Údernicka-strom-invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: Handlová

Vyriešený
meno
David 07. januára 2020

Dobrý deň....
Chcem sa opýtať či mesto by niečo nespravilo s týmito stromami na Údernickej 45,keďže vždy na jar a v lete púštaju strašne veľa peľu a všetko ide do bytoviek a do okien a bytov... máme tu na ulici veľa alergikov na peľ či už deti,dospelý alebo dôchodcovia... ďakujem za skorú odpoveď

14. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za podnet. Referent životného prostredia z oddelenia výstavby, územného plánovania, dopravy a ŽP sa bol osobne pozrieť na mieste a stromy vyzerajú poškodené. Budú však odborne posúdené a následne orezané a ošetrené, v prípade nutnosti bude uskutočnený výrub.

Tím oddelenia komunikácie a marketingu
Mestský úrad Handlová
20. máj 2020

Martin

Dobrý deň :-)
Už minule sme riešili tento strom myslím, že ide o Topoľ. Strom "vypúšťa" peľ a všetok peľ ide do bytov a chodieb v činžiakoch, máme tu strašne veľa ľudí na ulici, ktorý majú alergiu na peľ či už deti alebo dochodcovia. Prosíme o odstránenie stromu alebo nejaký spôsob nápravy keďže sa tu, ten peľ po všetkých bytoch roznesie.... Ďakujem za skorú odpoveď a riešenie...
21. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ako sme spomínali v januári tohto roku strom bol posúdený ako poškodený. Momentálne sa vypilovanie neuskutočňuje z dôvodu vegetačného obdobia. S opätovaným výrubom drevín sa začne v mesiaci september. (okrem extrémnych prípadov, ohrozujúcich zdravie a bezpečnosť). Prihliada sa však aj na už aktuálny zoznam stromov, ktoré sú naplánované na výrub a tiež na rozpočet na to určený.
Podľa článku na serveri zdravie.sk výrub topoľov alergikom nepomôže.
Topoľ – vypeľuje sa v marci až apríli, ale jeho peľ, z hľadiska zastúpenia medzi alergénmi, nemá žiadny význam – alergénom sú trávy kvitnúce v období úletu semien topoľov, uložených vo vatovom obale (tie môžu dráždiť dýchacie cesty). Výrub topoľov alergikom nepomôže.
Link, kde sa dočítate viac:
https://www.zdravie.sk/choroba/49843/pelova-alergia

tím oddelenia komunikácie a marketingu
27. júl 2021

Stanko Maličký

Zdravím,
Ja by som rád doplnil, že ak ide o peľ topoľa, ten sa môže objavovať ešte aj v mesiaci máj, pričom tento mesiac je zároveň aj hlavnou sezónou peľov spomínaných tráv. Tá začína už v apríli a v niektorých extrémnych prípadoch môže pretrvať až do júla. Ako najviac rizikové sú však určite apríl a máj, kedy sa prelínajú sezóny pre topoľ aj spomínané trávy. Treba však dodať, aspoň tak som sa to dočítal tu https://zdravoteka.sk/magazin/pelova-sezona-utoci/, že na vrchole sezóny sa peľ topoľa vyskytuje v ovzduší a nedochádza k jeho klesaniu. K poklesu príde až v máji a na jeho konci. Výrub topoľov je však pomerne bežnou praxou, nejaký zmysel preto určite musí mať... Aké bolo teda vlastne zvolené riešenie?
03. august 2022

Odpoveď samosprávy

Strom bol spílený ešte na jeseň 2021.

oddelenie marketingu a komunikácie

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania