Vrakovisko pri VÚB M. Schneidera-Trnavského, Vol. 5

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Lukáš Bartošovič 18. novembra 2018

Slovo 'vrakovisko' je naozaj opodstatnené, podrobnejším prieskumom som odhalil ďalšie dve vozidlá, ktoré už majú svoje lepšie časy dávno za sebou. Napriek tomu blokujú cenné parkovacie miesto. Predmetným vozidlom č.2 (resp. 5, pozrite iné moje podnety) je spustnutý a ojazdený Renault Mégane Grandtour (kombi) v svetlej zelenej metalíze. Vozidlo pôsobí relatívne pojazdným dojmom (z vizuálneho hľadiska). Zatiaľ z neho netečú žiadne kvapaliny. Upevnené má obe tabuľky EČV, BA-078UI a nie je vyradené z evidencie vozidiel. EK a TK ale absolvovalo už dávnejšie, dá sa zistiť, že obe kontroly platili do 07/2016. PZP v poisťovni Komunálna je ešte platné.
Doplnok: r.v 2000, VIN VF1KA04B521616008, EK SKHi 076 765.
Podľa katastrálnej mapy pozemok spravuje Magistrát https://tinyurl.com/y7fqjvbe

19. november 2018

Odpoveď samosprávy

Predmetné vozidla sú umiestnené na pozemku s parc.č. 2925/1 reg. C v k.ú. Dúbravka, MČ Bratislava-Dúbravka nemá k predmetnému pozemku žiadny majetkovoprávny vzťah, vlastníkom pozemku aj správcom komunikácie je hlavné mesto SR Bratislava. Požiadame vlastníka pozemku o riešenie vzniknutej situácie.

O neplatnosti TK predmetného vozidla informuje príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla. Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície alebo okresný úrad - odbor dopravy a pozemných komunikácií. Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel.

Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel môžu postupovať len v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Tak ako pri všetkých podnetoch týkajúcich sa odstavených nefunkčných vozidiel, základným problémom brániacim ich urýchlenému odstráneniu je to, že ochrana vlastníckych práv majiteľa vozidla má prednosť pred verejným záujmom. Procedúra, ktorá predchádza zákonnému odtiahnutiu nepojazdného vozidla z vereného priestranstva trvá obvykle minimálne pol roka a bežne rok a viac. Mestská časť alebo magistrát môžu konať len v rámci svojich zákonných možností.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
29. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že na vozidlo bola dňa 16.11.2018 vylepená výzva na odstránenie vozidla v lehote 60 dní.

Ďakujeme za trpezlivosť a ostávame s pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
12. február 2019

Lukáš Bartošovič

po vraku Renaultu zostalo akurat zaspinene parkovacie miesto - ale to nic nemeni na skutocnosti, ze mame dalsi vyrieseny podnet suvisiaci so zbytocnym vozidlom, dakujem!
27. jún 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den. Magistrat hlavneho mesta, podnet je opatovne aktualny, vozidlo sa vratilo na parkovisko, aj ked mierne zmenilo polohu (podla fotografie to polahky najdete)
nadalej ma neplatne kontroly EK/TK (07/2016) a zatial stale nebolo vyradene z evidencie https://www.stkonline.sk/spz/BA078UI
29. jún 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
29. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

o Vašom podnete sme opätovne informovali Sekciu životného prostredia.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
27. august 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den, k informaciam tiez doplnte, ze vozidlo Renault Megane BA-078UI "pozicalo" svoju tabulku ECV susednemu vraku Opel
Opel bol (resp. stale je) rieseny v podnete https://www.odkazprestarostu.sk/67776
17. október 2020

Lukáš Bartošovič

aktualne takto - prienik vrakoviska a autodielne, oboje ilegalne priamo na verejne dostupnom mieste
pritomni su aj Opel https://www.odkazprestarostu.sk/67776 a Forman https://www.odkazprestarostu.sk/56894
20. október 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
22. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

O podnete sme opätovne informovali Oddelenie životného prostredia.

S pozdravom
Kto? Oddelenie životného prostredia

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
06. december 2020

Lukáš Bartošovič

ok, dufam, ze sa OZP blizsie pozrie na predmetnu lokalitu, vraky tam akosi pribudaju a ich majitel sa zjavne neobava zmeny tohto stavu
aktualne su pritomne tri vyssie menovane vozidla, Skodovka uplne vlavo tiez nie je uplne "cista"
07. december 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania