Okružná-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
Blahoboj 07. júna 2023

Dobrý deň, myslím si, že nie je dovolené parkovať takýmto spôsobom na chodníku.
Ďakujem

08. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Blahoboj.

Podnet sme hneď ráno poslali mestskej polícii.
Odpoveď:
V konkrétnom prípade nie je možné určiť či šírka chodníka po zastavení a státí vozidla ostala 1,5m. Taktiež nie je možné vo veci vykonať objasňovanie nakoľko nie je na fotografii známe konkrétne evidenčné číslo vozidla. Odporúčame v takýchto prípadoch bezodkladne kontaktovať MsP.
+421465475007
Na chodníkoch nie je zatiaľ úplne zakázané zastavenie a státie. Za splnenia podmienok, ktoré sú uvedené vyššie, vodič vozidla môže využiť chodník aj na zastavenie a státie.

Uvádzame aj presnú citáciu zákona ako aj Prechodné ustanovenie § 143k, ktoré platí do 30. septembra 2023
Zákon o cestnej premávke 8/2009 Z.z. definuje v § 25 ods. 1
Vodič nesmie zastaviť a stáť

na chodníku okrem prípadu podľa § 52 ods. 2,

§ 52 ods.2 ) Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí pre cyklistov podľa § 55 ods. 1, pre vodičov samovyvažovacieho vozidla podľa § 55a ods. 2, pre automatizované doručovacie vozidlo, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie bicykla, kolobežky s pomocným motorčekom alebo motocykla, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

Prechodné ustanovenie § 143k platí do
Do 30. septembra 2023 možno mimo zóny zákazu státia alebo parkovacej zóny zastaviť alebo stáť s vozidlom s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 2 800 kg na okraji chodníka priľahlého k ceste, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m aj vtedy, ak to nie je určené dopravnou značkou alebo dopravným zariadením. Pri zastavení alebo státí podľa prvej vety možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel. § 144
Kto? Mestská polícia Handlová
Kedy? 2023

oddelenie marketingu a komunikácie

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania