Račianska ulica bez cyklopruhu - premárnená príležitosť

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 02. septembra 2013

Dobrý deň,

nedávno bol na Račianskej ulici vymenený starý asfalt za nový. Keď som po tomto panenskom asfalte (v Bratislave inak jav nevídaný) išiel na bicykli, tak som si ihneď všimol, aká je cesta vlastne široká. Pri prvom električkovom ostrovčeku ma autá bez problémov obiehali. V ďalších častiach bola cesta tiež dostatočne široká, aby sme sa vedľa seba zmestili dve autá plus ja cyklista. Pri druhom ostrovčeku pri Ursínyho to už bolo horšie, ale iba na začiatku, kde boli položené bielo-červené plastové zábrany.

Povedal som si, že keď sa bude na asfalt kresliť vodorovné dopravné značenie, tak cestári určite nakreslia aj cyklopruh. Veď mesto deklaruje podporu cyklistickej dopravy, investuje do nej, vytvára cyklopruhy po celom meste a má dokonca aj cyklokoordinátora. Myslel som si, že mesto využije nový hladký asfalt na nakreslenie cyklopruhu, pretože toto je príležitosť, ktorá sa v našom meste vyskytne raz za sto rokov.

Ďalší deň však prišlo sklamanie – po ceste som išiel autom a boli na nej nakreslené čiary ako v zaostalom socialistickom meste. Na cestu sa nakreslili dva nadmerne široké jazdné pruhy. Pravý pruh je kráľovsky široký (diaľnica do Trnavy by mohla závidieť) a z ľavého pruhu majú radosť neurotickejší vodiči, ktorí ho využívajú na jazdu rýchlosťou 70 km/h.

Čiary však – našťastie – nie sú nakreslené normálne, ale po bratislavsky. Teda na ceste je síce čiara rozdeľujúca jazdné pruhy, ale to je všetko. Chýbajú priechody pre chodcov, okrajové čiary, šípky a šrafovania. Takže zatiaľ nič nie je stratené. Stredová čiara sa dá zatrieť čiernou farbou a nová stredová čiara sa nakreslí posunutá o meter doľava. Doplnia sa krajné čiary, úplne napravo sa nastriekajú obrázky cyklistu, na lampy sa zavesia zvislé značky informujúce o cyklopruhu (to aby bolo jasné, že je tam cyklopruh, aj keď všetky čiary po troch dažďoch nebude vidieť) a nová mestská cyklotrasa je hotová.

Chcem vás poprosiť, aby ste zvyšok cesty nenakreslili podľa starého projektu, ale vytvorili nový, ktorý bude zahŕnať aj cyklopruh. Nebude to stáť veľa peňazí, lebo farba sa minie tak či tak. A nebude vadiť ani to, keď to bude trvať niekoľko mesiacov - čiary v celom meste ešte donedávna nebolo vôbec vidieť (obnovili sa až po dvoch rokoch), teda ak sa rýchlo nenakreslí táto cesta, tak to vôbec nebude prekážať. Na obnovenie neviditeľných priechodov pre chodcov sme čakali viac než rok, takže v tomto prípade si tiež radi počkáme.

Ďakujem

19. apríl 2014

Ľudmila Orbanová

Rada by som opäť otvorila tému značenia cyklotrás. Stále nie je na to neskoro.
18. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa, že sme na podnet v minulosti neodpovedali. Mrzí nás nedôsledná komunikácia z minulosti. Dnes sa snažíme o jej zlepšenie a v rámci toho sa vraciame aj k starším podnetom.
Podnet preposielame na kompetentné oddelenie.
Ďakujeme za nahlásenie podnetu a veríme, že Vaša skúsenosť v budúcnosti bude s našou komunikáciou lepšia.

S pozdravom
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
10. október 2021

Peter Oravec

Dobrý deň.
Neriešený a ignorovaný podnet.
Magistrát sa aj pri oprave chodníkov a čiastočne aj cesty na Račianskej ulici medzi Pionierskou a Ursínyho znovu vykašlal na vytvorenie (segregovanej) cyklotrasy.
Miesta je tam na to dosť a dosť.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
11. október 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. august 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby
- zmenil lokalitu podnetu na Račiansku ulicu (pretože podnet sa netýka Ursínyho ulice),
- požiadal samosprávu o vyjadrenie k podnetu.
S pozdravom.
25. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol upravený a preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
10. júl 2023

Martin Uváček

Neriešené aj v roku 2023 a bez reakcie magistrátu.
14. august 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na komentár.

S pozdravom,
Vladimír Šarčevič
Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania