Okružná-parkovanie-nevyznačené miesta

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Blahoboj 02. marca 2022

Dobrý deň.
Chcem upozorniť na novú vyhlášku od 1.3.2022 kedy vozidla nesmú parkovať na chodníkoch.
Chcem vedieť ako sa k tejto situácii bude stavať mesto.
Či je to porušovanie zákona alebo to mesto bude akceptovať ako neporušenie zákona.
Alebo dané miesta označí mesto farbou ako parkovacie.
(pozn.: Autá na fotografii som úmyselne začiernil kvôli ochrane súkromia - za pochopenie ďakujem)

28. február 2022

Blahoboj

Lebo na ulici Okružná už nie je kde parkovať. Nie sú miesta. Ani pred poliklinikou by sa nemalo parkovať, lebo to slúži pre pacientov. Ale situácia je až tak zlá že sa musí parkovať aj tam
17. marec 2022

Andrew

Práve som v rádiu počul správu o tom, že v parlamente budú rokovať o predĺžení možnosti parkovania na chodníkoch do marca 2024, tak myslím, že sa tak aj stane. Hlavne, keď terajšia platná právna úprava bola, slušne povedané, ušitá horúcou ihlou.
17. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Prajeme dobrý deň,
aktuálne informovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky, že účinnosť novely zákona je posunutá na jeseň 2023. Dnes (17.3.2022) o tom rozhodla Národná rada Slovenskej republiky. Pri parkovaní na chodníku bude naďalej potrebné dodržať odstup 1,5 metra. Maximálna hmotnosť vozidla, ktoré takto môže zaparkovať, bude 2,8 tony. Pôvodne to bolo 3,5 tony. Poslanci tak vylúčili veľké dodávky. Pridali, naopak, elektrické kolobežky.

Mesto Handlová neplánuje vo väčšej miere umožniť parkovanie na chodníkoch, z dôvodu ďalších vynútených nákladov z rozpočtu mesta a prioritne z dôvodu, že chodníky majú slúžiť chodcom. Novela zákona (ktorá bude účinná od septembra 2023) má svoje výhody, ochrana chodníkov a chodcov, ale aj nevýhody, ako je úbytok parkovacích miest, ktorý je zjavný hlavne vo väčších mestách. V Handlovej je jedna lokalita, kde je dovolené čiastočné parkovanie na chodníku, oproti ZŠ
Mierové námestie, nakoľko to dovoľujú jeho rozmery. V posledných rokoch boli niektoré chodníky zrušené, aby sa dalo zastaviť, resp., krátkodobo zastaviť pred vlastným rodinným domom.
Zákaz parkovania na chodníkoch sa javí ako vhodné riešenie najmä v lokalitách individuálnej bytovej výstavby (Ul. Parková, Kunešovská a pod.), kde je možnosť parkovania na vlastných nádvoriach, resp. vo vlastných garážach, čím by mohlo dôjsť k „uprataniu“ osobných automobilov, čo by prispelo k plynulejšej letnej a zimnej údržbe komunikácií v meste ako i k zlepšeniu prístupu vozidiel záchranných zložiek alebo vozidiel na zvoz odpadu a pod.

S pozdravom
Kto? Oddelenia výstavby, ÚP, dopravy a OŽP

Mgr. Jana Paulínyová, vedúca kancelárie primátorky mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania