Stavebný odpad vysypaný do lesa pri stavenisku na Krásnej hôrke

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
Peter Šoka 22. októbra 2013

Dobrý deň,
bol by som rád, ak by sa prešetril postup pri výstavbe v oblasti Krásnej hôrky (pravdepodobne je to Ďumbierska ulica). Keď som tadiaľ prechádzal lesnou cestou, všimol som si, že stavebný odpad zo zbúraných objektov navážajú do lesa na okraji výstavby, pričom táto asi 10 metrov vysoká halda sa neustále zvyšuje a posúva do ďalej do lesa, smerom k Ulici k lomu. Na stránkach projektu som z veľkolepých vizualizácií vydedukoval, že v tých miestach má byť detské ihrisko, či lúka s pódiom alebo niečo podobné. Mňa by však zaujímalo, či tento odpad neskôr aj odpracú a či je to len dočasné, čo však pochybujem, nakoľko zasypali aj les a bagre medzi stromami kusy betónu vyťahovať asi nebudú. V opačnom prípade len haldu stavebného odpadu - kusy betónu, tehly, plastové trúbky, kusy železa, okenné rámy atď. len zrovnajú a zasypú a následne zatrávnia. Je však povolené takto sa zbavovať stavebného odpadu? nemali by byť stromy odstránené, ešte než sa tam začne navážať odpad? A čo s kusmi betónu, ktoré sa skotúľali hlbšie do lesa? Nie je to ani oplotené, takže môže dôjsť k úrazu, ak by náhodou kus betónu spadol akurát v čase, keď by niekto bol na lesnej cestičke pod haldou. Poslal som aj podnet na stavebný úrad MČ Nové Mesto, no radšej to posuniem ešte niekomu, kto vie, kam s tým ísť.
S pozdravom,
Peter Šoka

22. október 2013

Mária

Kam s tým ísť túto otázku si kladiem aj ja ..podnet "stavebná skládka a cesta ako off road" - výstavba bytoviek Vlárska.... stavebná skládka 50 m od obytných domov, zasypané vchody do záhrad, ohrozovanie obyvateľov tatrovkami atd...strana by nestačila. Na miestnom úrade som nepochodila, alebo sa to dá nazvať slimačie tempo...na mestskej polícii ani nepáchli...momentálne sa to chystám nahlásiť na inšpekciu životného prostredia a regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Akákoľvek skládka je nepovolená z dôvodu úniku prachových častíc PM10 a PM2,5, ktoré spôsobujú chronické a aj akútne problémy horných dýchacích ciest...preto RUVZ a Inšpekcia ŽP bude riešiť porušenie zákona o odpadoch...skládku musí zriadiť mestská časť..musí byť neprístupná obyvateľstvu...a splňať iné náležitosti v zmysle tohto zákona, skládku je následne treba v zmysle zákona uzavrieť. Stavebník musí viesť evidenciu o odpade. Nakladateľ, ktorý musí mať oprávnenie zas musí disponovať vážnymi lístkami zo skládky atd., ale to by na MU museli byť kvalifikovaný ludia. Hlavne, že sa na odkaz starostovi riešia veci, že niekde chýba strom alebo uschol.
22. október 2013

Mária

Ešte maličkosť..potom stačí vážne lístky povrovnať so stavebným denníkom a pôvodca (ten čo to tam nanosil) je úplne jasný, ale čo by sme chceli od miestneho úradu.
22. október 2013

Peter Šoka

Tak to starostovia a uradnici vzdy radsej budu riesit suche stromky, kedze to je jednoduche napravit... Ale taketo veci, tam aj treba nieco viac spravit, nez vytat, ci zaliat vodou. Kazdopadne, dufam, ze dostanem aspon nejaku odozvu, inak je dalsia moznost - dat to do novin. A potom sa uz vacsinou lady pohnu.
23. október 2013

Mária

Tento Váš podnet sa dá uverejniť na "sme", prišlo vám to mailom, ked Vám potvrdili zriadenie tohto podnetu. Obávam sa, že do akýchkoľvek novín sa tiež hocičo nedostane, tak som sa už pokúšala riešiť veci, ktoré mal MU problém riešiť, ako svojvoľné označenia cesty druhej triedy v štýle "zákaz prejazdu" jedným prominentným obyvateľom. Alebo druhá možnosť zaplatiť si piár článok. Ale teraz frčia predvolebné noviny Noviny pre Bratislavčanov, kde si to radi užijú. Myslím, že tieto podnety na tejto stránke oni moc nečítajú (lepšie povedané nereagujú na ne, iba na tie so stromami a lavičkami) skôr sa niečo pohne ked to pošlete priamo na oddelenia verejného poriadku a oddelenie životného prostredia...možno budú tvrdiť, že s tým nič nemajú, ale nech si pozrú svoje pracovné náplňe, ktoré zverejňuje stránka banm. A samozrejme rovno na starostu ten je naozaj ústretový a ochotný a veci rieši okamžite aj večer o ôsmej, ale vyzerá, že je tam iným pre srandu - [email protected]. Lebo ani jeho ochota riešenia nezastavila každodenné navyšovanie skládky...tarovky u nás majú drzosť sypať kamenie rovno na chodcov, však čo môžme čakať od prepravcu s autoznačkami PK. Verím, že doma by si to pred barák nevysypali. Ak pôjdem na to stretnutie so starostom dám Vám vedieť možno sa budete môcť pridať. Držím Vám palce a hlavne pevné nervy budete ich naozaj potrebavať. Po dvoch týždňoch som už rozmýšlala kto má modré slúchadlá.
23. október 2013

Mária

Práve som dostala info od kontrolných orgánov ŽP. Skládku by mal riešiť miestny úrad, ale ak to nejde treba poslať na inšpekciu životného prostredia BA a na okresný úrad životného prostredia BA (ten bude riešiť aj únik prachových častíc PM10 a PM2,5)...v pohode použiť všeobecné emaily.
24. október 2013

Zienka

Pridavam este, ze cesticka, ktoru zasypali odpadom, sa samozrejme skratila aspon o 10 metrov (ten pozemok si majitel urcite nekupil), sestricky, ktore chodili na Krasnu Horku pracovat, by si na nu spomenuli, lebo tadial chodili do prace a z prace na tolejbus/autobus k Voj. nemocnici/Patronke. Najzalostnejsi pohlad je na tie zasypane stromy aj do polovice ich vysky. Ked si pomyslim, ze tam mohol byt nejaky detsky pavilon, lebo tam by sa deti naozaj mohli liecit, vzhladom na lokalitu blizko Zeleznej studnicky...je to krute voci nam vsetkym bratislavcanom. Arogancia moci. Ako by sa asi citil minister Zajac, ked by sa tam isiel pozriet? Citi vlastne on vobec nieco? Asi len vonu penazi. O prachovych casticiach by sa dalo rozpravat aj pri vystavbe pri SAV, nema povinnost stavitel polievat cestu, aby zmiernil negativne ucinky vystavby? Ked som isla na bicykli od SAV k Poliankam, musela som si dat rusku na usta. Ked obcas prsi, este sa to da, ale v lete to bolo hrozne.
24. október 2013

Mária

Hej cestičkou chodili deti na Hrdličkovú do škôlky a moje zas na Hrdličkovú do plavárne. Na chodníčku sa zvykli hrať bedmintón, hádzať si loptu alebo na jeseň púšťať šarkana alebo lampióny šťastia (dnes si môžu púšťať šutre dole zo skládky). Cestičkou sme chodili aj na prírodné detské ihrisko uprostred lesa pri Hrdličkovej, žiaľ aj to skončilo ako stavenisko a rozjazdili ho tatrovky (myslím, že to bolo minulý rok). Haj a krásny bicyklo výlet na železnú. No smutné a všetky úrady stále čušia. Asi nám ostanú len spomienky a slzy pre plač.
24. október 2013

Mária

No trošku som si zmýlila o ktorú skládku ide, ale vyzerá že je to v podsate jedno, lebo skládok tu máme ako húb po daždi a všetky vazerajú rovnako. Však každý chodníček niekam viedol (asi je nutné použiť minulý čas).
24. október 2013

Mária

Dnes som našla portal, ktorý rieši skládky tu je link: http://www.trashout.me/
je to cez enviroportal, ktorý spravuje MŽP. Vazerá to trocha komplikovane, foto sa tam vkladá nejako cez mobil priamo z miesta...idme to naštudovať.
24. október 2013

zienka

Tato skladka je na konci povodneho arealu, ktory volakedy patril nemocnici Kramare, hovorilo sa tomu Krasna Horka, bola tam rehabilitacia a Oddelenie dlhodobo chorych na Dumbierskej ulici. Po revolucii boli tieto oddelenia odtial delimitovane a zacalo to chatrat. Roky som cez areal chodila, povedala by som, ze roky to niekto nechal stat a cakal na svoj DEN. Postupne tam zacala bujniet vegetacia, ktora prerastala aj asfalt. Ten den zacal asi pre 4 rokmi (1 budovu zrekonstruovali, nadstavili a je to teraz NTS) a teraz pred letom buracimi pracami (bolo tam nieco ako velka terasa), na tej teraz stavaju novy bytovy komplex a ten bordel z povodnej terasy vytisli do lesa. Bodovy povodnej Krasnej horky su "vykuchane", cakaju tiez na prestavbu, preto je to LEN rekonstrukcia. Predpokladam, ze pre MZ SR bol tento pozemok "nelukrativny", preto sa ho odpredajom "zbavila". Ak sa budeme vsetci tak lahostajne stavat k prirode okolo nas, nase deti uz nebudu mat kam chodit, lebo vsetko bude sukromne.
25. október 2013

Odpoveď samosprávy

Pekný deň,
ďakujeme za podnet. Na základe podnetu bola vykonaná kontrola staveniska „BD Krásna Hôrka“, z ktorej bol vyhotovený zápis. Pri kontrole bolo potvrdené, že na stavenisku sa nachádza výkopová zemina v takom rozsahu, že časť z nej už prepadáva na susedný pozemok vo vlastníctve Hl.m. SR BA. Na základe tejto skutočnosti sme upozornili stavbyvedúceho na túto skutočnosť a on v rámci zápisu sa vyjadril, že zemina bude odstránená konca novembra 2013 a veľké kusy kameniva, ktoré môžu spôsobiť zranenie okoloidúcich budú odstránené do konca októbra 2013.

Marek Tettinger, hovorca BAN?
25. október 2013

Con

"... že zemina bude odstránená konca novembra 2013 ..." - to myslia vážne, že do KONCA NOVEMBRA ? Čo tak radšej do konca budúceho týždňa ?
27. október 2013

Mária

Naša skládka prí výstavbe BD Vlárska dopadlo asi takto stavebník je super a môže si robiť aj skládku ...valiace kamene sú v pohode.
27. október 2013

zienka

Nazvat ten bordel ZEMINOU je donebavolajucim vysmechom a tiez skonstatovat, ze CAST z nej sa nachadza na susednom pozemku...VSETKA SUTINA je vytlacena na cudzi pozemok. Viem, kde koncil plot s branickou a zacinala lesna cesticka, fakt som zvedava, ako sa to stavitelovi podari odstranit, kolko stromov pri tom poskodi, budem to sledovat.
05. november 2013

Marek Tettinger, hovorca BANM

Pekný deň,
podľa informácie zo stavebného oddelenia boli kamene v uplynulých dňoch odstránené. Zemina bude použitá na spätný zásyp jám v rámci výstavby.
06. november 2013

Mária

Problém vyriešený je doneba volajúcim klamstvom, zemina bude využitá na spätný zásyp (hej zákon o odpadoch hovorí, že zemina má byť využitá na spätný zásyp, žial nehovorí, že priebežne ten odpad hodím susedovi na pozemok alebo nebodaj niekomu pred okno ako na Vlárskej - je to protizákonné ...min. stavebný zákon a zákon o odpadoch a nehovorím aj o zákone o verejnom zdravotníctve...tu však prišlo s nápadom RUVZ, že to zdraviu neškodí...nevadí ja im dokážem že hej). Takže, by som povedala, že je to správanie v štýle polícia pomáhaj a chráň, len je otázka koho? Takže ignorantské správanie NM BA v prospech však asi všetci vieme koho. Konečne by sme mali z nového mesta vyhnať stavebníkov čo nepoznajú ani stavebný zákon. Jednoducho ich treba hlásiť na stavebnú komoru a nech im berú papiere (stavby vedúci a stavebný dozor a odobrať spol. živnosť na podnikanie)....ja sa už na tých našich chystám.
08. november 2013

zienka

Dnes som sa tam bola pozriet. Nic sa nezmenilo, sutiny este viac pribudlo, je z toho hotova hora, stromy tam uz hynu pod tarchou sute. Ked som si pozrela plan Zelenej horky, ako sa vystavba nazyva, mi bolo jasne, preco sa ta sutina navaza od stavby do lesa. Na tom mieste vytrcajuce stromy zo sute odrezu, zarovnaju to a vyrastie tam detsky areal, na pozemku, ktory niekto ukradol nam vsetkym. Ukradol kus lesa. Je uz podla mna tazko mozne tu tzv. zeminu vyviezt. Skody su uz nenavratne napachane. Nahlasim to na stavebnu komoru.
11. november 2013

Mária

Ja toto celé riešim u nás takto (ten odkaz pre starostu hned nižšie nepovolená skládka stavebného odpadu a cesta ako off road). Takže podnety mám podané už na MIn. zdravotníctva tí to postúpili RUVZ, RUVZ tvrdia, že s tým nič nemajú, že to má riešiť okresný úrad ŽP BA, dalej podnet , Min. životného -tí píšu, že je to vec min. vnútra. Ostatné vieme polícia chráni vieme koho a miestny úrad tí vyzerajú, že napoznajú svoju pracovnú náplň. Takže úradov plná ...a nikto to nevie zastaviť alebo nechce, okrem toho okresný úrad sa dostal do rúk politickému nominantovi, takže už asi ani tu nič nevibavíme. Na záver mám nachystanú tú stavebnú komoru na zlé zvolené pracovné postupy stavebníka ako aj porušovanie zákona o odpadoch a zákona o ŽP. ALfa omega je §19 zákona 17/1992 o životnom prostredí, Každý, kto zistí, že hrozí poškodenie životného prostredia alebo že k nemu už došlo, je povinný urobiť v medziach svojich možností nevyhnutné opatrenia na odvrátenie hrozby alebo na zmiernenie následkov a bez meškania ohlásiť tieto skutočnosti orgánu štátnej správy.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania