Ulica M.R. Štefánika-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý
meno
Jaja 11. septembra 2019

Dobrý deň, chcem poprosiť kompetentných v meste Prievidza , aby zvážili preloženie Baníckeho Jarmoku v najbližších obdobiach niekde inde ako uprostred obývanej oblasti na Starom sídlisku. Okrem bordelu na hlavne ulici, je veľmi znečistené celé okolie exkrementmi od ľudí.O to sa už ale nikto nestará a ani to nevyčistí.Za ešte väčší problém ale považujem 3 dni neustáleho hluku.Cez deň to ešte ako tak človek znesie. Zaujíma ma však či mesto môže otravovať a niektorým aj spôsobovať zdravotné problémy tým že do 02,30 reve (príšerne hlučne) koncert,a ešte horšia je sobotná diskotéka tiež do 02,30 h.Je to v súlade so zákonmi? Kompetentní tu asi nebývajú, alebo majú kam odísť. A čo ostatní ? Je potrebná petícia aby sa niečo zmenilo?Alebo to urobte každý rok na inom sídlisku nech si užijú všetci.

15. september 2019

Miroslav Krajčík

Toto sa riešilo už nie jeden raz. Logicky, keď to usporadúva mesto tak je to v súlade s platnou legislatívou a sú na to potrebné povolenia, samozrejme od mesta. Bývam rovnako na starom sídlisku a dá sa to v pohode prežiť. Ja by som napríklad riešil parkovanie, pretože keď som autom preč a chcem zaparkovať pred svojím vchodom, tak je to nemožné. Počas jarmoku by mala mestská polícia púšťať do okolitých ulíc autom, len ľudí s trvalým pobytom na danej ulici.
16. september 2019

Odpoveď samosprávy

Banícky jarmok organizuje mesto Prievidza v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č. 6/2016 o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach na území mesta Prievidza podľa § 2 bodu 2. ako príležitostný trh, určený na predaj remeselníckych, umeleckých, potravinárskych spotrebných výrobkov, poskytovanie rýchleho občerstvenia a stravovania i ďalších služieb povolených mestom spojených s kultúrnym programom a službami technickej zábavnej činnosti. Trhovými dňami sa v zmysle VZN stanovujú tri dni v druhom septembrovom týždni, od piatka do nedele vrátane na verejných priestranstvách - Námestie J.C.Hronského, Ul. M.R.Štefánika, Svätoplukova ulica, Ul. B. Björnsona, Ul. S.Chalupku a mestský park, čo je v zmysle ÚP mesta prevažne obytné územie.

Podujatie organizujeme v tomto roku už v rámci 35. ročníka ako rozsahom najväčšie a návštevnosťou najmasovejšie podujatie v rámci kalendárneho roka. Aj to je dôvod, prečo sa v rámci organizačného výboru snažíme každoročne zabezpečiť organizáciu a technické zázemie podujatia tak, aby prilákalo čo najviac návštevníkov, ale zároveň aby čo najmenej obťažovalo obyvateľov okolitých obytných domov. V zmysle technicko-organizačných opatrení písomne informujeme Regionálny úrad verejného zdravotníctva so žiadosťou o vydanie súhlasu na konanie podujatia ako krátkodobej akcie. Doposiaľ nám tento súhlas bol vždy vydaný. Pri každoročnom hodnotení podujatia po jeho ukončení a prípravách nadchádzajúceho ročníka vychádzame aj z pripomienok obyvateľov a poslancov výboru VO, pričom pozitívne hodnotenia a trend pokračovať v organizácii vrátane hudobnej produkcie, vysoko prevyšujú negatívne názory.

Zároveň v zmysle zákona č. 355/2007, Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, § 27 bod 4, sú obce oprávnené objektivizovať expozíciu obyvateľov a ich prostredia hluku a vibráciám v súlade s požiadavkami ustanovenými vykonávacím predpisom podľa § 62 písm. m). Objektivizáciu expozície obyvateľov a ich prostredia hluku, infrazvuku a vibráciám môžu vykonávať len osoby odborne spôsobilé na činnosť podľa § 15 ods. 1 písm. a) zákona a ktoré sú držiteľom osvedčenia o akreditácii podľa § 16 ods. 4 písm. b). Ak máte pocit neznesiteľného prekročenia hladiny hluku spôsobenú hudobnou produkciou, máte možnosť ako fyzická osoba požiadať RÚVZ o vykonanie príslušných meraní.

V súčasnosti nie je možné vzhľadom na finančnú náročnosť zabezpečenia technického zázemia (voda, elektrina a pod.) premiestniť celé podujatie na iné miesto tak, ako to navrhujete Vy. Sídlisko Píly, kde sa Banícky jarmok každoročne koná, sa nám javí ako mimoriadne vhodný priestor na konanie podujatia aj v oblasti rozvoja cestovného ruchu z dôvodu jeho prezentácie pred návštevníkmi ako významnej pamätihodnosti mesta s typickou architektúrou realizovanou v štýle sorela a jedinečnou sgrafitovou výzdobou okolitých objektov. Množstvo návštevníkov oceňuje aj tento rozmer podujatia. Preto veríme, že tak ako množstvo spokojných návštevníkov PT Banícky jarmok, ktorého úroveň každým rokom stúpa, budete v nadchádzajúcich ročníkoch aj Vy patriť k jeho podporovateľom bez pocitu, že Vás svojou hlučnosťou, ktorá sa pri takomto masovom podujatí nedá bezo zbytku eliminovať, nadmerne obťažuje.

Diana Šurkalová Dušeková
referent pre komunikáciu, partnerské mestá a protokol
Mestský úrad
23. september 2019

Viera Matejovová

Len škoda, že Všeobecné záväzné nariadenie je každý rok porušované a mestská polícia nerieši. Toto sídlisko je potrestané už mnoho rokov. Tí čo to majú každoročne pod oknami by mali dostať kompenzáciu. Buď zľavu na smeti, alebo inú úľavu. Poznáme to a v dňoch jarmoku sa snažíme zutekať. Horšie je ak musíte späť po nočnej, alebo vstávate do práce o štvrtej. 😭😭

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania