Rádiová-priechod pre chodcov-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
miroslav čatloš 04. novembra 2019

Na zastávke pre autobus č. 58 a 65 chýba akékoľvek priechod pre chodcov.
Je osadená varovná dlažba, avšak priechody nie sú vyznačené vodorovným, ani zvislým značením. Ani tam nie je vodiaca línia pre slepých, či slabozrakých. Deti a cestujúci sa vlastne nemajú v zmysle vyhlášky, al. prísl. normiem ako dostať na nástupište a ani z neho. Rovnako ani na zastávku v opačnom smere jazdy.

04. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu dopravy.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
07. november 2019

Marek Antoniaci

Na Trnávke takmer nikde nemáte priechody, preto v zmysle vyhlášky môžete križovať vozovku kdekoľvek. Ktovie koľko ľudí má naozaj problém prejsť cez obratisko trolejbusov...
07. november 2019

miroslav čatloš

Nesúhlasím s Vami, na Trnávke máme priechody pre chodcov aj na oveľa menej exponovaných miestach.
To si môžete overiť napríklad tu: https://goo.gl/maps/t7Mh9eXQv69eroPW7
Odporúčam si situáciu na otočisku Rádiová pozrieť každé ráno v čase dopravnej špičky. Rádiová a Bulharská je ráno trasou využívanou pre obchádzanie zápch na Rožnavskej.
Priechod okrem iného rieši aj povinnosť neparkovať v tom mieste a ponechať voľné miesto na rozhľad min. 5m pred značením na vozovke.
Realita je taká, že celý ostrovček je zabraný parkujúcimi autami, ktoré sa tam dostali cez nástupište zastávky, alebo zo zákazu vjazdu- z otočiska. Ľudia ich musia obchádzať po vozovke a do toho sťažujú viditeľnosť aj samotné trolejbusy. Autá na Rádiovej idú cca 60km/h pretože tam nie je žiadne značenie na dĺžke 350m. Ja už tadiaľ nechodím, len upozroňujem, nech si to kompetentní doriešia včas, alebo obhájia až sa niečo stane.
13. november 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnetu sa venovalo Oddelenie dopravného inžinierstva, ktoré uviedlo nasledovné stanovisko:

Vyhlášky a normy nezakazujú prechádzanie cez komunikácie mimo priechodov pre chodcov. Podľa § 53 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke - znenie účinné od 09.04.2020: "Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, miesto na prechádzanie, nadchod alebo podchod. (...)" a § 53 ods. 3: "Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. (...)"

O vybudovaní a vyznačení priechodov pre chodcov cez obratisko trolejbusov vzhľadom na intenzitu dopravy neuvažujeme.

Pre vybudovanie priechodu cez Rádiovú ulicu na nástupný ostrovček v strede obratiska by bolo - vzhľadom na rozhľadové pomery zhoršené prípadnými autobusmi stojacimi v zastávkach - nutné preriešenie celého priestoru a posun zastávok. Zatiaľ s tým však nepočítame.

Zároveň uvádzame, že vďaka debarierizovaným nárožiam a blízkym vjazdom na pozemky sú všetky nástupištia zastávok VHD "Rádiová" prístupné aj bezbariérovo. Nelegálne parkovanie na nástupnom ostrovčeku je v riešení.

Týmto stanoviskom by sme admina portálu poprosili o uzavretie podnetu.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
04. október 2021

Henry Viskup

Rádiová-priechod pre chodcov-chýbajúci

Dobry den,
Na konecnej zastavke trolejbusov 204 a 204 (zastavka Radiova)
neexistuje priechod pre chodcov cez ulicu Radiova. Jedina moznost cez priechod je na uplnom zaciatku ulice Radiova, alebo jej uplnom konci.

Ako mam poslat 9 rocne dieta do skoly - slusne podla predpisov (je vo veku, ked sa este snazi dodrziavat cestne pravidla) , ked kazde zodpovedne prechadzanie cez cestu prenho znamena vyraznu obkluku ist na zaciatok, alebo koniec ulice.
Bojim sa, ze si to dcera zacne skracovat (tak ako ostatne deti) a prechadzat cez frekventovanu cestu kdekolvek ho napadne.

Zastavka Radiova (krizovatka Banselova Radiova) je na Trnavku dost velky uzol, kde denne prejde mnozstvo chodcov a takyto priechod pre nich by intenzivne zvysil bezpecnost na tomto useku.

Dakujem a prajem krasny den.

Viskup

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania