Okružná križovatka - Bojnická cesta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 13. februára 2014

Podľa technických podmienok pre projektovanie okružných križovatiek vydaných Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácii musia byť okružné križovatky dostatočne osvetlené z dôvodov zaistenia bezpečnosti všetkých učastníkov cestnej premávky. Osvetlenie okružných križovatiek v zastavanom území je povinné a osvetľovacie stožiare musia byť umiestnené pozdĺž vjazdov a výjazdov, aby umožnili križovatku rozpoznať zo vzdialenosti minimálne 100 metrov (je tiež možné použiť centrálne osvetlenie na stredovom ostrovčeku).

Ako je potom možné, že bola vôbec skolaudovaná okružná križovatka na Bojnickej ceste, ktorá patrí k najfrekventovanejším v meste ? V poslednej dobe boli síce osvetlené neďaleké priechody pre chodcov, ale samotné osvetlenie okružnej križovatky ja absolútne nevyhovujúce a majú ho zrejme zabezpečiť 2 svietidlá pouličného osvetlenia (na výjazde na ulicu Bjornsona a na Nábrežnej ulici).

Rovnaká situácia je tiež na okružnej križovatke na ulici Ondrejova, kde je jediným svietidlom osvetlený vjazd z Nábrežnej ulice, inak nie je križovatka vôbec osvetlená.

Na poslednej fotke je na ukážku správne osvetlená okružná križovatka pri Tescu.

Kedy budú uvedené okružné križovatky osvetlené tak, aby boli splnené príslušné predpisy ?

14. február 2014

Odpoveď samosprávy

Odpoveď a prípadné riešenie podnetu zabezpečíme prostredníctvom mestskej spoločnosti Technické služby mesta Prievidza TSMPD, ktorá pre mesto zabezpečuje údržbu a realizáciu verejného osvetlenie.

Michal Ďureje
hovorca mesta
16. február 2014

Jan

Ta krizovatka na bojnickej nepatri mestu
16. február 2014

ivan

Komu potom patrí?
16. február 2014

Jan

Spravuje Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja SC TSK alebo zilina
20. február 2014

Odpoveď samosprávy

Verejné osvetlenie uvedených kruhových objazdov je majetkom mesta Prievidza a v správe spoločnosti Technické služby mesta Prievidza s.r.o.

Informáciou, prečo pri realizácii projektu mesto, správca osvetlenia, správca komunikácie alebo okresný dopravný inšpektorát nepožadoval iné riešenie osvetlenia, momentálne nedisponujeme, nakoľko projekty týchto kruhových objazdov boli realizované ešte v roku 2002.

Doposiaľ našej spoločnosti neprišla požiadavka na takéto doplnenie verejného osvetlenia v predmetných lokalitách ani zo strany mesta, správcu komunikácie, či okresného dopravného inšpektorátu.

Za posledné roky naša spoločnosť do správy prevzala iba jednu malú okružnú križovatku na Nábrežnej ulici. K realizácii uvedenej križovatky sa naša spoločnosť vyjadrovala, stavbu odkontrolovala a prevzala, nakoľko spĺňala technické podmienky pre projektovanie okružných križovatiek vydaných Ministerstvom dopravy pôšt a telekomunikácii.“

Spoločnosť Technické služby mesta Prievidza s.r.o. uskutoční kontrolu predmetných kruhových objazdov na mieste a zistí rozdiely medzi skutočným stavom a technickými podmienkami pre projektovanie okružných križovatiek vydaných Ministerstvom dopravy pôšt a telekomunikácii. Ak na základe tejto kontroly spoločnosť zistí nedostatky, bude to oznámené vlastníkovi verejného osvetlenia, ktorým je mesto Prievidza spolu s návrhom riešenia na ich odstránenie.


