Kostolné námestie - parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: Kežmarok

Vyriešený
meno
Anton 06. júla 2018

Dobrý deň.
Môj podnet a hlavne otázka na kompetentných v oblasti infraštruktúry je: Je bazilika prevádzka na Kostolnom námestí? Ak je, prečo dávajú páni mestskí policajti pokuty, ak idem do kostola? Prešiel som celú webovú stránku mesta, a nenašiel som nič konkrétne s parkovaním na Kostolnom námestí, pre aké prevádzky táto dopravná doplnková značka platí.
A chcem ešte upozorniť na jednanie policajta, ktorý je na fotke v dolnom rade tretí zľava. Je to podľa mňa arogantný a bezcitný policajt, ktorý by nemal zastávať svoju funkciu.Tu na to nie je priestor, ale ak by to kompetentných zaujímalo, rád vysvetlím.
Vopred ďakujem za vysvetlenie môjho podnetu.

23. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, posielam odpoveď od náčelníka Mestskej polície v Kežmarku, JUDr. Marhefku.

Podnet sme rozložili podľa otázok:
Otázka: Je bazilika prevádzka na Kostolnom námestí?
Odpoveď: Podľa platnej právnej úpravy nie je možné Baziliku minor v Kežmarku považovať za prevádzku /podľa zákona prevádzkareň/ z dôvodu, že pod týmto pojmom v zmysle § 17 ods. 1, Zákona č. 455/91 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších právnych predpisov sa za prevádzkareň považuje priestor v ktorom sa prevádzkuje živnosť. Pojem živnosť upravuje § 2 citovaného zákona: „ živnosťou je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku, alebo za účelom dosiahnutia merateľného pozitívneho sociálneho vplyvu, ak ide o hospodársku činnosť registrovaného sociálneho podniku podľa osobitného predpisu, a za podmienok ustanovených týmto zákonom.“ V zmysle § 3 citovaného zákona ods. 1, písm. a/ : „živnosťou nie je prevádzkovanie činnosti vyhradených zákonom štátu alebo právnickej osobe určenej osobitným právnym predpisom“. Za takúto činnosť možno považovať aj duchovenskú činnosť v cirkvách a náboženských spoločnostiach. V § 8 ods. 1, Zákona č. 218/1949 Zb. o hospodárskom zabezpečení cirkvi a náboženských spoločnosti štátom je uvedené: „ štát uhradzuje registrovaným cirkvám a náboženským spoločnostiam podľa ich schváleného rozpočtu riadne vecné náklady spojené s výkonom bohoslužieb a iných náboženských úkonov i s cirkevnou administratívou“. Na základe uvedených skutočnosti nie je možné považovať Baziliku minor na Kostolnom námestí v Kežmarku za prevádzkareň.

Podnet: „Ale chcem ešte upozorniť na jednanie policajta, ktorý je na fotke v dolnom rade tretí zľava. Je to podľa mňa arogantný a bezcitný policajt, ktorý by nemal zastávať svoju funkciu. Tu na to nie je priestor, ale ak by to kompetentných zaujímalo, rád vysvetlím“.
Odpoveď: Z popisu nie je možné usúdiť, čo si pod pojmom „arogancia“ a „bezcitnosť“ predstavuje pisateľ.

Upresnenie: Príslušník mestskej polície sa pri výkone svojej činnosti riadi platnými právnymi predpismi vrátane pokynov náčelníka a starostu /v našom prípade pána primátora Mesta/. Podľa teórie výkonu policajno-bezpečnostných činnosti, ktorá sa prednáša na policajných školách, policajt /príslušník MsP/ pri výkone svojej činnosti ma jednať rázne, rozhodne, dôrazne, rýchlo a v zmysle zákonov a iných právnych predpisov. V praxi to znamená, že za aroganciu nie je možné považovať rázne jednanie policajta (samozrejme nesmie byť vulgárny, neuráža, nezosmiešňuje priestupcu a pod). Nedôstojným je správanie policajta (príslušníka MsP) ak jedná v postavení podriadenosti, úslužnosti, nakoľko je represívnym článkom štátneho a samosprávneho systému ktorý uplatňuje právo a jeho dodržiavanie v praxi.
Za pojem „bezcitnosť“ nie je možné považovať skutočnosť, že policajt /príslušník MsP/ uloží niekomu napríklad blokovú pokutu, alebo iné sankčné opatrenie vyplývajúce zo zákona v rámci jeho oprávnení, alebo využije iné zákonné oprávnenie a trvá na svojom stanovisku a jeho dodržaní .

Samozrejme občan môže prísť za mnou alebo mojim zástupcom, na prerokovanie a vysvetlenie záležitosti, resp. môže podať sťažnosť a pod. Tak, aby bol občan spokojný s vybavením podnetu.

S úctou,


Ing. Zuzana Šlosárová, vedúca oddelenia komunikácie, propagácie a regionálneho rozvoja
03. september 2018

Martin

Tak na tabuľke jednoducho doplňte "zákazníkov prevádzok a návštevníkov kostola". Je úplne ironické, že obyvatelia, ktorí chcú navštíviť kostol na "kostolnom námestí" sú menej vítaní, ako zákazníci obchodov a reštaurácií? Ide o principiálnu otázku a malo by to byť prehodnotené. Čo tak časy spovedí, alebo bohoslužba v piatok, na ktorú chodia veriaci od 15:30? Tak isto sa limitovanému času vynímajjú úradné hodiny farského úradu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania