Výrub stromov pri ZŠ Dr. Fischera

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
Jaro 02. apríla 2017

Pri ZŠ Dr. Fischera bolo 1. 4. 2017 vyrúbaných niekoľko líp obrovskej spoločenskej hodnoty. Zaujímalo by ma, na koho podnet a z akého dôvodu sa tak stalo a tiež, ako mesto plánuje tento zásah kompenzovať? Je naplánovaná náhradná výsadba? Sú v blízkej budúcnosti v meste plánované ďalšie podobné aktivity? Má mesto spracovanú víziu, resp. koncepciu "zelene" v meste?
Ďakujem.

12. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Je pridelený oddeleniu výstavby, životného prostredia na vyriešenie. V blízkej dobe pošlem odpoveď.
S úctou,

Ing. Zuzana Šlosárová, komunikačný manažér
09. máj 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Jaroslav,
na Váš podnet odpovedá vedúca oddelenia územného plánu, životného prostredia a stavebného poriadku Ing. Kelbelová:

Dobrý deň,
žiadateľom o výrub bolo Mesto Kežmarok, ako vlastník pozemku. Rozhodnutie o povolenie výrub drevín vydala Obec Ľubica, ako príslušný orgán na úseku ochrany drevín pre mesto Kežmarok pod č.j. OcÚ/ŽP/120/30/2017/Och zo dňa 27.01.2017, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 17.02.2017.Vyrúbané boli dreviny- 2 ks jaseň štíhly (Fraxinus excelsior a 1 ks lipa malolistá. Dôvodom na výrub bolo poškodzovanie budovy telocvične ZŠ Dr. Fischera koreňovým systémom a konármi, poškodzovanie strechy objektu telocvične nakoľko dreviny rástli v bezprostrednej blízkosti budovy. Celková spoločenská hodnota vyrúbaných drevín bola 3672,36 eur.

Náhradná výsadba bola určená rozhodnutím orgánu ochrany prírody 3 ks hrab obyčajný, stĺpovitý na pozemku KN-C 1036/1( pred ZŠ na ulici Mučeníkov) a 6 ks lipa malolistá alebo javor mliečny na pozemku KN-C 668/3. Výsadbu mesto uskutoční do 30.09.2018 a zabezpečiť starostlivosť minimálne 3 roky po výsadbe a v prípade vyschnutia dreviny, bude realizovať dosadbu.
Drevná hmota bola uložená v areáli Verejnoprospešných služieb a použije sa na vykurovanie nocľahárne pre bezdomovcov, časť bola vyvezená ku nocľahárni, konáre nepoužiteľné ako palivo boli vyvezené do kompostárne.

Zeleň na území mesta je prevažne prestárla a je ju potrebné postupne revitalizovať. Pasportizácia zelene s návrhom postupnej revitalizácie sa aktualizuje. Aktualizácia je v štádiu prípravných prác, vypracovanie dokumentu postupnej revitalizácie zelene je pomerne finančne náročné, preto bude do značnej miery závislé od finančných možností mesta. Mesto má v súčasnosti rozpracovaných veľa finančne náročných investičných akcií. Bežnú údržbu, výruby poškodených drevín ohrozujúcich bezpečnosť , orezy drevín realizujeme každoročne .Väčšie zásahy do zelene sú realizované len pokiaľ ide o ohrozenie bezpečnosti a v prípade, že zeleň je v kolízii s realizáciou investičného projektu.

Ing. Eva Kelbelová, MsÚ Kežmarok, oddelenie ÚPŽPSP


Ing. Zuzana Šlosárová, komunikačný manažér

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania