tbilisská systém dochadzkový/družinový v českom jazyku?To ani na zakladaných školách nie sme schopný zabezpečiť štátny jazyk?

11. január 2018

cestár

Vážený Jardo Mladší, prosím Vás, Vy si uvedomte, že títo babráci, politickí diletanti - samozvaní odborníci a demokrati v polirických tríčkach ani po 28 rokoch po oblbnutí občanov nevedia zabezpečiť učebnice pre naše deti, ktoré dosahujú najhoršie výsledky v monitoru v rámci EU. Učitelia majú mzdu, ako neprispôsobilí občania vo výške 500,0, ktoré chce bojovník, sociálny defrandant zakotviť v ústave. To je sťupid. V roku 2018 a spratkovia detí z vyššej úrovne šikanujú učiteľov/ky, lebo na Slovensku je to tak. Tu neplatí právo,tu platí len a len politické tričko, peniaze a peníze, a to je na čele štátu Smer-SD. Teraz neviem, či sociákne demagógia. alebo sociálna defraudácia, Asi oba. Slovensko, už sa konečne prebudte, veď nám to napísal aj Janko Matuška.
15. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

pripájame stanovisko riaditeľky ZŠ Tbiliská:

"Keďže v posledných rokoch výrazne stúpa počet detí na prvom stupni, zvyšuje sa aj počet detí v ŠKD. Je našou veľkou snahou zabezpečiť plynulé a bezpečné odchody detí z ŠKD. Elektronický systém na vyzdvihovanie detí, ktorý v škole používame nám v tom veľmi pomáha. Je vytvorený špeciálne pre potreby škôl, školských klubov detí a vyhovuje špecifikám starostlivosti o deti v ŠKD. Pri hľadaní vhodného riešenia sprehľadnenia komunikácie a pohybu detí pri ich odchode sme nenašli vyhovujúci systém vytvorený slovenskou firmou. Česká firma BelHop systém úspešne prevádzkuje už niekoľko rokov v Českej republike. Dodali nám ho aj na Slovensko, viacero procesov upravili pre naše podmienky a vychovávatelia sú s jeho používaním spokojní.

Keďže je vyvinutý v Čechách, komunikuje v češtine. So systémom nepracujú deti, len dospelí. Čeština by preto nemala ovplyvniť ich jazykové schopnosti. Napriek tomu máme od firmy BelHop prisľúbené, že v niektorej z aktualizácii bude ako komunikačný jazyk zavedená slovenčina. Aj preto, že po našej dobrej skúsenosti so systémom (sme prvá škola na Slovensku), počet slovenských škôl pribúda."

S pozdravom


Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
15. január 2018

Anna Perichtová-Levická

Kto chce psa biť, palicu si nájde, nevyhovuje to rodičom? nevyhovuje to deťom? tak o čom ten prvý príspevok? politizovať za každú cenu a poškodzovať prácu a snahu ľudí.
15. január 2018

cestár

Vážená pani/slečna Anna Perichtová-Levická. Môj príspevok je o niečom inom. Bohužial, že ste ho nepochopili. Ja nepolitizujem, ja len poukazujem na chaos v tomto štáte. Prečítajte si môj príspevok ešte raz a možno aj niekoľkokrát a hlavne časť, kde konštatujem ako sú financovaní naši učitelia. Je hanbou tohto štátu, že Tí, ktorí majú vychovávať naše deti, budúcu inteligenciu sú finančne ohodnocovaní ako ľudia bez vzdelania a neprispôsobiví a túto hlúposť chce sociálna demokracia zakotviť do ústavy. Ako sa zachovala vláda, keď sa nechceli nechať obalamútiť a nepodpísali memorandum že nebudú štrajkovať. To je čo? Arogancia moci. Ďakujem pani riaditeľke za podrobné stanovisko a želám Vám a všetkým učiteľom, aby ste nerezignovali, vydržali. Držím Vám všetkým päste, aby ste už konečne boli ohodnocovaní ako sa patrí. Pekný deň.
15. január 2018

Jardo Mladší

ide o to že žijeme na SLOVENSKU.V Čechách by už nikto neakceptoval Slovenčinu.A ani nikde inde by nikto neakceptoval cudzí jazyk.Dosť že naše deti sú ukratene o rozprávky v SK.Všade sa uvádzajú dabované a ide o CZ stanice.Nemám nič proti cudzím jazykom,ale neničme si vlastný jazyk.
15. január 2018

cestár

Jardo Mladší, Ano, žijeme na Slovensku, ale v banánovej republike. Len sa pozrite na úroveň školstva. Každá škola má iné metódy osnov vyučovania. Tu nejde ani vláde ani ministerstvu o deti, ale o tunelovanie, ako ukázali opozoční politici za fondy na vedu a výskum, koľko to bolo milionov? Ako je riešené duálne školstvo? V školstve neexistuje žiadna ucelená koncepcia, aj tá, ktorá sa pomerne dlho pripravovala, na slovo vzatá odborníčka za SNS, nová pani ministerka ju zrušila. Koľko našich detí študuje v Česku a pýtam sa, prečo? Tu sa potrestá študent a profesor za klobásku a za milióny len odvoláme ministra, ako rázne koná náš premier. K rozprávka len toľko, koľko ich natočila RTVS a keď už nenatočila, koľko ich predabovala do slovenčiny? Predsa by malo platiť na Slovensku po slovensky. A čo sa týka rozprávok, tie by mali menším deťom čítať v prvom rade rodičia a neskôr samy. Môžu? Aby prežili, tak majú ďalšie zamestnanie a denno denne strávia hodiny v kolónach, pretože štátna a verejná správa je neschopná a svojím nekompetentným vedením vytvárajú chaos v banánovej republike.
16. január 2018

Ján

Nehrotil by som to, ale s podnetom suhlasim. Jednak je smutne, ze na slovensku nemam firmu, ktora by nieco podobne vedela zabezpecit. No ak uz vyuzivame system od zahranicnej firmy, tak treba pozadovat aj lokalizaciu. Ak by to dodavala madarska firma, tak by to asi neostalo v madarcine. V Cesku by nikdy nezobrali system od slovakov, pokial by nezabezpecili cestinu. A to aj napriek tomu, ze jej rozumeju.
16. január 2018

Elena

Mimochodom, autor príspevku tiež štátny jazyk veľmi nezvládol :(
17. január 2018

Oliver

Veľmi ma udivuje, že vás znepokojuje, že nejaká pomôcka, prístroj, produkt, ktorý je vymyslený, vyrobený výlučne v Česku je popísaný, funguje výlučne v českom jazyku. Ak príjemca nepožadoval slovenskú verziu priamo od výrobcu, mal iniciovať preklad do slovenčiny od nejakej autorizovanej slovenskej firmy, ktorá to má vo svojej pracovnej náplni. Zdá sa, že to tu tak nefunguje, napriek tomu, že na Slovensku je istotne dosť erudovaných prekladateľov a IT programátorov. A prebujnená angličtina vám nevadí? V televízii vysielajú CHART SHOW, firmy majú CATERING, slovenské firmy si dávajú anglické názvy - napr. BIKE SHOP, od Microsoftu dostanete k aplikáciám v PC vysvetlenie len v anglickom jazyku, T-Mobil nikto nevysloví ako Té-Mobil, ale ako Tý-MOBAJL, to je len pár príkladov. So slovenskými rozprávkami to bude asi ako so zrušenými divadelnými pondelkami a inými programami, buď sa nevysielajú, alebo sa nenatáčajú, najpravdepodobnejšie je, že nikto nepozná silu ARCHÍVu a nevie sprostredkovať slovenskú kvalitu v TV. Dominujú americké krváky, kriminálky, vražedné filmy, únosy, alebo slovenské primitívne relácie FARMA, VÝMENA MANŽELIEK, . . . hovorí sa o "sile úsmevu", ale ako často bývajú v TV komédie, ktoré dokážu zdravo rozosmiať dospelých a deti? České rozprávky, aj iné relácie a české dabingy sú kvalitné, buďme radi, že sa vysielajú a rozumieme im, nie je na škodu, ak český jazyk bude figurovať na Slovensku popri "angličtine", voľakedy povinnej ruštine, ako ďalší dorozumievací jazyk. A hlavne kompetentní, by sa mali snažiť o dominanciu spisovného slovenského jazyka nie len na školách, ale v každej spoločenskej a ekonomickej zóne.
19. január 2018

AdPo

Súhlasím s komentárom osoby Anna Perichtová-Levická.
Vysvetlenie bolo podané v zmysle, že ide o dočasnú záležitosť a do budúcnosti pribudne aj SK mutácia.
Nechápem to rozhorčenie "rodičov", ktorí sami neovládajú pravopis a bojujú tu proti češtine na školách. A nakoniec aj tak doma prepnú na CZ programy a svoje deti strčia do bilingválnej škôlky, aby sa od malička učili cudzí jazyk. Tým deckám je to srdečne jedno a nakoniec sa im to aj zíde, keď budú robiť prijímačky na českú vysokú školu...
Zaujímalo by ma, ako by to riešili napríklad vo Švajčiarsku, kde majú 4 úradné jazyky a niekoľko lokálnych nárečí...ale tam asi rodičia neriešia takéto blbosti

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania