Zateplovanie domov na Starom sidlisku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
frantisek 13. septembra 2016

Zdravim, neviem ci je toto to spravne miesto na uverejnenie tohto postrehu ae skusim to.
Na Starom sidlisku vseobecne je zateplenych viac domov a zatepluju sa dalsie. Co ma vsak trapi je ze zateplovanim domov sa vytraca charakter sidliska. Navyse pri niektorych domoch sa pod polystyrenom skryju aj povodne sgrafita, ktore maju svoju istu nielen umelecku hodnotu dovolim si povedat a dotvaraju neopakovatelny charakteristicky kolorit sidliska.
Nevravim, ze by sa domy nemali zateplovat, ale nemalo by byt osetrene nejakym VZN, ktore by urcovalo ako by mal dom po zatepleni vyzerat, ktory by urcil nejaky kompetentny, napr.architekt mesta.Moze to na prvy pohlad zniet ako buzeracia obcanov, no ked kazdy dom je iny, vytraca sa jednodnost a krasa sidliska a prichadzame o iste kulturne dedicstvo.

13. september 2016

majo

pokiaľ viem tak všeobecné záväzné nariadenie existuje. Ak ho nezrušili. Už pri riešení zateplenia by mala toto nariadenie daná firma brať na vedomie. Ale nič si s toho nerobte Váš dom vyzerá ešte dobre. Náš dom je hotová katastrofa. Úplne že na smiech, keby bolo na mne tak polovicu zateplenia dám okamžite strhnúť dole.
16. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
V danej oblasti platí od roku 2011 - Regulatívy územného a architektonického rozvoja pre sídlisko Píly. TU:
http://www.prievidza.sk/mesto/uzemny-plan-mesta/sidlisko-pily-regulativy-uzemneho-a-architektonickeho-rozvoja/
Máme za to, že bytové domy ktoré boli zatepľované po roku 2011 sú zatepľované v súlade s daným regulatívom. Za príklad dávame bytový dom oproti MŠ Benického.


Michal Ďureje
hovorca mesta




25. september 2016

frantisek

Dakujem za odkazy na VZN. nevedel som o nom, no ani mi nenapadlo ze by mohlo nejake byt ked vidim ako tie domy teraz vyzeraju. Body v tomto VZN tykajuce sa fasady nesplna napriklad jeden z aktualne zateplovanych domov na ul. Bjornsona. Dovolte mi prilepit uryvky tohto VZN:

- Realizácia zateplenia nesmie potlačiť žiaden existujúci fasádny prvok
- Všetky architektonické prvky zatepľovanej fasády sa prenesú do novej fasády formou
kópie dnešného stavu , s totožnou profiláciou , farebnosťou a
štruktúrou
- Farebnosť omietok prispôsobiť súčasnej farebnosti, pričom je potrebné dodržať
nielen farbu základnej plochy ale aj farebnosti jednotlivých architektonických článkov
/ rímsy, okenné šambrány , markízy, atiky , vstupné portály a pod.
- Zvláštnu pozornosť treba venovať existujúcim výtvarným prvkom fasád – sgrafitám . Je nevyhnutné všetky prvky dobovej výtvarnej výzdoby zachovať.

Prikladam odkaz na Streetview, ako dom vyzeral pred zateplenim: https://www.google.sk/maps/@48.77115,18.6034059,3a,86.8y,112.34h,99.31t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9b9Nu__5eZ3TxlxG-g-KhQ!2e0!7i13312!8i6656

A teraz si pozrite prilozene foto. Ten dom je takmer RUZOVY, co absolutne nekoresponduje s povodnou fasadou. Srdce mi place ked vidim ako zatiahli vsetky sgrafita a ostatne detaily fasady. Tymto zateplenim z povodneho domu nic neostane. Dalsia vec, ze je ruzovy. Ked budu zateplovat ti vedla, natru si ho napriklad na zlto, ti vedla zase na oranzovo. "Ved je to skoro ako ta povodna farba." .. Ako v cirkuse. Toto nema nic spolocne s jednotnostou sidliska a zachovanim ho ako celku. Nezachovavaju sa ziadne detaily, prerabka narusuje celistvost sidliska. Nemam vystudovanu ziadnu umelecku/architektonicku skolu, ale toto vidi aj slepy! Najlepsie by bolo keby je vo VZN uvedeny presny JEDNOTNY vzor, ako by mal dom po zatepleny vyzerat. Uviest presny kod farby, sgrafita zachvoavat a len citlivo rekonstruovat. Mal by byt vypracovany presny vzorovy projekt podla ktoreho by sa malo pracovat.

Prosim kompetentnych aby sa pokuli veci dat naporiadok. Aby vo VZN bolo urcene PRESNE ako ma zatepleny dom vyzerat. Aby kazdy projekt zateplovania a rekonstrukcie bol odsuhlaseny odbornikmi. Aby priebeh zateplovania a rekonstrukcii bol kontrolovany.

A taktiez prosim zodpovednych, aby aktualny stav preverili a riesili.

Taketo zateplovanie nici dalsiu cast Prievidze. Nicime si tu vsetko. Hromada historickych budov z minulosti (pivovar, synagoga..) tu nieje uz davno. Naozaj nam tu nic neostane. Naozaj sme taki nepoucitelni? Prievidza ma dusu. No po tychto zasachoch to bude dalsie beztvare mesto do tuctu, ktoremu jeho historiu zakryjeme pod polystyren.
03. október 2016

Dana

Prekrytie sgrafitovej výzdoby na bytových domoch sídlisko Píly

Dobrý deň
chcem sa opýtať kontroluje niekto dodržiavanie VZN ohľadom zachovania sgrafít pri zateplovaní bytových domov na sídlisku Píly? Vo veľkom sa tu zatepľuje napr. B.Bjorsona 33 viď.foto a všetko je prekryté...Je to veľmi smutné, stráca sa tak charakter tohto sídliska...
Nie je možné zaradiť sgrafitovú výzdobu medzi pamiatky?Všetky zásahy do fasád by tak schvaľoval KPÚ.
Ďakujem za odpoveď
10. október 2016

Marek Vida

Mám na toto dva názory a ani jeden nie je dostatočne podložený, takže to berte ako úvahy:
1) nemáme zatepľovať? Nejaký historik povie, že by sa tieto domy nemali zatepľovať?? A my, čo tam bývame sme pre takýchto neodborníkov a mesto dojné kravy? My, na rozdiel od Zapotôčiek, platíme za 3-izbový byt 190-200,-€, pričom na Zapotôčkoch a Severe je to cca 160,-€, niekedy aj menej (kompletné výdaje aj s približne rovnakými spotrebami energií). My teda nemáme právo na rovnocenné bývanie a rovnaké výdaje ako inde len kvôli tomu, že máme na dome fresky? To je čistá diskriminácia zo strany mesta a ak mesto chce niečo zachovať, nech nevydáva len nariadenia, ktorými kazí dobré úmysly obyvateľov šetriť energie, životné prostredie a hlavne svoje peňaženky, ale nech nám teda prispeje zo svojho, keď sa ide správať povýšenecky a rozkazovačne. Keby sa správalo mesto v oblasti tepla rozumne a nie tupo, neodborne a trápne, netlačilo nám do hláv prostredníctvom určitých osôb na úrade, že odpadové teplo zo spoločného parovodu je tá najlepšia a hlavne najlacnejšia možnosť, mohli sme mať lacnejšie kotolne a ušetriť tak týmto spôsobom, nie zateplením. Ale mesto si neche ukrajovať z kšeftu v PTH, detinsky obhajujú teplo od PTH len aby mali zisky a myslia si, že my sme úplne na hlavu padnutí a nevieme si zrátať, že vlastná kotolňa by nás vychádzala minimálne o 30-40% lacnejšie ako ich predražené teplo, na ktorom si niekto robí parádne kšefty. Takže páni a dámy z mesta - ak tu chcete pamiatky a chcete nám porúčať ako tu žiť a čo môžeme a čo nie, pritom nám vedome každému kradnúť z peňaženky 20-40€ mesačne pretože musíme odoberať vaše teplo z PTH, tak nám prispievajte a doplaťte túto rozdielovú čiastku. Domy na Starom sídlisku sú síce z tehly, ale videli ste niekedy úniky termokamerou? Uvedomili ste si, že vtedy nám postavili stupačky pri vonkajšom plášti, často zo severnej strany, ktoré sú vďaka tomu oveľa viac ochladzované ako napr. na Zapotokoch, kde sú stupacie vedenia v strede domu a vlastne ho aj mierne vykurujú? A to je len jeden z argumentov...
Ak nám chcete zakázať zateplenia a ste tak prokultúrni, musí vás to stáť tiež nejaké peniaze, nesmiete chcieť len od nás, aby na vaše prokultúrnosti doplácal každý byt ročne sumou min. 300€ vďaka drahému teplu a únikom našich štýlových socialistických domov.
------------------------------------------------------

2) a teraz iný pohľad, ten kultúrny: súhlasím s tým, že by to malo byť zachované. Je to pekné, sídlisku to dáva určitý štýl. Ako však docieliť kompromis zateplenia a zachovania fresiek? Urobil niekto na meste takúto štúdiu, aby keď chce mesto niečo zakazovať, ponúklo obyvateľom sídliska aj nejaké riešenie? Najľahšie je vymyslieť si pamiatkovú zónu len preto, aby sme nemohli zatepliť a nemohli sa domy odpájať od PTH, ktoré je/bolo dojnou kravou mesta, lebo tam malo podiel. Všetko len prekaziť a znemožniť, no riešenie nikde. Keby niekto na meste pohol zadkom a rozumom, dal by už dávno vypracovať projekt na revitalizáciu týchto domov takú, aby bolo aj mesto spokojné a aj obyvatelia. Aby mesto malo fresky a obyvatelia teraz vyhadzované peniaze za kúrenie do vzduchu. Prečo teda štúdia nie je, keď sa im nepáči polystyrén, prečo to nie je keď majú iné výhrady? Iste existuje spôsob, ktorý by aj zachoval originály a aj bol dom zateplený.
Ešte ma napadlo, boli spomenuté v článku nejaké nanotechnológie. Áno, vieme o nich a je to veľmi zaujímavé. Netreba zatepľovať a stačí dať byty vystierkovať špeciálnou hmotou. Ale raz príde čas, že aj domy na Starom sídlisku budú mať fasády ošarpané, začnú opadávať. Čo potom? To budeme bývať v takých špatných domoch aj naďalej, keď nebude možné zasahovať do fasády, lebo historici a prokultúrci by chceli, aby bola zachovaná aj originálna farebnosť fresiek?? Ako teda opravíme fasády a maľovky, keď nemôžeme meniť farebnosť fresiek? Po právnej stránke nám ako chcete prikázať, že toto je presne tá vzorka farby z roku 1958 a toto je ten odtieň, ktorý musíme použiť? A ak by sa aj našla zmienka o presnej špecifikácii farieb, nemyslíte, že vyblednutím sa pôvodné fresky budú líšiť od tej opravenej a bude to vyzerať otrasne, ak budú vedľa seba?
Otázok je mnoho, no nie sú odpovede a riešenia. Len zákazy, polená pod nohy a kritika bez empatie voči obyvateľom. Ako to teda vyriešiť? Prosím však, hlavne odborne, nie úradníckym systémom a názormi laikov. Nech to celé pod "kultúrnym a stavebným dohľadom" odborníkov z mesta nedopadne tak, ako to zateplené kanárikovo na Zapotôčkoch a Severe. Tam na farebnosť nepozeral nik, polka mesta je jak bláznivá maliarova paleta, ale staré sídlisko už zrazu nič nemôže a ide sa prihliadať aj na detaily odtieňov. Tak o čom to celé je? Robí sa to ako sa niekom páči? Nie plošne a nediskriminačne? Tu už pri zateplení tvrdo diktujete aký odtieň novej fasády musí byť? (čo schvaľujem).
Ďakujem za možné odpovede a riešenia.
10. október 2016

Jaja

Domy postavené v rokoch 1954-....sú síce z tehly , ale akej? s akými vlastnosťami ? Pozrel si niekto z tých čo kritizujú zateplenie, technické údaje a odborné články o únikoch a prestupoch tepla v týchto domoch ? Alebo len kritizujú, lebo to sa robí ľahko ! Súhlasím s článkom o PTH a dodávkach tepla . Nikto z kritizujúcich neporovnal údaje o spotrebách na sídliskách....Škoda. A pozreli ste si tie krásne obrázky na fasádach zblízka? Sú zničené, opadávajú / stačí ulica od lekárne po A-klub :) ale aj inde. Dokonca aj na tom bytovom dome na Bjprnsonovej čo sa zatepľuje boli nad dverami obrázky zničené, okolo okien tiež. Keď čítam že to treba zachovať v originálnej podobe nechápem ako to chceme zachovať ? Zavoláme pôvodných odborníkov ( ?) aby to opravili? Čo tak trocha triezveho rozumu pri písaní kritiky ? Inak tieto bytové domy nie sú, ani nikdy nebudú kultúrnou národnou pamiatkou, keďže to čo je na nich nie sú umelecké diela . Ale súhlasím s tým že tie sídliska sú tým identifikovateľné a ľuďom sa to páči. Zateplenie domu so zabezpečením zachovania kópii týchto obrázkov a oblúkov a pod. niečo stojí. Mesto na to nechce na to prispieť, obyvatelia tiež, tak prosím tých čo len kritizujú nech ponúknu aj riešenie. Rada si ho vypočujem. Čo sa týka farebného riešenia bytového domu na Bjornsonke bolo presne stanovené architektom mesta a nebolo možné ho zmeniť. Ale netýka sa to len tejto bytovky.
A keď už niekto pridáva fotky s natretou penetráciou a neopýta sa či je to už povrchová farba je vrchol !
Verím že BD na starom sídlisku sa tiež pomaly zateplia a tiež sa podarí v kópiach podarí zachovať aj to čo sa volá SORELA :)
11. október 2016

frantisek

vsetko sa da robit s citom.. napriklad dom na rohu falesnika a bjornsona.. to by som dal aj za priklad ako by to mohlo vyzerat.. jendoducho.. dom na fotke je cervenoruzovy.. aj slepy vidi ze je uplne mimo toho ako to bolo povodne.. to je take tazke dohodnut sa na tom akou farbou budeme natierat domy? ako to niekoho diskriminuje? ved nikoho to nic nestoji.. ci kupim taky odtien alebo hentaky.. mozu tam byt rozdiely, iste.. ale vzdy sa sa najst lacnejsia a vyhovujuca alternativa na ktorej sa da dohodnut.. iste, aj panelakove sidliska vyzeraju ko cirkus.. ale naco tu mame architekta mesta? tento podnet urcite nieje vyrieseny ani zdaleka..
11. október 2016

Marek Vida

a ani dlhooo nebude :-) Len pre ozrejmenie - tá silná ružová na dome je len "základný" náter, na ktorý pôjde ten jemnučký. Navyše, túto farbu pokiaľ viem, si muselo dať toto spoločenstvo tvrdo schváliť a vybrať z možností, ktoré odsúhlasilo mesto. Takže s tou farbou to nakoniec nebude zlé, je vcelku príjemná, do ružova len máálinko ;-)
A načo tu máme architekta mesta? No on funguje, aj rozhoduje, aj sa možno snaží, ale je to trochu aj o tom cite, ktorý musí mať a vidieť to ako skutočný profesionál komplexnejšie a s nadhľadom. Nie pod tlakmi vedenia alebo iných faktorov. Keď to má vyzerať kultúrne, musí to byť s jasnými a rozumnými pravidlami, ktoré sú kultúrne, nie politické a orientujúce sa na zisky z niečoho pridruženého...
A tá koncepcia výzoru mesta tu absolútne zlyhala, resp. sa zobudili úradníci neskoro, až keď uvideli čo za kanárikovo dopustili na iných sídliskách. No postihovaný za tieto odfláknuté chyby nebol určite nikto, lebo toto zlyhanie zodpovedných určite je.
11. október 2016

gabriela

Bývam v bytovom dome čo sa Bjornsonovej zatepľuje. Mrzí ma že kritizujúci ( a nie len na tejto stránke) si asi nedali námahu a neprečítali ani jeden odborný článok o zatepľovaní týchto tehlových domov. Tieto bytovky sú postavené v rokoch od cca 1954. Verím že každý rozumný človek vie že tehly v týchto rokoch nemali také izolačné parametre ako tie dnešné. Norma požaduje tepelný odpor R vonkajšej STENY 3w/m2K, tieto bytové domy majú 0,5 Aj paneláky majú lepšie parametre. Tak prečo tá kritika na zateplenie ? Len tak? Lebo je to moderné a jednoduché? My sme sa rozhodli zatepliť a je to NAŠE rozhodnutie, tak ako rozhodnutie akejkoľvek inej bytovky . Čo sa týka uverejnenej fotky s natretou penetráciou je na smiech. Prosím pána čo to odfotil a uverejnil, a zverejnil, aby sa nabudúce najprv radšej opýtal , či už robotníkov ale zástupcov bytovky a nerobil hanbu sebe a problémy iným. Čo sa týka farby bytovky - tá bola a je v plnej kompetencií p.architekta mesta a my ako zástupcovia sme navrhovali úplne iné farebné riešenie. Nedalo sa to však zmeniť a keď sme chceli niečo robiť, museli sme súhlasiť. Takže ak budú výhrady k farbe prosím choďte za p. architektom. Napriek tomu si však myslím že tá farba nie je hrozná a v kombinácii s inými farbami to bude dobre vyzerať. Nakoniec pán čo fotil penetrák, by mohol teraz odfotiť tú istú stenu :) Aj s konečnou úpravou. Čo sa týka zachovania všetkých prvkov Sorely- realizujúca firma všetky vystupujúce prvky prekryla polystyrénom a tak zateplila. Neobtĺkla ako firma čo robila zateplenie za poštou . A tam to nikomu nevadilo. Čo sa týka sgrafitov ( obrázkov ) budú urobené kópie a bude ich znova vidieť. Čítam že treba zachovať originály ... a ako prosím Vás ? Dajte technické riešenie . Originály sa rozpadajú ( majú 62 rokov) a čo s nimi ? Veď si pozrite bytovky z blízka....
Tieto bytové domy nie sú ani nikdy nebudú národnou kultúrnou pamiatkou. Nikoho z Vás ani nezaujíma čo to stojí, nie jednoduché zateplenie a tie ozdoby. Nikto nám na to neprispeje. Ani mesto, ani krikľúni, ani nikto ..... a nie je to lacné .
No a čo sa týka spotreby tepla a PTH p. Marek Vida to napísal presne .
11. október 2016

gabriela

Ešte poprosím, p. františka, kde to je roh falešníka a bjornsona ? Ktorý je to dom ?
11. október 2016

Marek Vida

ešte mi nedá... ak budeme veriť pánovi františkovi, ktorý plače nad ružovou farbou náteru "penetrácie" :-) , skúsim mu veriť aspoň v tom, čo nakopíroval z toho záväzného nariadenia a skúsim situáciu rozobrať.
1) píše sa tam - Všetky architektonické prvky zatepľovanej fasády sa prenesú do novej fasády formou kópie dnešného stavu , s totožnou profiláciou , farebnosťou a
štruktúrou...
Ak viem správne, architektonický prvok ako fresky, či ako to mám správne nazvať, sú síce teraz šetrne prekryté (aby sa originály zachovali, aj keď časom by padli tak či tak), ale ich verné kópie na novej fasáde budú. Takže tu je to v poriadku, budú vyzerať skoro rovnako, len čerstvejšie, lebo farby nebudú vyblednuté.
Takže čo tu vlastne riešime? Umelecké diela socialistických umelcov tam teda naďalej budú, a farba? Tam sa obráťte na mestského architekta. Odtiaľ vietor fúka.
A koniec debaty, viac tu nie je o čom. Nie je už čo kritizovať. A pýtať sa mesta, kto za toto celé môže? Nepýtajte sa to vinníka, ale pýtajte sa, prečo sa k tomu takto stavia a prečo tieto stavy v PD dopustili.
17. október 2016

frantisek

pani gabriela, nemyslel som falesnika, ale f. madvu, v rychlosti som sa pomylil.. kazdopadne dnes som zase siel okolo a musim uznat ze zateplenie sa dost podarilo.. v ramci moznosti som az prijemne prekvapeny.. akurat dufam ze vedlajsi dom ked bude zateplovat tak pouzije o 5 odtienov inu farbu.. ako som prechadzal okolo veterinara tak ten dalsi dom je sice tiez pekne spraveny ale uz ma zase o nieco iny odtien.. detaily robia celok.. to je vsetko co chcem povedat cely cas
20. október 2016

gabriela

Dobrý večer p.František, farebné riešenie fasád na starom sídlisku je plne v rukách hlavného architekta mesta. Jeho farebné posúdenie je povinnosťou k stavebnému povoleniu. Ale napriek tomu som rada , že sa zateplenie podarilo.... v rámci možnosti. Budem držať palce každému kto vymyslí lepší spôsob zateplenia obrázkov (Sgrafitov) . Všetky vystupujúce časti sú pod polystyrénom naozaj zachované. Verte mi, že sme veľmi dlho hľadali spôsob ako zachovať Sorelu a aj zatepliť. Ale aj mne sa páči ako to firma ABC trade urobila. Avšak treba si uvedomiť že to nebolo zadarmo, a preto ma dosť mrzí že ĺudia kritizujú a nikto sa nestará ako sa to robí, prečo je to práve takto, čo nás to stojí ..... Nuž ale v tejto dobe už je to tak .....

Prajem pekný večer

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania