Dlhá ulica-chodník-neodhrnutý

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý
meno
Daniel Riziky 08. januára 2019

Vážení, už 5 dní sneží a sídlisko Staré mesto, ulice, Dlhá a Nábr. sv. Cyrila časť Piesky všetky ulice, ešte nevideli odhrnutý ani meter chodníka, ani meter cesty, ani meter odhrnutého mosta! Dane však musíme platiť načas však?!

09. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Vždy sú prioritné trasy liniek MHD, v centre mesta, komunikácie v blízkosti zdravotných stredísk, ako aj materských a základných škôl. Následne je zimná údržba zabezpečovaná na komunikáciách a chodníkoch v sídliskových častiach. V Prievidzi sme na zabezpečenie zimnej údržby nasadili objednanú techniku zo spoločnosti Agrodan Koš. To znamená, okrem našej techniky sme mimoriadne nasadili aj dodatočne objednanú techniku. Je potrebné dodať, že počas zimnej údržby sa cestári snažia eliminovať následky zimného počasia a zabezpečujú zjazdnosť komunikácií. Musíme si uvedomiť, že cesty počas sneženia nebudú v takom stave ako v období mimo zimnej údržby.

Michal Ďureje
hovorca mesta




09. január 2019

Martin

Ziadne komunikacie, hlavne cesty dnes rano neboli odhrnute, nieto este vcera. Ani 1 auto som nevidel na hlavnych usekoch, aby odhrnalo ci cesty alebo chodniky.
Cista katastrofa! V inych mestach ci dedinach valia s udrzbou. Snezi uz par dni a prechadzat cez mesto je ako cez les.
09. január 2019

Daniel Riziky

Ďakujem za odpoveď pán Ďureje.
Ja chápem prioritné záujmy pri zimnej údržbe veľmi dobre, no úprimne nevidím to so zabezpečením prebiehajúcej zimnej sezóny rovnako ako Vy. Nehovorím o tom, že by chodník nebol odhrnutý 24 hodín prípadne dva dni. Hovorím o tom, že neboli odhrnuté chodníky 5 dní! Ku zastávkam MHD, ktorých zjazdnosť liniek je ako hovoríte prioritná, vedú chodníky, po ktorých sa ľudia 5 dní "čaptali" pomedzi bytové domy, o matkách s kočíkmi nehovoriac. Rovnako sa mesto nevysporiadalo so snehom na jednotlivých uliciach sídliska, a to vôbec. Nepísal by som Vám, no v minulosti som nič podobné za posledné roky nevidel. Tento rok však musíte uznať mesto situáciu nezvládlo. Z môjho pohľadu obyvateľa sídliska Dlhá ulica vôbec.
Písal som Vám včera 8.1.2019 večer, do rána 9.1.2019 napadlo ďalších 17 cm snehu... Postrehol som aktivitu s odhŕňaním snehu na jednom chodníku medzi výškovými bytovými domami na ul. Dlhá a bytovými domami na Nábr. sv. Cyrila, ul. Škarvana. Na jednom! Odhrnutý úsek mal cca 150m. Je tam ďalších 3000m chodníkov neodhrnutých. Pracovný stroj už na sídlisku nebol. Rovnako cesty okolo obytných domov uvedených ulíc, neodhrunuté vôbec. Kto určuje, ktoré chodníky je treba odhrnúť a ktoré nie prosím Vás?!
09. január 2019

Vladimír

Keď sú prioritné trasy liniek MHD prečo ešte stále nie sú odrhnute chodníky na ul. Svätopluková. Ďakujem za odpoveď
17. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Ospravedlňujeme sa, že z dôvodu pracovnej vyťaženosti odpovedáme na Váš podnet až dnes. Dovoľte mi s Vaším tvrdením nesúhlasiť, že 5 dní nebol odhrnutý ani meter cesty, chodníkov, ... Ako príklad prikladám výkaz z GPS zariadenie, z dôvodu ilustrácie iba z JEDNÉHO vozidla, ktoré sa v čase od 3.1.2019 do 7.1.2019 (podnet bol podaný 08. 01. 2019) vykonávalo strojné čistenie komunikácií v predmetných lokalitách. Je nutné si uvedomiť, že počas permanentného sneženia je našou povinnosťou zabezpečovať zjazdnosť ciest a schodnosť chodníkov v súlade so stanoveným harmonogramom a v čo najväčšej miere s ohľadom na aktuálne poveternostné podmienky, čo však neznamená že sme schopný počas či tesne po skončení sneženia po skončení dočistiť komunikácie do “sucha“. Následne dočisťovanie je možné až neskôr a aj to istú chvíľu trvá. Naša spoločnosť ako správcovia komunikácií, ale aj iní správcovia komunikácií nevedia odstrániť zimu ako takú, našou úlohou je iba zmierňovať jej následky a zabezpečovať v meste dopravnú obslužnosť.
S pozdravom


Roman Bartoš
Vedúci strediska miestnych komunikácii a správy parkovísk




22. január 2019

Daniel Riziky

Ďakujem pekne za naozaj podrobnú odpoveď! Dovoľte však aj Vy mne s Vami nesúhlasiť. Chodníky, ktoré som Vám pre ilustráciu vyznačil na Vašom obrázku červenou farbou rozhodne (!) neboli očistené ani raz za predmetné obdobie! Nehovorím, že boli očistené nedostatočne, alebo málo často...ony neboli očistené vôbec! A to niektoré dodnes, čoho dôkazom je v súčasnosti miestami aj 10 cm hrubá vrstva ľadu! Neposypaného ľadu!!! A to ubehli dva týždne! Nehovorím o tom, že počas viacdňového sneženia stihnete prejsť chodníky medzi obytnými domami s niekoľko tisíc obyvateľmi len raz alebo dva krát... tvrdím a trvám na tom, že ste ich neočistili ani raz! Vaše zelené čiary GPS sú minimálne dosť nepresné, pretože sám musíte vidieť, že častokrát prechádzajú skrz obytné domy. Vidím čo vidím a dovoľte mi tvrdiť, že som schopný rozoznať SÚVISLÚ vrstvu snehu niekoľko dní po sebe rovnako hrubú na trávniku ako na chodníku. Nesnažte sa ma uraziť prosím! Tvrdím, že chodníky mnou vyznačené neboli za predmetné obdobie, a mnohé doposiaľ, odhrnuté ani raz! Boli vyšliapané obyvateľmi sídliska a zostali tak na niektorých miestach doteraz, čo má za následok uvedenú hrubú vrstvu ľadu. Pozývam Vás na prechádzku naším sídliskom popri domoch a medzi nimi s kočiarom!
23. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Daniel Riziky,

dovoľte sa nám posledný krát vyjadriť k tomu podnetu ako takému. Naša odpoveď bola koncipovaná na Vašu otázku/pripomienku. Pre názornosť si dovolím ju skopírovať:
Vážení, už 5 dní sneží a sídlisko Staré mesto, ulice, Dlhá a Nábr. sv. Cyrila časť Piesky všetky ulice, ešte nevideli odhrnutý ani meter chodníka, ani meter cesty, ani meter odhrnutého mosta! Dane však musíme platiť načas však?!
To znamená, že sme sa snažili v rýchlosti Vám vyargumentovať, že Vaše tvrdenie je nepresné, keďže sme sa v predmetnom priestore pohybovali a ako ILUSTRÁCIU sme poskytli záznam z GPS zariadenia iba z JEDNÉHO vozidla v čase ktorom ste tvrdili, že sme v riešenom priestore ani len centimeter či už chodníka alebo ciest neodhrabali. To však neznamená, že iné naše vozidlo sa nepohybovali inými aj Vami označenými ulicami, ako napríklad Východná, Vápenická, atď. Je úplne prirodzené a to ani nepopierame, že nie sme schopní byť všade a prejsť každú ulicu a chodník a stane sa, že niektorý zväčša chodník sa opomenie, v konečnom dôsledku údržbu zabezpečujú len ľudia, ale kategoricky nesúhlasíme s Vašim tvrdením, že sme neodhrnuli ani centimeter chodníkov, alebo ciest. Pracovalo a pracuje sa stále na hrane strojných a personalnych možností a dovolíme si tvrdiť, že celé mesto, ako celok, sme dokázali udržať v dobrej kondícii čo sa týka dopravnej obslužnosti aj počas veľkého náporu snehu. Aj v súčasnosti operatívne reagujeme na podnety a dočisťujú sa predovšetkým lokálne poruchy schodnosti, ktoré sa nestihli, opomenuli, alebo nebolo možné z objektívnych dôvodov dočistiť.
Čo sa týka “presnosti“ čiar GPS, k tomu Vám môžeme povedať len nasledovné. Pohybujúce vozidlo má v sebe GPS zariadenie/lokátor, ktorý priebežne v pravidelných intervaloch (10s, 15s, ...) vydáva signál a ten sa zapisuje do mapových podkladov. Jednotlivé zápisy, resp. signály sú medzi sebou spájané v mapovom podklade priamkou, preto sa môže stať, že na mape sa vozidlo pohybuje cez napríklad aj bytový dom, ... ale môžeme Vás ubezpečiť, že v skutočnosti sa pohybuje výhradne po komunikáciách a nie cez bytové domy.



Roman Bartoš
Vedúci strediska miestnych komunikácii a správy parkovísk


Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania