Ghetto uprostred Ruzinova

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

V riešení
meno
Roman 21. februára 2014

Uz takmer 9 rokov sa obyvatelia Ruzinova bezmocne pozeraju na totalnu devastaciu ich mestskej casti, ktorej pricinou bolo rozobratie funkcneho OD Ruzinov. To co nasledovalo potom, vsetci pozname. Absurdne, ze toto sa moze stat v 21. storoci v clenskej krajine EU. Ziva a frekventovana cast sa zmenila na ghetto, z ktoreho usli vsetci a zostali len obrovske krdle holubov. Zniceny OD nasledovala VUB Banka, ktora opustila svoje priestory v prilahlej budove, ktora odvtedy takisto chatra. Nasledovali prevadzky v protilahlom Dome kultury, z ktorych zostala snad len krcma a z niekdajsieho ziveho namestia sa stalo parkovisko aut so znicenou dlazbou. Prejst cez tuto TWILIGHT ZONE za tmy si vyzaduje znacnu davku odvahy. Starosta Pekar sa pred volbami dusoval, ze problem vyriesi. Za 4 roky vsak nic nevyriesil. Vlastnikovi stavby bola podla poslednych sprav akurat ulozena pokuta 60,000 EUR, ktora vsak na faktickom stave vobec nic nemeni. Spustnuty areal nadalej chatra, je plny spiny, naletovych drevin, potkanov, holubov a obcasnych vsadepritomnych bezodomovcov. Na toto sa denne pozeraju tisice obyvatelov Ruziniova. Napriek mimoriadnej zavaznosti problemu, samosprava vobec neinformuje obcanov Ruznova o rieseni tohoto neuralgickeho problemu, hoci by mala minimalne na svojej webovej stranke uz davno vytvorit podstranku venovanu tomuto problemu a pravidelne ju aktualizovat. Neschopnost a neochota Miestneho uradu v tejto suvislosti cokolvek riesit je skandalozna. Verim, spolu s dalsimi obyvatelmi Ruzinova, ze na tejto roky sa tahajucej neriesenej kauze si starosta vylame zuby a tento jeho nesplneny predvolebny slub mu v bliziacich sa komunalnych volbach viaceri pripomenieme.

21. február 2014

petrec

Presna poloha Hirosimi je tu.
22. február 2014

Tomas

Mozeme iba suhlasit. Velmi dobry podnet!!
Komplexnost problemu je nad ramec chapania ludi co zastupuju mesto.
22. február 2014

Viva

Pôvodne mal developer, vlastniaci Bratislavskú "Hirošimu" rekonštruovať aj toto námestie. Bohužiaľ developer so svojím zámerom to doviedol do stavu zbúraniska a rekonštrukcia námestia z jeho strany je teda v nedohľadne ...

Je nepochopiteľné, prečo vlastník (mestská časť Ružinov ?) neurobila aspoň základné sanačné práce námestia. Veď teraz tam chodci bez rizika úrazu (samé jamy) ani nemôžu prejsť. Okrem toho, návštevníci dvoch pivární (v zadnej časti DK Ružinov) si tam z toho urobili parkovisko a jazdiace autá tomu povrchu námestia tiež výrazne "pomáhajú" dokonať.
Asi sa čaká, kedy sa to celé zrúti ...
???

P.S.
Dlhé roky v DK Ružinov sídlila centrála SDKÚ-DS. To si členovia vedenia celé roky ani nevšimli to rumovisko ?!
Kto bol celé roky starostom Ružinova ? Že by Pavol Kubovič (SDKÚ-DS) ?
23. február 2014

Roman

Trufol by som si povedat, ze ani sucasny starosta Pekar z KDH od svojho zvolenia na inkriminovanom mieste vobec nebol. Jeho priority su ocividne odlisne od priorit tisicov Ruzinovcanov, a to nie len tych, ktori byvaju v bezprostrednom okolo a denne sa musia na tu skazu pozerat a znasat to, ako im vietor fuka z rumoviska prach a zapach priamo do bytov. Na starostu som sa obratil so ziadostou o podanie informacie o stave problemu a skutkovu a pravnu analyzu jeho vychodisk dna 23.jula 2012, cize takmer pred 2 rokmi. DODNES MI NEODPOVEDAL!
23. február 2014

Ivan Líška

25. február 2014

Klára

No ja osobne čítam často o vývoji problému s bývalým OD Ružinov, či už na webe Ružinova alebo na facebooku Ružinovského Echa alebo starostu, to si už nepamätám, pripájam aj ďalšie linky. Čo som zachytila, tak v tomto probléme existuje niekoľko súdnych sporov, takže niečo sa deje, verím, že majiteľ tak bude dotlačený, aby s tým konečne niečo robil, predal, čokoľvek....
http://www.ruzinovskeecho.sk/clanok/ruzinov-pouzije-na-byvaly-obchodny-dom-exekutora
http://www.cas.sk/clanok/255099/z-obchodneho-domu-ruzinov-je-ruina-yosaria-plaza-zaplati-pokutu-60-tisic.html
http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/najvacsie-obchodne-stredisko-na-slovensku-skoncilo-v-ruinach-604203
01. marec 2014

Viva

RE: Klára

Pokiaľ viem, problém spomínaného "námestia" nie je problémom developera, ale vlastníka pozemku/stavby - teda M.Ú.Ružinov.
Kedže pôvodný zámer revitalizácie námestia spolu s v výstavou Josaria (či ako sa to malo de. _bi .lne volať ! :-) ) nevyšiel, tak nechápem, načo vlastník čaká ?
Asi na zázrak, že sa tie výmole cez noc opravia sami ?
A čo tak "regulovať" vjazd áut na to námestie ?!

Čo tam všetci tí zodpovední úradníci na M.Ú.Ružinov celú pracovnú dobu spia ?
Od nástupu Pekára za starostu je jasné, že Josaria skrachovala a teda od nich žiadnu rekonštrukciu námestia už čakať nemožno.
Asi by tam na tom úrade bolo potrebné urobiť taký razantný občiansky audit ! Zjavne, včera bolo neskoro.
04. marec 2014

Roman

Pozeram, ze pred dvoma rokmi poslal dotaz na starostu ohladom tejto ruiny iny diskutujuci.

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/1552/od-ruzinov.

Rovnako tak, ako aj mne pred dvomi rokmi, ani jemu z MU Ruzinov DODNES NIKTO NEODPOVEDAL. Co tam vlastne ta hnila ruzinovska samposprava robi? Stavim sa, ze na tento podnet OPAT NEODPOVIE.. Nezabudajme na tuto ignoraciu obcana zo strany starostu pri tohtorocnych komunalnych volbach.
10. marec 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
samospráva Ružinova využíva tie možnosti, ktoré jej dáva zákon. Udeľovanie pokút slúži aj na to, aby bol majiteľ nehnuteľnosti dotlačený k tomu, aby zvolil aj iné kroky, ako odvolávanie sa voči pokutám na nadriadených orgánoch a súdoch, čím všetky konania naťahuje, t.j. mal by byť narastaním dlhu dotlačený k tomu, aby nehnuteľnosť predal inému záujemcovi, ktorý bude schopný situáciu dať do poriadku. Rovnako návrh na vypratanie časti námestia a vymáhanie nájmu za časť námestia ide cez súdne konanie. V súčasnosti mestská časť Ružinov využíva aj služby exekútora na vymáhanie dlžných peňazí. Zároveň uvádzame, že starosta Ružinova Dušan Pekár nemal vo svojom programe žiaden sľúb týkajúci sa bývalého obchodného domu .


kancelária starostu
29. apríl 2014

Alena Buzášová

Na p. Lisku, ako vlastnika "ruiny" treba uz iba konkurzne konanie, aby spravca ruinu predal niekomu, kto z toho urobi nieco kultivovane. Na vsetky pokuty sa p.Liska odvolava, pretahuje konania. Tento stat ma tak zle zakony ohladom vymahania prav, ze tak skoro sa to ani neskonci. Ina vec je rekultivacia Papankoveho namestia. To sa dufam zmeni teraz, ked prerabaju budovu byvalej VUBky na byty a novy investor bude,teda aspon dufam, zaviazany upravit aj namestie.
17. máj 2014

ruzinovcan

Podľa projektu rekonštrukcie VUB si z tohoto námestia urobia v priebehu rekonštrukcie VUB leda tak parkovisko.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.