Státie pred priechodom pre chodcov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 27. októbra 2014

Po rekonštrukcii ulice Clementisa bol na vozovke na novom mieste vyznačený priechod pre chodcov. Avšak určitým indivíduám vôbec neprekáža zaparkovať v tesnej blízkosti tohto priechodu, veď predsa na tomto mieste parkovali aj predtým a nikomu to nevadilo.

A takéto porušovanie dopravných predpisov nevadí ani príslušníkom mestskej polície. Parkovanie zeleného Golfu bolo na linku 159 oznámené 25.10 o 14:50. Zelený Golf stál na uvedenom mieste aj v pondelok 27.10. ráno a bez blokovacieho zariadenia na kolese. Mestská polícia teda ZNOVA nekonala v zmysle zákona !!!

Zákon o obecnej polícii v §16 a hovorí, že "Príslušník obecnej polície je oprávnený použiť technický prostriedok na zabránenie odjazdu motorového vozidla, ak motorové vozidlo stojí na mieste, kde je to zakázané dopravnou značkou alebo všeobecnou úpravou cestnej premávky a vodič vozidla sa v blízkosti nezdržiava."

Všeobecná úprava cestnej premávky - Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Podľa tohto zákona vodič nesmie zastaviť a stáť okrem iného na priechode pre chodcov alebo na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred nimi.

V odpovedi sa vyhnite výmyslom, že takéto státie vozidiel je oprávnená riešiť iba dopravná polícia, lebo ide i klamstvo.

27. október 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Reakciu a stanovisko k podnetu zabezpečí mestská polícia.

Michal Ďureje
hovorca mesta
27. október 2014

tvoj tieň

ale ten golf hádam aj stojí 5 metrov pred prechodom či si to meral ?...Fabka jednoznačne nie...
27. október 2014

Jano

Tak reakcia MsP ma bude zaujímať. Doterajšie výhovorky budú musieť prekopať, tak ako hovorca od októbra zmenil doterajšie CTRL+V na "Rozpočtové priority na rok 2015". Potom bude platná iná rozprávka :-) Inak obdobný spôsob státia je takmer každý deň pred priechodom na Mariánskej ulici pri odbočení k cintorínu. Ale Mariánskou ulicou MsP určite nechodieva, takže si to nemajú ako všimnúť.
27. október 2014

romco

A ešte aj blokujú výjazd autobusov zo zastávky.
27. október 2014

...

Zelený Golf stál určite bližšie ako 5 metrov pred priechodom, ináč by musela mať Fabia Kombi na dĺžku minimálne 5 metrov...
28. október 2014

Odpoveď samosprávy

dňa 25.10.2014 o 14.49 h hliadka mestskej polície oznam preverila, pričom zistila, že vodič vozidla VW – Golf zelenej farby sa nedopustil priestupku, nakoľko dodržal zákonom stanovenú vzdialenosť od priechodu pre chodcov. Po zverejnení podnetu na stránke bolo vedením mestskej polície nariadené opätovné premeranie vzdialenosti vozidla od priechodu, pričom bolo zistené, že uvedené vozidlo parkuje 5,25 m od priechodu pre chodcov. Autobusová zastávka je vyznačená príslušnou vodorovnou značkou, z toho dôvodu zákaz zastavenia a státia platí len na vyznačený priestor.
Vodič vozidla Škoda Fábia jednoznačne túto vzdialenosť nedodržal, ale v čase zverejnenia podnetu sa už na mieste vozidlo nenachádzalo.

Milan Gatial
zástupca náčelníka MsP
28. október 2014

...

Zelený Golf stojí na tomto mieste pravidelne, je teda veľmi pravdepodobné, že od piatku do pondelka z miesta odišiel a následne zastal tesne za hranicou 5 metrov. To musí mať sakramentský dobrý odhad....
31. október 2014

giza

Všetci sa tu hádate o jedno auto, ale že prechod pre chodcov smeruje na trávnik nikoho netrápi.Večerných hodinách ho vôbec nie je vidno, hlavne od tej strany kde je trávnik, ten kto to navrhol ozaj zaslúži metál ,keby sa posunul na prvé parkovné miesto,myslím že by to bolo bez roboty. Ale múdrych je tu dosť.
07. november 2014

viera

giza: Presne toto ma napadlo pri čítaní podnetu.
Kto schválil prechod, ktorý ústi na trávnik? V prípade, že sa plánuje robiť nové značenie a prechod ústi mimo chodníka, nie je vhodné urobiť cez trávnik chodník?
25. november 2014

Erika

Takže kto má problém zo zeleným golfom, ktorý parkuje podľa predpisov čo je 5 metrov od prechodu prechodcov nech sa ohlási osobne u majiteľa vozilda a nie sa tu schováva za stránku mesta. Nech vás trápia dôležitejšie veci ako parkovanie auta podľa predpisov.
25. november 2014

...

S parkovaním na tomto mieste bude onedlho koniec, takže pani Erika sa nemusí zbytočne rozčuľovať :-)
25. november 2014

Erika

Ja nerobím nič zbytočne a už to aby som sa rozčulovala :-) ale vy sa aspoň podpíšte :-) a to státie? to si myslím, že nie je vo vašej kompetencii.pekný deň.
26. november 2014

Anonymný užívateľ

04. júl 2019

Anonymný užívateľ

Ako je vidieť na fotkách, státie pred priechodom na ulici Clementisa je plne v súlade s pravidlami cestnej premávky a rozhľad vodičov na priechod nie je vôbec obmedzený. Veď chodcov s kočíkom bolo vidieť už zo vzdialenosti 15 metrov !!!

Podnet je NERIEŠENÝ, nikdy ani vyriešený nebol. Považovať ho za vyriešený bude možné až vtedy, keď bude zakázané zastavenie a státie od vodorovnej značky označujúcej zastávku autobusu až po samotný priechod. Čoho sa v Prievidzi pochopiteľne vďaka profesionálnemu diletantizmu "kompetentných" nikdy nedočkáme.
07. júl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania