Parkovanie Podzámska

Zodpovednosť za riešenie: Nitra

V riešení
meno
Zuzana Jánošíková 10. novembra 2017

Na začiatku Podzámskej ulice sa parkuje vľavo na chodníku, kde sú aj stĺpy s osvetlením a chodci používajú chodník na pravej strane cesty. Za križovatkou je to zase opačne a chodci majú prejsť na ľavú stranu. Problémom je, že kvoli stĺpom s osvetlením, je po chdníku memožné prejsť s kočíkom, či vozíčakrovi a v niektorých prípadoch aj chodncom a musia tieto stĺpy obchádzať po vozovke. Na prevej strane stĺpy nie sú, keby sa to prehodí umožní sa bezpečný pohyb peších po tejto ulici.

03. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ďakujem za vami zadaný podnet ktorý bol preposlaný s požiadavkou o riešenie Odboru Dopravy. Prajem pekný deň

S pozdravom Cok Steinemannová
13. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Ďakujeme za podnet.
Uvedený chodník historicky nikdy nespĺňal parametre na minimálne šírky chodníkov. Je to pravdepodobne dôsledkom, že sa jedná o územie v centrálnej mestskej a pamiatkovej zóne, kde sa zachoval pôvodný ráz ulice a pôvodná zástavba.
Pokiaľ chceme na tejto ulici zachovať možnosť parkovania, môže byť riešením preloženie stĺpov VO z ľavej strany na pravú stranu s tým, že by sa uvoľnil chodník po ľavej strane, ikeď šírkovými parametrami, aj bez stĺpov VO, nespĺňa vo všetkých miestach normu. Vhodné by bolo toto realizovať pred rekonštrukciou stĺpov VO a povrchu ulice pred niekoľkými rokmi.
Druhou možnosťou je kompletné prebudovanie ulice s tým, že sa odstránia obrubníky, vyznačí parkovací pás na jednej strane ulice a ulica sa vyznačí dopravným značením ako Obytná, čím bude na nej platiť max.povolená rýchlosť 20km/h.
Treťou možnosťou je zachovanie stĺpov VO a obrubníkov, vyznačenie parkovacieho pásu zvislým dopravným značením a vyznačenie ulice ako Obytná s max.povolenou rýchlosťou 20km/h, kde chodec môže na pohyb využívať aj priestor vozovky.
Prvé dve možnosti by bolo potrebné riešiť ako investičnú akciu mesta s vyčlenením financií mestským zastupiteľstvom na kompletnú rekonštrukciu ulice. Umiestnenie dopravného značenia podľa tretej možnosti môžeme prerokovať s Krajským dopravným inšpektorátom a v prípade jeho kladného stanoviska, takéto dopravné značenie umiestnime.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania