Hovorí magistrát hlavného mesta pravdu?

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Peter Oravec 13. februára 2014

V článku v SME
http://bratislava.sme.sk/c/7101497/bratislavcania-vlani-najcastejsie-upozornovali-mesto-na-vytlky-i-zle-zaparkovane-auta.html
sa píše:
"Samospráva podľa Andrassyho na doručené podnety reaguje spravidla v priebehu týždňa. Ak je však riešenie problému viazané na súčinnosť s externým partnerom, termín sa môže predĺžiť aj na dvojnásobok priemerného času, pripomenul. "Na základe interných pravidiel tiež mesto reaguje na každý podnet, aj keď vo viacerých prípadoch je odpoveď negatívna, pretože popísaný podnet nie je možné operatívne riešiť hlavne z finančných dôvodov," vysvetlil riaditeľ kancelárie primátora s tým, že najčastejšie je to pri podnetoch týkajúcich sa dopravy a cestného hospodárstva."
Nie je to pravda. Na stránke Odkazu pre starostu (OPS), kde sú uvedené podnety spadajúce pod Magistrát hlavného mesta
https://www.odkazprestarostu.s...
sa dá zistiť napríklad toto:
V období od 20. januára 2014 do 27. januára 2014 bolo na OPS pridaných 14 podnetov v gescii magistrátu, ku ktorým dodnes (t.j. vyše dva týždne) nie je pripojená ŽIADNA reakcia magistrátu hl. mesta.
V období od 14. októbra 2013 do 18. októbra 2013 bolo na OPS pridaných 17 podnetov v gescii magistrátu, ku ktorým dodnes (t.j. 4 mesiace) sú pripojené tri reakcie magistrátu hl. mesta, avšak ani jedna v priebehu týždňa alebo dvoch, ako tvrdí p. Andrassy (odpovede sú z 18. decembra, 5. decembra a 14. novembra).
V období od 2. septembra 2013 do 6. septembra 2013 bolo na OPS pridaných 21 podnetov v gescii magistrátu, ku ktorým dodnes (t.j. 5 mesiacov) je pripojených šesť reakcií magistrátu hl. mesta, avšak ani jedna priebehu týždňa alebo dvoch, ako tvrdí p. Andrassy (odpovede sú z 10. októbra, 13. decembra, 31. októbra, 22. októbra a 18. októbra.).
Vyjadrenia p. Andrassyho o čase, v ktorom magistrát reaguje na podnety, nie je pravdivé.

14. február 2014

Peter Oravec

Dobrý deň,
dovolím si spýtať sa správcu OPS: Prečo portál OPS neprotestuje proti zavádzajúcim a nepravdivým informáciám magistrátu? Ďakujem.
16. február 2014

Ctibor Košťál - Odkazprestarostu.sk

Ďakujeme za otázku. Je tomu tak z dvoch dôvodov. Po prvé, od zverejnenia článku po súčasnosť ubehlo len niekoľko dní. V piatok a sobotu sa uskutočnilo celoslovenské stretnutie administrátorov, ktorému sme venovali svoj celý čas.
Po druhé, informácie, ktoré zverejňujeme sú verejne dostupné a podobnú analýzu, akú ste urobili vy, mohli urobiť aj novinári resp. ktokoľvek so záujmom o overenie pravosti výrokov zo strany magistrátu. Alternatívou je, že sa novinár so žiadosťou o potvrdenie tvrdení magistrátu mohol obrátiť na nás. V prvej polovici marca plánujeme zverejniť hodnotenie samospráv za rok 2013. Jeho súčasťou bude aj hodnotenie magistrátu mesta Bratislavy. Hodnotenie bude mať výrazné mediálne pokrytie, tak ako minulý rok. To považujeme v tejto súvislosti za najdôležitejšie. Reagovať ad hoc na rôzne interpretácie verejne dostupných informácií je mimo našich kapacít. Zároveň sa potvrdilo, že zverejňovanie informácií je dobrým nástrojom verejnej kontroly - viď. váš podnet. Ďakujeme za túto aktivitu.
17. február 2014

Peter Oravec

Pán Košťál,
predovšetkým ďakujem za odpoveď. Mal by som k tomu, čo ste napísali aj celkom zásadné výhrady, ale, priznajme si, má to zmysel? Najmä by som chcel okomentovať Vaše vyjadrenie: "Reagovať ad hoc na rôzne interpretácie verejne dostupných informácií je mimo našich kapacít." Vyjadrenie "riaditeľa kancelárie Magistrátu hlavného mesta Bratislavy" (hádam som tomu človeku neubral žiadne slovíčko z názvu jeho funkcie) nie je možné pri najlepšej vôli chápať ako nejaké "rôzne interpretácie...". Je to takmer tá najformálnejšia a najoficiálnejšia forma vyjadrenia Magistrátu hlavného mesta. A pritom, ako vravia bratia Česi, "lež jako věž"! Ak sa nebudete vyjadrovať ku klamstvám z oficiálnych zdrojov, ku čomu sa chcete vyjadrovať? Stále kamaráti zo samosprávou? Ešte Vás to neprešlo?
22. február 2014

Peter Oravec

Vážený pán Košťál,
chcel by som sa iba spýtať, či už ste na tieto nepravdy magistrátu niekde oficiálne reagovali, prípadne, či na ne budete oficiálne reagovať? Lebo ak nie, dal by som túto informáciu na môj blog na sme.sk.
Ďakujem.
22. február 2014

Ctibor Košťál - Odkazprestarostu.sk

Myslim, ze zverejnenim vasho podnetu, pripadne este aj blogu na sme.sk bude spatna vazba pre magistrat dostatocna. My chystame na marec zverejnenie hodnotenia samosprav za rok 2013. To bude neohybatelne.
22. február 2014

Peter Oravec

Ďakujem za odpoveď.
23. február 2014

Peter Oravec

Je to tam:
http://pedrooravec.blog.sme.sk/clanok.asp?cl=349728&bk=2216
Skontroloval som ešte raz čísla a aktualizoval som to na včerajší dátum.
S pozdravom.
18. júl 2014

Peter Oravec

Dnes na SME
http://bratislava.sme.sk/c/7291009/bratislavcania-sa-mestu-najcastejsie-stazuju-na-zle-cesty-a-reklamu.html
znovu tie isté tvrdenia magistrátu, ktoré sa nezakladajú na pravde. A OPS mlčí.
18. júl 2014

Peter Oravec

Pán Košťál, len si dovolím Vás citovať z februára:
"Myslim, ze zverejnenim vasho podnetu, pripadne este aj blogu na sme.sk bude spatna vazba pre magistrat dostatocna. My chystame na marec zverejnenie hodnotenia samosprav za rok 2013. To bude neohybatelne."
Myslím, že magistrát Vás v pohode znova "ohol".
:-)
30. september 2014

Peter Oravec

http://www.tvba.sk/archiv/mate-skusenosti-s-portalom-odkazprestarostu-/
Podľa p. Andrassyho "odborné útvary mesta reagujú" neznamená, že samospráva naozaj niečo odpovedá, napíše na OPS, ale znamená to iba to, že sa na magistráte na podnet niekto pozrie. Reakcia mesta teda podľa p. Andrassyho je niečo iné ako skutočná odpoveď samosprávy na podnet na OPS.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania