Ilegálny bezdomovecký ožralecký kemping v centre Petržalky


V riešení
meno
El Padre 02. augusta 2018

Roky prehliadaný a neriešený problém s bezdomovcami, ktorí si zabrali bývalé námestie Májového povstania českého ľudu v centre Petržalky a vytvorili si tu kemping okolo pamätníku SNP. Sú tu prakticky celý rok, v lete ich tu je najviac, v kuse ožralí, sfetovaní, výkaly a moč smrdia v celom okolí. V okolí majú kopec potravín, kde kupujú lacné víno, takže výhodná lokalita. Pre obyčajných ľudí je to však no-go zóna a policajtov to netrápi. Hučia, ziapu aj uprostred noci. Akože toto je podľa Vás normálne? Choďte sa tam niekedy podvečer prejsť. Nech sa vysťahujú do lesa ale nie že sa zabývajú v centre najväčsieho sídliska na Slovensku!

04. august 2018

Jerome

Petrzalsky urad a aj MsP davaju ruky prec od tohto problemu??

je to otravne,ale volajte MsP kazdy den, keby sa k Vam pridali aj ostatni obyvatelia...a tiez volali MsP
13. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme z apodnet. Zamestnanci oddelenia sociálnych vecí mestskej časti Bratislava–Petržalka (ďalej len ako „zamestnanci MČ“) vykonávajú v pravidelných intervaloch terénnu sociálnu službu krízovej intervencie a jej obsahom je aj činnosť zameraná na monitoring ľudí bez domova, kde sa im mimo iné poskytuje sociálne poradenstvo. Jednou z lokalít, kde sa v pravidelných intervaloch zdržiavajú ľudia bez domova a to hlavne za pekného počasia je aj Vami popisované miesto s názvom Námestie Republiky. Za súčinnosti Mestskej polície expozitúra Bratislava V, kontaktujeme ľudí bez domova zdržiavajúcich sa v tejto lokalite. Námestie Republiky sa ročne niekoľko krát monitoruje a ľuďom bez domova poskytujeme sociálne poradenstvo a upozorňujeme ich na nutnosť dodržiavať čistotu a poriadok. Tak tiež sú informovaní o zákaze požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, o ktorom hovorí všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy č. 4/2014.
Predmetnú lokalitu budeme aj naďalej monitorovať.

Naša mestská časť ani iná štátna a verejná moc nemôže nútiť ľudí bez domova nezdržiavať sa na konkrétnom mieste. Ak spácha osoba bez domova priestupok, môže ho polícia riešiť, ale nemôže mu zakázať zdržiavať sa na tomto mieste. Nedovoliť vstup na určité miesta môže iba správny orgán v prípade prejedávania priestupku na správnom orgáne – Okresnom úrade.

Vašu sťažnosť sme zaslali aj Mestskej polícii expozitúra Bratislava V ( ďalej len MsP), ktorá vo svojom vyjadrení uviedla: Príslušníci Mestskej polícii expozitúra Bratislava V v nepravidelných intervaloch kontrolujú Námestie republiky, neprispôsobivých občanov upozorňujú aby si nečistotu, ktorú okolo seba tvoria, upratali. MsP taktiež reaguje na upozornenie občanov, že na Námestí Republiky sú ľudia bez domova, avšak vykázať ich z uvedeného miesta nemôžeme, nakoľko nám to zákony neumožňujú.
Kontrolnú činnosť budú policajti Mestskej polícii expozitúra Bratislava V vykonávať aj naďalej podľa možností. V prípade zistenia porušovania VZN je potrebné volať na tiesňovú linku MsP č. 159.


Mestská časť Bratislava-Petržalka
23. august 2018

Miriam

Meeting point neprispôsobivých spoluobčanov - Nám. Republiky

Pri československom pamätníku na Nám. Republiky sa dlhodobo zdržiavajú občania, ktorí majú evidentne príliš veľa voľna. Prosíme o ich zapojenie do verejnoprospešných prác, resp. o zabezpečenie bezpečnosti väčšiny občanov, ktorí takýto luxus nemajú... Ďakujeme.
03. september 2018

Jana

Dobry den, pridavam sa k vasej poziadavke. Bezdomovci si spravili obyvacku vo vnutrobloku na Osuského ulici pri zastavke Hrobakova. Su hlucni, opiti, znecistuju okolie svojimi vykalmi a vecami, ktore si sem znasaju, obtazuju obyvatelov. Hravali sa tu vonku deti a na lavickach sedavali ludia na kus reci, teraz sa tam clovek boji sadnut, kvôli neporiadku a spine, na travnik pri stromoch sa neda velakrat stupit nie kvôli psim hovienkam, ale tych po bezdomovcoch. Bolo by na case nieco s tym spravit. Vdaka.
18. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Exp. MsP BA V popri plnení ďalších služobných úloh zamerajú svoju činnosť aj na riešenie priestupkov na úseku verejného poriadku v Bratislave na Jiráskovej ulici, kde sa na verejne dostupných lavičkách zdržiavajú osoby bez domova, ktoré následne znečisťujú svoje okolie.
Jedným z častých podnetov oznamovaných Mestskej polícii hl. m. SR Bratislavy (ďalej len „MsP“) je prítomnosť ľudí bez domova v centre mesta, ktorá je obyvateľmi vnímaná negatívne. Je však potrebné konštatovať, že samotná prítomnosť ľudí bez domova na verejne prístupných miestach nie je žiadnym deliktom, ktorý by oprávňoval hliadky MsP, resp. Policajného zboru k ich vykázaniu z daného priestoru, pokiaľ sa nedopúšťajú konkrétneho protiprávneho konania. Najčastejšie ide o znečisťovanie okolia odpadkami, výlučkami, rozoberaním obsahu kontajnerov, rušenie nočného pokoja či občianskeho spolunažívania a pod. V takýchto prípadoch MsP môže osoby sankcionovať alebo vykázať z miesta, kde sa takéhoto konania dopúšťajú, ak je ich protiprávne konanie spoľahlivo preukázané. Preto najefektívnejším riešením v takýchto prípadoch je telefonické vyrozumenie MsP, resp. PZ na tel. č. 159 a 158.



ml. kom. Bc. Marcela Sabinová

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania