ZABRÁŇTE VÝRUBU STROMOV V MESTSKOM PARKU NA STAROM SÍDLISKU!!!

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Lada Novotná, Mgr. 22. septembra 2014

V rámci "revitalizácie" nášho mesta začal BEZOHĽADNÝ VÝRUB zdravých, vysokých (cca 30 a viac ročných stromov: borovíc, dubov, briez,..) v našom Mestskom parku. Vraj realizácia "cyklotrasy"?! Chcela by som sa opýtať:
kto daný výrub povolil?
boli obyvatelia PD informovaní, že pri budovaní cyklotrasy v parku bude vyrúbaných množstvo stromov?
boli oslovení, či s prípadným výrubom pri realizácii cyklotrasy súhlasia?
hľadali sa iné alternatívy (citlivejšieho zásahu do zelene v parku) pri realizácii cyklotrasy?
Zároveň v priestore chýba (29.07.2014) viditeľné označenie "prerábky" v mestskom parku (kto?, čo?, dokedy?,...)

08. október 2014

Odpoveď samosprávy

súhlas na výrub stromov vydalo mesto Prievidza ako vecne a miestne príslušný orgán ochrany prírody a krajiny na základe žiadosti mesta Prievidza, podanej dňa 18.02.2014 z dôvodu umiestnenia stavby "Vybudovanie chodníka pre cyklistov a korčuliarov v Prievidzi. Žiadosť bola zverejnená podľa zákona o ochrane prírody a krajiny na internetovej stránke mesta dňa 19.02.2014 s uvedením počtu drevín požadovaných na výrub. Rozhodnutie - súhlas na výrub bolo vydané dňa 27.06.2014, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 17.07.2014. Obyvatelia neboli účastníkmi konania.

Stavba " Chodník pre cyklistov a korčuliarov" je navrhnutá v súlade s územným plánom mesta Prievidza a je umiestnená v súlade s vydaným rozhodnutím o umiestnení stavby a stavebným povolením. Konanie o umiestnení stavby ako aj stavebné konanie bolo podľa stavebného zákona oznámené verejnou vyhláškou na úradnej tabuli mesta po dobu 15 dní. Finančné prostriedky na realizáciu uvedeného stavebného zámeru boli schválené Mestským zastupiteľstvom v Prievidzi.

Stavba má označené stavenisko s uvedením všetkých základných údajov o stavbe.

Na záver chceme dodať, že nešlo o výrazný výrub stromov, ale predovšetkým o opiľovanie konárov. A platí zásada, že za vypílené stromy sa realizuje náhradná výsadba.

Andrea Nikmonová
vedúca oddelenia výstavby a
životného prostredia
Mestský úrad
+
Michal Ďureje
hovorca mesta
13. október 2014

Odpoveď samosprávy

Rád by som pripomenul, že priamo v danej lokalite boli vysadené nové stromy.

Michal Ďureje - hovorca mesta
13. október 2014

Marek Vida

Dobrý deň, môj názor je, že ten výrub nebol nejak katastrofálny a volajúci po jeho zabráneniu. Bohužiaľ, ak sa realizuje takýto projekt v parku, asi nejaký ten strom padne za obeť. Ale výsadbu už spomenuli.
Ale park má slúžiť ľuďom, väčšine ľudí. Ak by všetko zostalo tak, ako to bolo doteraz, tak ten park spustne a bude slúžiť len psíčkarom. A pre psov sme ten park kedysi urobili? Alebo pre ľudí, ktorí si tam chcú oddýchnuť a zrelaxovať? Samozrejme pre nás, psíčkari majú vyhradené miesta. A o relaxe a oddychu v parku v tomto stave sa bohužiaľ hovoriť nedalo. Lavičky boli rozbité, chodníky katastrofa, trávniky síce pokosené, ale veľa nezodpovedných psíčkarov tam po sebe neuprace a moje deti tam majú relaxovať a hrať sa v psačincoch??? Stromy takisto majú svoju živostnosť a niektoré tam ohrozovali zdravie, alebo slúžili spolu s kríkmi pred ich odstránením len bezdomovcom alebo ako miesta WC potreby. Takže takýto park by ste chceli? Ja veru nie. Som rád, že sa buduje dráha, kde sa stále početnejšia komunita detí na Starom sídlisku bude mať kde chodiť hrať a športovať, a nebudú tak stále za počítačom. Som rád za nové lavičky, ohniská, nový mostík, jazierko a opílenie jeho okolia, aby sa tam nemali možnosť skrývať pri fetovaní a chlastaní rôzne pochybné partie. My sme tam potom s deťmi radšej nechodili.
Určite som za to nerúbať hala-bala, ale zveľaďovať s rozumom a radiť sa s odborníkmi a ľuďmi. Zatiaľ sa to myslím realizuje dobre, bez nejakých prešľapov, čo ma teší. Keby sa tak dali zrealizovať aj tie chodníky do novej podoby a dať tam pekný hladký povrch pre športovanie, to by bolo fakt super. Ale to je myslím drahé...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania