Menej smetia v Petržalke

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Jan Hubar 12. januára 2014

Dobrý deň,

Väčšina bežného smetia na území Petržalky (igelitky, obaly, rôzne papiere, plastové flaše atď.) má svoj pôvod v kontajneroch komunálneho odpadu. Odtiaľto ho zväčša vyťahujú bezdomovci pri "krtkovani" a následne smetie rozfúka vietor po celom sidlisku. Prípadne obyvatelia (plus bezdomovci) kontajner nezavrú a o ostatné sa opäť postará vietor. Vetru ani bezdomovcom sa dohovoríť nedá, avšak riešenie problému existuje.

Rád by som preto navrhol, aby mestská časť Petržalka nejakým spôsobom dosiahla, že na jej území ( bežné smetiaky pri bytovkách aj súkromné - reštaurácie, firmy apod) budú všetky kontajnery v krytom stojisku. Stojisko, tak ako to už niektoré domy majú, je oplotené a teda odpad nie je roznášaný do okolia. Bezdomovci tiež nemajú prístup do kontajnerov.

Verím, že Petržalka by potom vyzerala podstatne lepšie. Myslím si tiež, že mestská časť má dosť nástrojov na to, aby zabezpečila realizáciu tejto myšlienky. Len treba chcieť.

Vopred vďaka. (foto v titulke aj ulica sú len ilustračné)

15. január 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
máte úplnú pravdu v tom, že keby všetky bytové domy mali svoje kontajnerové stojiská uzavreté a uzamknuté, nielen že by to vyzeralo lepšie, ale zabránilo by to aj roznášaniu smetí či už vetrom alebo vandalmi všade po sídlisku. Dokonca upozorňujeme často obyvateľov aj na to, že ak vynášajú veľkorozmerný odpad ku kontajnerom, vlastne tým zariaďujú prístrešky bezdomovcom, ktorý si z nich vyberú a odnášajú si ich na rôzne miesta. Iniciatíva vybudovať kontajnerové stanovište, resp. prestrešiť a uzamknúť si svoje kontajnery, však musí vychádzať od vlastníkov bytov, ktorí si túto investíciu schvália na domovej schôdzi. Viacerí tak urobili, ale mnohí situáciu neriešia zrejme z viacerých dôvodov – nepovažujú to za svoju prioritu, nemajú na to financie alebo sa na tom nevedia dohodnúť všetci vlastníci.
V roku 2010 sme zmapovali nevybudované kontajnerové stanovištia v Petržalke. Na žiadosť správcu s najväčším počtom spravovaných bytových domov v Petržalke sme vytipovali vhodné miesta pre budúce kontajnerové stanovištia a následne sme zaslali túto informáciu tomuto správcovi. Avšak od tohto roku sa zmenilo iba veľmi málo. Dokonca vieme vlastníkov aj motivovať - poskytujeme dotáciu z fondu rozvoja bývania na nové kontajnerové stanovište a rozšírenie starého stanovišťa vo výške max 60% vynaložených nákladov až do výšky 2656 Eur. Taktiež prispievame na uzamknutie a zastrešenie už existujúcich kontajnerových stanovíšť. Máme spracované aj projektové dokumentácie, ktoré radi poskytneme, vychádzame v ústrety pri stavebnom konaní. Avšak ako je vyššie uvedené, iniciatíva musí vychádzať od správcov bytových domov, alebo od vlastníkov bytov. Upozorňujeme, informujeme, motivujeme, pomáhame pri vybavovaní povolení, prispievame aj finančne, ostatné je ale na samotných obyvateľoch.

Milka Podmajerská
vedúca Kancelárie starostu
Miestny úrad Bratislava-Petržalka
Kutlíkova 17, Bratislava
t.č. 02/63823 065
fax 02/63 823 908
[email protected]
www.petrzalka.sk
15. január 2014

Juliette

Pekna odpoved pani Podmajerska.
Ale... zabudlo sa dodat, ze v Petrzalke, niektore existujuce stojiska neboli nikdy oficialne skolaudovane. Presne toto sme zistili my nedavno, ked sme chceli nase stojisko zastresit, zamknut. Zistilo sa, ze majitel takychto stojisk je magistrat mesta. Takze vysledok vsetkej snahy, ze so stojiskom nemozme ani pohnut lebo patri magistratu, a ten nam chcel stojisko (resp. pozemok) prenajat za velmi "prijatelne" a naozaj nezmyselne podmienky...

A ako ste napisali, ako sa Petrzalka snazi pomahat s problemom stojisk... nasa skusenost je ze NIJAK - absolutny odpor zo strany mestskej casti.
16. január 2014

Marian

Nechcel som reagovať na príspevok pani Juliette, ale musím odovzdať svoju skúsenosť a informáciu. My z Hrobákovej ulice máme presne opačnú skúsenosť. Trvalo nám to pomerne dlho, ale vyriešili sme to k spokojnosti vlastníkov bytov lebo bol záujem od tam bývajúcich. MČ nám pomohla a pomohli aj vlastníc bytov. Poriakok sa nerobí len v byte, ale aj v dome a pred domom. Pokiaľ nebude záujem vec riečiť od tam bývajúcich budú obyvatelia Vlasteneckého žiť v neporiadku a špine. Ten neporiadok tam nenarobil primátor ani starosta Petržalky. Čo tak prijať rozhodnutie vo veci a žiadať od správcu aby vec riešil. Ale to je asi veľa čo odporúčam. Veľmi sa čudujem takémuto postoju k veci ako napísala p. Juliette. Marian z Hrobákovej.
16. január 2014

Jan Hubar

Reakcia na p. Podmajersku:

Je urcite pozitivne, ze mestska cast motivuje/podporuje budovanie tychto krytych stojisk. Je vsak evidentne, ze existuje stale vela bytoviek kde o taketo riesenie ani nie je zaujem. Neporiadok sa potom siri a trpia tym vsetci obyvatelia.

Bolo by teda vhodne ak by Petrzalka zacala systematicky tlacit na budovanie zvysnych stojisk. Napr ma moznost pravidelne kontrolovat poriadok okolo smetiakov a udelovat sankcie. Toho by prinutilo vlastnikov, aby pristupili na systematicke riesenie v podobe krytych stojisk. Inak bude stale slusna vacsina doplacat na neporiadnu mensinu.
16. január 2014

Jan Hubar

@Marian: podnet sa tyka celej Petrzalky, nie Vlasteneckeho. Tiez nikto netvrdi, ze tam odpad nosi primator alebo starosta! Jedna sa o problem bezdomovcov, nezatvarania kontajnerov a rozfukavania smetia po okoli. Toto sa da efektivne riesit, len treba dosiahnut aby sa systematicky dobudovali kryte stojiska.
16. január 2014

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, pán Hubar,
dovolím si ako obyvateľ hl. mesta k Vášmu návrhu poznamenať, že sankcie sú akiste možný nástroj, no na rad by podľa mojej mienky mohli prísť až po vyčerpaní iných, mäkších spôsobov systematického tlaku. Podľa vyjadrenia p. Podmajerskej mestská časť očakáva iniciatívu od správcov bytových domov a od vlastníkov bytov. Toto očakávanie sa zdá byť oprávnené, no iste by nebolo na škodu veci, keby MČ na iniciatívu len nečakala, ale ju aj podnecovala - napríklad informovaním o svojej podpore budovania, uzamykania a zastrešenia kontajnerových stanovíšť bude správcov bytových domov a vlastníkov bytov v celobratislavských a petržalských médiách, na webovej stránke mestskej časti, cez poslancov a pod.
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
07. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe uvedeného považujeme tento podnet za uzavretý.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania