Babuškova-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení

Tak to vyzerá každú sobotu a doposiaľ kľudnom sídlisku, občania sú nútený počúvať hluk z prevádzky a vyzerá to ako v cirkuse.

17. jún 2019

Lýdia Giertlová

Úplne súhlasím. A pripájam, že nie len v sobotu, ale každý jeden deň minimálne do 23,00 vonku a pokračujú v nútri, aj keď kapela nehrá. Nechápem, že uprostred sídliska mohli povoliť takýto druh krčmy, druhý Harley. Ľudia majú okná od nich pár metrov a v týchto horúčavách musia mať zavreté okná a aj keď sú zavreté, nie je počuť TV! Vyzerá to ako na kolotočoch. Ale hlavne keď ich ľudia navštívia a majú dosť, odídu. My čo tam bývame nemáme kam odísť.
27. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Regionálny úrad verejného zdravotníctva
27. jún 2019

Stan !

Ktorý úradník povolil prevádzke v bezprostrednej blízkosti obytného domu poriadat hudobné koncerty, nikoho nezaujíma že ľudia ktorý tu bývajú sú denne obtazovany hlukom z terasy a sobotu ešte hudobnou produkciou
28. jún 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet sme preposlali na Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
28. jún 2019

Stan !

Tak tuto sobotu po 18:00, začína ďalší koncert
04. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dňa 28.06.2019 bol z Vášho portálu doručený podnet Babuškova-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku, z ktorého nevyplýva zdroj hluku (prevádzka? stavebná činnosť?), na ktorý sa sťažovateľ sťažuje. Je potrebné ho doplniť, v opačnom prípade tunajší úrad nemôže vo veci konať.

S pozdravom

MUDr.Jindra Holíková
zástupkyňa regionálneho hygienika
Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Ružinovská 8
Bratislava
04. júl 2019

Stan !

Regionálny úrad verejného zdravotníctva, zdrojom hluku je piváreň u Cerma ulica Seberiniho v blízkosti Babuskovej 6-10,
28. august 2019

Stan !

Terasa uvedeneho podniku sa rozrasta a zasahuje do chodniku pred bytovym domom Babuskova,
01. január 2020

Viktória

Hlukom x podmiku ,U Čerma,, bunnamo po 22:00 hodine porušujú dobré mravy. Žiadame o piatkové kontroly a umiernenie tejto prevádzky, ktorá zasahuje do pokojného bývania na našom sidlisku Ďakujeme.
06. jún 2020

Stan !

Ďakujeme všetkým verejným činiteľom za to že sa na nás obyvateľov vykaslali, daná prevádzka naďalej veselo usporiadava sobotňajšie koncerty v tesnej blízkosti nášho domu, poškodzuje verejnú zeleň, zaberá svojou terasou verejný priestor.
08. jún 2020

Občan

Seberíniho-hluk z prevádzky pivárne

Piváreň u Čerma, Seberíniho 14 Bratislava 821 03, v pravidelnosti (prevažne soboty) obťažuje okolie hlučnou živou hudbou. Najväčší problém je v tom, že okolo sú obytné domy, v ktorých ľudia nemaju pokoj, nakoľko hudba je tak hlučná, že zavretie plastovych okien je neúčinné. Som názoru, že je tu hlučnost prekročena niekoľkonásobne. Žiadam námatkové odborne merania a následne vyvodenie následkov zodpovednej osobe.
08. jún 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne preposlali subjektu, ktorý označila samospráva ako zodpovedný.

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
04. júl 2020

Občan

velmi by ma zaujimalo do kedy budu ludia trpet pravidelny hluk z prevadzky? preco sa to riesi tak dlho? prevadzka U Čerma znizuje kvalitu byvania, obtazuje okolie hlukom a nikto to neriesi... to treba vazne zpisat peticiu na vyvodenie zodpovednosti za vzniknutu ujmu? alebo je to nejaka protekcia pre kamarata z uradu a preto sa to uz rok neriesi? je absolutne nemyslitelne aby si niekto (prevadzka U Čerma Seberiniho 14) dovolil v obytnej zone, kde je normalne ukludnujuce ticho, usporaduvat koncert kazdu sobotu az do neskorych vecernych hodin... je tu leto a neda sa mat zavrete okna (co aj tak proti hluku nepomaha), alebo to treba riesit trestnym oznamenim za obtazovanie hlukom a narusanie prav? kedy sa konecne niekto kompetentny ujme tohto problemu? Pivaren u Čerma, Seberiniho 14, Bratislava 82103 narusa vlastnicke prava obyvatelov v jej okoli, skodi zdraviu (vid. studia hluku posobiaceho na psychiku a spanok)... ziadam v mene vsetkych dotknutych aby sa tato situacia urgentne riesila a dala stop zivej hlucnej hudbe v obytnej zone v tesnej blizkosti bytovych domov

za skoru odpoved a urgentne riesenie vopred dakujem

Ctihodny Občan
04. júl 2020

Stan !

Dobrý deň prajem. Problém z krcmou U Čerma sa rieši už rok, stále je to horšie, ľuďom dochádza trpezlivosť, všetci úradníci ktorých sme oslovili nehľadali spôsob ako to vyriešiť ale ich odpovede boli iba o tom ako sa to nedá, nemôžu lebo lebo lebo... To že 30 majiteľov bytov na domovej schôdzi žiadalo starostu a poslancov Ružinova o riešenie pre nich nemá žiadnu váhu, je to velmi smutné kam sme sa to dostali, ale snáď sa niekto nájde kto to vyrieši...
01. august 2020

Občan

Úroveň hluku je v mestách a obciach regulovaná, preto sa nespokojní občania môžu v prípade nadmernej hlučnosti vo svojom okolí sťažovať samosprávam. Hlukový limit pre obytné územie cez deň predstavuje úroveň 50 decibelov. Cez noc je limit znížený na úroveň 45 decibelov. "Merania sa spravidla robia na podnet občanov. Naďalej však pre samosprávy ostáva problém vo výrazných finančných výdavkoch na meranie hlukových limitov," konštatoval pre TASR hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Priblížil, že ľudia sa najčastejšie sťažujú na nadmerný hluk spôsobený, technologickou prevádzku zariadení, nadmernou vyťaženosťou dôležitých komunikačných ťahov, prípadne bujarými domovými oslavami, alebo prevádzkou nočných podnikov. "Samosprávy v takomto prípade musia zasiahnuť a preskúmať opodstatnenosť sťažností či podnetov," poznamenal.

Stanovenie hlukových limitov a spôsoby ich merania sú zakotvené v zákone o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. "Jeho filozofiu mestá a obce prispôsobujú svojim lokálnym podmienkam," doplnil Kaliňák. V príslušných všeobecne záväzných nariadeniach napríklad stanovujú povinnosť dodržiavať nočný pokoj či rešpektovať prípustné hranice hluku.

Hluk je definovaný ako každý rušivý, obťažujúci, nepríjemný, neželaný, neprimeraný alebo škodlivý zvuk. Aj krátkodobé pôsobenie rušivého hluku v obytnom interiéri s hladinami presahujúcimi 35 až 40 decibelov (dBA) môže podľa odporučenia Svetovej zdravotníckej organizácie viesť k narušeniu pokojného spánku.
Dlhodobá rušivosť a obťažovanie hlukom v rozmedzí 50 až 70 dBA v čase relaxácie fyzických a duševných síl človeka napríklad v blízkosti dopravných koridorov, letísk alebo priemyselných areálov majú priamu súvislosť s hypertenziou či neurózou človeka alebo poruchami spánku. Nadmerný hluk na pracoviskách presahujúci trvale hodnotu 85 dBA spôsobuje postupnú stratu sluchu a trvalý posun prahu počutia.
01. august 2020

Občan

Bude to uz niekto konecne riesit? Ci maju ludia trpet narusanie ich prav neschopnym podnikatelom? Obtazovanie hlukom stale pokracuje a kona sa uz aj v ine dni okrem soboty. Budu uz konecne urady konat alebo to maju vziat do ruk samotny obcania???
Samosprava si robi srandu z obyvatelov ked ich necha trpet... Samozrejme ze sa to cele odzrkadli na komunalnych volbach. Nespokojnych ludi pribuda, a starosta sa len usmieva lebo riesi to co nie je tak potrebne a nikto neriesi rusenie prav obyvatelov. Co to ma znamenat? My ich platime z dani a oni absolutne nic nerobia. Aspon pan starosta aj so svojou skupinkou uvidi pri najblizsych volbach, ze kaslal na obcanov a oni ho z vdaky nebudu volit, ved kto by aj...

Chcem poprosit o opätovne zaslanie kompetentnym uradom, treba s tym uz konecne nieco robit

za rychle vybavenie vopred dakujem
01. august 2020

Občan

pre maly test som stiahol amatersku aplikaciu a zmeral hlucnost z prevadzky U Čerma Seberiniho 14

priblizne vysledky merania (neodborneho, pri prevadzke s mobilom) namerana hladina cca 100db, co je takmer dvojnasobne prekrocenie normy hluku v obytnej zone

v mene vsetkych dotknutych/poskodenych ziadam o zakaz zivej a aj hlucnej hudby v zariadeni nakolko sa nachadza v tesnej blizkosti obytnych domov, a tym narusa zakladne prava obyvatelov dotknuteho sidliska, hluk z prevadzky je bezproblemov pocut az na ruzinovskej ulici
02. august 2020

Stan

Priatelia a spolu trpiaci obyvatelia, už 2rok sa pokúšam tento problém riešiť a sami vidíte ako nám starosta a poslanci mestskej časti pomohli =nijak, môj návrh je co najčastejšie písať a sťažovať sa starostovi a poslancom, potom magistrát ale hlavne zvolať znovu domovu chôdzu a prizvať aj zástupcu Ružinova a médiá typu noviny a TV, aj keď som oslovil Ruzinovske echo tak môj príspevok neuverejnili dúfam ze keď sa spojíme tak snáď už niečo dosiahneme.
07. jún 2022

Stan !

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENI E mestskej časti Bratislava -Ružinov č. 15/2019 zo dňa 15.10.2019 o ochrane verejného poriadku v súvislosti s prevádzkovaním niektorých prevádzkarní na území mestskej časti Bratislava-Ružinov Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Ružinov podľa § 4 ods. 5 písm. a) bod 5 v spojitosti s ods. 3 písm. n) a § 6 ods. 1 zákona Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa § 15 ods. 2 písm. a) zákona Slovenskej národnej rady č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov sa uznieslo:

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.