Matúš Richter – vedúci prevádzky verejného osvetlenia TSMPD


24. október 2014

Odpoveď samosprávy

Norma STN 13201 ktorú aj máme zakúpenú slúži pre výpočet verejného osvetlenia a určenie tried. V tomto Bojnická cesta ako komunikácia III triedy ( a ostatné parametre ) je zaradená do triedy osvetlenie ME4b, kde 150W sodíkové svietidlá umiestnené 10m vyhovujú. Osvetlenie samotného kruhového objazdu nie je v uvedenej norme konkretizované. Oslovili sme teda odbornú spoločnosť zaoberajúcu sa osvetlením a bolo nám odpovedané:

Samotná norma pre osvetlenie STN 13 201 nerieši osvetlenie okružných križovatiek (ďalej len OK ). Technické požiadavky na OK vydané Ministerstvom dopravy (TP 04/2004) hovoria o osvetľovaní OK len okrajovo, rovnako ako bol príspevok obyvateľa, čo bola vlastne citácia tohto predpisu.
V TP 04/2004 sa odvolávajú ešte na staré normy STN 36 0410 (požiadavky na osvetľovanie ciest a diaľnic) a STN 36 0411 (požiadavky na osvetľovanie miestnych komunikácií).

Nový rad noriem STN EN (TR) 13201 spomína OK v STN EN 13201-2 čl. 2 – Triedenie osvetlenia CE. Z tohto hľadiska je predmetná OK nedostatočne osvetlená a odporúčame dať vypracovať svetelno-technický výpočet – projekt osvetlenia a z neho bude jasné či:
1. umiestniť cca. 10-15m od OK na každý pruh vstupujúci do OK (4 ks) a umiestniť ešte na vonkajší okraj OK symetricky (4 ks).
alebo
2. umiestniť osvetľovací stožiar do stredu OK (4ks zelená plocha).

Týmto zásahom sa však zmenší rozdiel medzi osvetlením priechodov pre chodcov a tzv. pozitívny kontrast nebude tak výrazný ako teraz.

Na základe vyššie uvedeného predložíme mestu Prievidza návrh riešenia so žiadosťou na vyčlenenie finančných prostriedkov na uvedenú nápravu. Rovnako budeme postupovať aj pri OK na Ľ. Ondrejova.




Matúš Richter - oddelenie verejného osvetlenia TSMPD
27. október 2014

xxx

Technické podmienky pre projektovanie okružných križovatiek vydaných Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácii hovoria JASNE, že je POTREBNÉ osvetľovacie stožiare umiestniť pozdĺž vjazdov a výjazdov, resp. na stredovom ostrovčeku. Konktrétnejšie to už ani nemôže byť napísané.

OK na Bojnickej ceste má ako-tak osvetlený jeden vjazd a jeden výjazd, je teda osvetlená absolútne nedostatočne.

Oceňujem ale skutočnosť, že sa s týmto problémom bude niečo robiť a najrozumnejším aj z finančného hľadiska sa javí osvetlenie na stredovom ostrovčeku, ktoré by malo dostatočne osvetliť všetky vjazdy a výjazdy.

Avšak je dosť zvláštne argumentovať tým, že sa zmenší rozdiel medzi intenzitou osvetlenia vozovky a priechodov pre chodcov. To by sme potom mohli nechať svietiť iba osvetlenie priechodov a pozitívny kontrast by dosiahol fantastické hodnoty.
08. december 2014

Odpoveď samosprávy

- Uvedený podnet zahrnieme do požiadaviek do najbližšej úpravy rozpočtu kde budeme žiadať finančné prostriedky na zrealizovanie osvetlenia v zmysle požiadaviek.

Mgr. Silvia Bakytová
Samostatný odborný referent oddelenia vnútornej správy - TSMPD

08. december 2016

Anonymný užívateľ

Okružná križovatka bola nedávno "osvetlená" 3-mi svietidlami na ostrovčeku. Boli zvolené drahé LED svietidlá (cena za kus takmer 400 Eur !!), avšak intenzita osvetlenia je mizerná a že je križovatka osvetlená nie je prakticky vôbec vidieť. Pritom by stačilo, keby sa použili obyčajné výbojkové svietidlá a silou mocou sa do mesta netlačili svietidlá Fagerhult za nezmyselne vysoké ceny.

Na fotkách je vidieť "osvetlenie" križovatky a pre porovnanie osvetlenie susediaceho parkoviska pred Kauflandom, kde boli nedávno namontované skutočne kvalitné a hlavne svietiace LED svietidlá. Názor nech si podľa fotografií spraví každý sám.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania